Online women's health magazine

Online women's health magazine

Blog

Amy Kaes

Amy is kleur-, stijl en imago-consulente en expert op het gebied van mooi verouderen. Ze laat je zien dat vooral je voeding en bouwstenen belangrijk zijn om mooi ouder te kunnen worden en er stralend uit te blijven zien.

Lees meer over Amy
Categorieën
Alle artikelen
Lees ook
hypnose bij migraine en hoofdpijn30 sep. 2023 00:00
Depressie overwinnen met hypnose29 sep. 2023 00:00
Borstvoeding liselore23 aug. 2023 00:00
Gezondheid

4 tips voor een gezonde hormoonbalans

16 okt. 2018 om 09:00
Door Amy Kaes

Weet je… dat het eigenlijk niet “normaal” is om last te hebben van je hormonen, steeds moe te zijn, stemmingswisselingen te ervaren of menstruatiepijn te hebben? Als je hier last van hebt, geeft je lichaam je een signaal dat je hormonen uit balans zijn. In dit artikel geef ik je tips om jouw hormoonbalans in evenwicht te houden.

Loading...

We krijgen door onze voeding vaak een teveel aan oestrogeen binnen. Dat veroorzaakt een onbalans in onze hormonen. Onze mannen maken wel eens grapjes in de trend van "het zullen de hormonen wel weer zijn zeker?" of "haar hormonen slaan weer op hol".

En helaas is het bijna standaard geworden dat we ons met regelmaat zo voelen: dat we moe en humeurig zijn, dat we krampen of een opgeblazen gevoel hebben, moeilijk in slaap kunnen vallen,…Maar eigenlijk is dat helemaal niet normaal.

In plaats van de symptomen aan te pakken, is het belangrijker om de oorzaak aan te pakken. Pas dan doe je echt iets aan je klachten.

Je kunt je hormonen zoveel mogelijk in balans houden door het vermijden van fyto-oestrogenen. Dit zijn stoffen die je lichaam als lichaamseigen oestrogeen ziet en vooral voorkomen in soja, plastic en andere hormoonverstorende stoffen. Om de celprocessen in je lichaam gaande te houden en te stimuleren is het ook belangrijk dat je voldoende magnesium en aminozuren inneemt.

Balans in je hormonen vinden is een hele onderneming: dit lukt niet van de ene dag op de andere. Sommige dagen zal alles perfect verlopen, andere dagen verknoeien we het opgebouwde werk van de dagen ervoor. Zoek naar een goede balans.

Graag deel ik mijn 4 tips met je om alvast een goede stap in de richting van 'jouw' evenwicht te zetten:

1. Vermijd plantaardige oliën.

Plantaardige oliën als zonnebloemolie en tarwekiemolie bevatten veel omega 6 en schadelijke stoffen. Deze stoffen bootsen in ons lichaam ook een hoog oestrogeengehalte na, waardoor ons lichaam wilt vechten tegen iets dat er eigenlijk niet is. Hierdoor kun je klachten krijgen als vermoeidheid, acne, krampen, enz.

2. Vermijd soja

Over soja kennen we veel goede eigenschappen, maar deze wegen helaas niet op tegen de slechte… vooral voor vrouwen.

Soja is een plantaardige bron van oestrogeen dat net zoals noten en zaden hoge oestrogeenspiegels nabootst en je hormonaal evenwicht verstoort.

Soja is uitgebreid genetisch gemanipuleerd en heeft daardoor een hoog gehalte aan fytaten die de absorptie van mineralen door je lichaam tegenhouden.

3. Gebruik een goed (magnesium)voedingssupplement

De meesten onder ons kunnen een externe bron van magnesium goed gebruiken. Je kan magnesiumtekorten aanvullen door voedingsmiddelen als zeewier, avocado’s, bananen, tofu, bonen en groene bladgroenten maar extra magnesium via een supplement is ook een zeker een goede optie.

4. Zorg voor een goede nachtrust

’s Nachts herstelt ons lichaam zichzelf en "laadt het onze batterijen weer op". Het is dus cruciaal om voldoende te slapen (en een goede kwaliteit van slaap te hebben).

Gebruik 2 uur voor het slapen gaan geen beeldschermapparaten zoals computer, smartphone of tablet meer en ga 's morgens zo snel mogelijk na het ontwaken naar buiten en beweeg. Een halfuur wandelen of fietsen bijvoorbeeld. Dit zorgt er voor dat onze "inwendige klok" gereset wordt en dat ons lichaam weet dat het "dag" is.

Daarnaast hebben veel vrouwen baat bij extra tryptofaan, het aminozuur dat belangrijk is voor onze slaap. Tryptofaan is de "bouwsteen" voor serotonine en vanuit serotonine wordt het slaaphormoon melatonine aangemaakt.

Tryptofaan -> serotonine -> melatonine (slaaphormoon)

Zorg er dus voor dat jouw lichaam steeds over voldoende tryptofaan beschikt zodat er volop serotonine (het "feel good" hormoon) en melatonine (het slaaphormoon) geproduceerd kunnen worden. Deze hormonen zijn belangrijk voor een diepe, gezonde slaap en 's morgens weer uitgerust wakker worden. Voeg eens goede aminozuren zoals Beauty Essentials toe aan je gezonde eetpatroon. Je lichaam kan dan weer volop melatonine aanmaken omdat je tryptofaan hebt aangevuld.

Slaap lekker en weg met klachten die veroorzaakt worden door een onbalans in je hormonen.

Dit artikel is geschreven door Amy Kaes.

Helaas is het bijna normaal geworden dat we vaak moe zijn, dat we krampen of een opgeblazen gevoel hebben, moeilijk in slaap vallen…Maar eigenlijk is dat helemaal niet normaal.

Deel dit artikel


A Pocket Full Of Pink

Gratis e-book

Loading...

DOWNLOAD ONS GRATIS E-BOOK MET 160 TIPS VOOR VROUWEN.

Wat kun je doen om meer energie te krijgen? Om van die buikpijn af te komen als je ongesteld bent, hoe houd je je seksleven leuk, hoe breng je je hormonen in balans en wat doe je als je een vaginale schimmelinfectie hebt? Hoe houd je mediteren vol en hoe verminder je stress?

We vroegen meer dan 55 experts om hun drie gouden tips voor vrouwen te delen. Het resultaat is een compleet overzicht met de beste no-nonsense, eerlijke en verfrissende tips om de mooiste, gezondste en gelukkigste versie van jezelf te worden. Klik op de button hieronder om het e-book in je mailbox te ontvangen.

Waar kunnen we het e-book naartoe sturen?

Ja! *

Met het downloaden van het e-book geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.

Download PDF (gratis)

Deel deze pagina

Loading...

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Dolore, velit?

OK

GRATIS E-BOOK A POCKET FULL OF PINK.

Loading...

160 no-nonsense, eerlijke en verfrissende tips voor vrouwen die zich gezond en gelukkig willen voelen. 229 pagina, geschreven door 57 experts. (o.a. Thijs Lindhout, Richard de Leth, Amber Albarda, Isa Hoes en Medina Schuurman, Wouter de Jong, Green Happiness, Charlotte Labee, Sarai Pannekoek en many more).

Waar kunnen we het e-book naartoe sturen?

Ja! *

Met het downloaden van het e-book geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.