Online women's health magazine

Online women's health magazine

Blog

Claudia Vesters

Claudia is Gewicht- en Hormoondeskundige en ervaringsexpert. Ze transformeerde van een VET ongezonde vrouw, naar de gezonde, energiek, slanke vrouw die ze wilde zijn. Met haar kennis en ervaring begeleidt ze vrouwen naar een (h)eerlijke gezonde leefstijl, goede hormoonbalans en een gezond gewicht.

Leven zonder dieet.
Lees meer over Claudia
Categorieën
Alle artikelen
Lees ook
Je eet gezond, maar valt toch niet af?! Deel 2: Stress.20 nov. 2018 09:30
Bijnieruitputting (c.q. burn-out), het stress-syndroom van de 21e eeuw01 okt. 2018 14:55
Hormonen

Zo word je vrienden met stresshormoon cortisol.

18 feb. 2019 om 07:30

Stress. Wie heeft er geen last van?! Het hormoon dat aangemaakt wordt bij stress, is cortisol. Het is een belangrijk hormoon, je lichaam kan niet zonder. Maar een teveel aan cortisol door stress is funest voor je lichaam. In dit blog geef ik je 5 tips om jouw cortisol-level in balans te brengen.

Loading...

Maar, first things first, ik zal je eerst vertellen waarom een gezonde dosis van het hormoon cortisol goed voor je is.
Cortisol wordt gemaakt in de bijnieren. De aanmaak volgt het dag en nachtritme; in de ochtend is de hoeveelheid cortisol in je lichaam het hoogst, in de avond laag. Deze balans is nodig om ervoor te zorgen dat je ’s avonds ontspannen in slaap kunnen vallen en in de ochtend energiek en uitgerust weer opstaat. Op het moment dat er gevaar dreigt (stress!) maakt je lichaam extra cortisol aan. Zo blijf je alert en sta je op scherp, zodat je direct kunt vluchten als het moet. Het hormoon cortisol geeft je op zo’n moment de energie die je nodig hebt. Zo zie je maar dat een gezonde dosis cortisol belangrijk is.

Chronische stress

De problemen met het hormoon cortisol komen wanneer er een constante stresssituatie is. Wanneer je last hebt van chronische stress. Stress door je werk, een ongezond eetpatroon, je gezin, ruzies, verdriet, angst of bijvoorbeeld teveel en intensief sporten.

Iedere keer wanneer je lichaam deze stress voelt, gaat het cortisol aanmaken. Door deze overdosis krijg je een gejaagd gevoel, ga je slechter slapen, krijg je minder energie, is de kans groot dat je eetbuien krijgt en het zorgt voor een groeiend zwembandje om je middel. Dit wil je niet, waardoor het je nog meer stress geeft en zo blijf je in de vicieuze cirkel van de stress hangen. Het hormoon cortisol heeft je als het ware je in zijn macht…

Die vicieuze cirkel kun je doorbreken. Met deze 5 tips word je vrienden met je stresshormoon.

  • Voeding

Met stip op nummer 1; je voeding. De meeste voeding in de supermarkt zit bomvol verborgen suikers en andere stoffen (zoals e-nummers, toevoegingen) die voor onrust zorgen in je lichaam. Door te kiezen voor voeding die zoveel mogelijk puur en onbewerkt is krijgt je lichaam de voedingstoffen die het nodig heeft, zonder die extra stoffen te moeten afbreken. Neem afscheid van de pakjes en zakjes en vervang ze door verse of droge kruiden om je eten op smaak te brengen. Eet minimaal 350 gram groenten per dag, 2 stuks fruit per dag en drink voldoende water. Dat doet je goed!

  • Minder cafeïne

Cafeïne zorgt ervoor dat je wakker blijft. Een teveel aan cafeïne stimuleert de aanmaak van cortisol. Bovendien is het stofje cafeïne voor je lichaam heel moeilijk om af te breken. Als het opwekkende effect van de cafeïne voorbij is dan duurt het nog minimaal 4 uur voordat je lichaam het helemaal heeft afgebroken en het je lijf weer kan verlaten. Geniet van 1 of 2 kopjes koffie per dag en drink liever niet meer dan dat. Stop met het drinken van koffie na 15.00 uur ’s middags. Dan beïnvloedt cafeïne je nachtrust niet.

  • Sport met mate

Bewegen, trainen, sporten is goed voor je. Je lichaam heeft het nodig om je energie te kunnen geven. Het zorgt ervoor dat je sterker wordt, omdat je spiermassa opbouwt. Spieren zorgen er op hun beurt weer voor dat je lichaam beter met suikers om kan gaan. Maar, bewegen, trainen en sporten heeft ook een keerzijde; stress. Je lichaam vindt het heerlijk als je actief bent, maar heeft ook voldoende tijd nodig om te herstellen. Een goede work-out voor je lichaam duurt daarom maximaal 45 minuten. Laat ongeveer 48 uur tussen twee trainingen zitten. Dan krijgt je lichaam voldoende tijd om weer te herstellen en voorkom je extra aanmaak stresshormonen. Ben je een beginnende sporter, gun jezelf dan 72 uur rust tot de volgende training.

  • Zorg voor voldoende slaap

Je lichaam heeft slaap nodig om te kunnen herstellen van een lange dag en ervoor te zorgen dat je weer uitgerust aan een nieuwe dag kunt beginnen. Gemiddeld heb je tussen de 7 en 9 uur slaap nodig om te herstellen. Slaap je minder dan 6 ½ uur per nacht dan pleeg je als het ware roofbouw op je lichaam. Hoe verleidelijk het ook is om ’s avonds nog even die serie op netflix af te kijken of nog even op je telefoon te kijken, een goede nachtrust is een cadeautje aan jezelf. Je lichaam krijgt rust en kan je de goede energie gaan geven die jij nodig hebt.

  • Breng het stemmetje in je hoofd tot rust

Het stemmetje in je hoofd maakt vaak overuren. Je moet nog zoveel, er wordt zoveel van je gevraagd, alle gedachtes, emoties en indrukken die je moet verwerken. Bewust of onbewust zorgt dat voor veel stress. Door dagelijks slechts 5 minuten je handen op je buik te leggen, je ogen te sluiten en bewust naar je handen toe te ademen geef je het stemmetje in je hoofd even pauze. Het hoeft even niks. Sinds kort is er een nieuwe app beschikbaar die je hierbij kan helpen. De app Meditation Moments. Deze kun je gratis downloaden in de Apple App Store of Google Play Store en vrijblijvend uitproberen. .

Met deze 5 tips zet je belangrijke stappen om het hormoon cortisol in balans te brengen. Alle hormonen in je lichaam werken samen. Cortisol in balans betekent dat alle andere hormonen in je lichaam beter voor je gaan werken en je de positieve energie gaat voelen die je nodig hebt om lekker in je vel én je kleding te zitten.

Dit artikel is geschreven door Claudia Vesters.

Een teveel aan cortisol zorgt voor een groeiend zwembandje om je middel.

Deel dit artikel


A Pocket Full Of Pink

Gratis e-book

Loading...

DOWNLOAD ONS GRATIS E-BOOK MET 160 TIPS VOOR VROUWEN.

Wat kun je doen om meer energie te krijgen? Om van die buikpijn af te komen als je ongesteld bent, hoe houd je je seksleven leuk, hoe breng je je hormonen in balans en wat doe je als je een vaginale schimmelinfectie hebt? Hoe houd je mediteren vol en hoe verminder je stress?

We vroegen meer dan 55 experts om hun drie gouden tips voor vrouwen te delen. Het resultaat is een compleet overzicht met de beste no-nonsense, eerlijke en verfrissende tips om de mooiste, gezondste en gelukkigste versie van jezelf te worden. Klik op de button hieronder om het e-book in je mailbox te ontvangen.

Waar kunnen we het e-book naartoe sturen?

Ja! *

Met het downloaden van het e-book geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.

Download PDF (gratis)

Deel deze pagina

Loading...

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Dolore, velit?

OK

GRATIS E-BOOK A POCKET FULL OF PINK.

Loading...

160 no-nonsense, eerlijke en verfrissende tips voor vrouwen die zich gezond en gelukkig willen voelen. 229 pagina, geschreven door 57 experts. (o.a. Thijs Lindhout, Richard de Leth, Amber Albarda, Isa Hoes en Medina Schuurman, Wouter de Jong, Green Happiness, Charlotte Labee, Sarai Pannekoek en many more).

Waar kunnen we het e-book naartoe sturen?

Ja! *

Met het downloaden van het e-book geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.