Online women's health magazine

Online women's health magazine

Blog

Martine Keukenkamp

Martine is balanscoach. Ze helpt vrouwen om de balans weer te herstellen in hun drukke leven. Ze heeft een achtergrond in voeding en Ayurveda en heeft zich gespecialiseerd in de rol die persoonlijke voeding en leefstijl speelt op je gezondheid.

Het geheim is.. balans!
Lees meer over Martine
Categorieën
Alle artikelen
Lees ook
Welk ayurvedisch type ben jij?18 dec. 2018 09:00
Gemberthee - een natuurlijke vetverbrander. (met recept!)25 mrt. 2019 06:00
Mindset

Een eeuwenoude Ayurvedische strategie tegen beslissingsvermoeidheid.

29 apr. 2019 om 09:30

Beslissingsvermoeidheid, ken je dat? Je moet zoveel keuzes maken op een dag, dat je aan het einde van die dag geen wilskracht meer hebt om ook nog gezond te koken, te gaan sporten en alleen nog maar zin hebt om op de bank te ploffen. Ik merk dat ik er de laatste tijd flink last van heb.

Loading...
Veel kleine beslissingen

Misschien denk je bij beslissingsvermoeidheid aan grote beslissingen als: wat wil ik met mijn leven? Zal ik een nieuwe baan gaan zoeken? Moeten we scheiden? Of trouwen? Wel of geen kinderen? Verhuizen?

De meeste beslissingen die wij op een dag nemen, zijn veel kleiner en zien we niet als een beslissing. Bijvoorbeeld: wat gaan we vandaag eten? Zal ik naar Albert Heijn gaan of naar de markt? Zal ik nu naar de kapper gaan of een afspraak voor volgende week maken? Zal ik vandaag gaan sporten? Welke sport ga ik dan doen? Zal ik dat koekje nu gaan eten? Heb ik voldoende geld om te gaan winkelen? Wel of geen seks vandaag? Welke serie zal ik gaan kijken op netflix? Ga ik echt naar deze roddels luisteren, zeggen wat ik denk, bepaalde emoties tonen?

Wilskracht

Beslissingen maken is nauw verbonden met het uitoefenen van wilskracht. Je wilskracht is een spier en elke gemaakte beslissing -of daad van wilskracht- draagt bij tot beslissingsvermoeidheid. In ons dagelijks leven moeten we in korte tijd heel veel beslissingen nemen. We bekijken tientallen websites per dag en checken om de haverklap onze social media. Daarnaast is er een enorm aanbod van voedsel, producten en things to do. Daardoor zijn we de hele dag bezig met beslissingen maken en gebruiken we steeds onze wilskrachtspier.

Op een gegeven moment die spier moe. Studies tonen aan dat wanneer we wilskracht gebruiken om te voorkomen dat we impulsief beslissingen maken, onze wilskracht uitgeput raakt.

Snickers bij de kassa.

Het is geen toeval dat impulsaankopen bij de kassa worden geplaatst. Je hebt jezelf door de supermarkt geworsteld, een vijftig-tal beslissingen genomen over wat je moet kopen, wat je moet laten liggen, welk merk je moet kopen, wat je moet maken voor het avondeten, enz, enz. Tegen de tijd dat je bij de kassa bent, is je wilskrachtspier zo uitgeput dat je die Snickers bij de kassa niet meer kunt laten liggen. Marketinggoeroes en slimme verkopers weten dit en maken hier graag gebruik van door impulsaankopen bij de kassa te leggen.

Een eeuwenoude ayurvedische strategie.

Daarom wil ik graag een eeuwenoude Ayurvedische strategie met je delen die mij heel erg helpt om beslissingsvermoeidheid tegen te gaan en mijn wilskracht te vergroten: Dinachayra. Ofwel: dagelijkse routine.

Studies tonen aan dat mensen die een vaste dagelijkse routine hebben, succesvoller zijn en minder last hebben van beslissingsvermoeidheid. We hoeven namelijk niet langer energie te besteden aan al die kleine beslissingen over wat we aandoen, wanneer en wat we eten, sporten, mediteren, ons gedrag en hoe we onze dagen willen doorbrengen. Je kunt je wilskracht bewaren voor echte belangrijke zaken.

Tip!

Stel voor jezelf een dagelijkse routine vast. Bepaal voor jezelf:

  • Een vast schema voor zelfzorg; hoe laat sta je op en ga je naar bed, wanneer douche je en poets je je tanden, hoe laat eet je en wanneer sport of mediteer je, etc.
  • Neem je belangrijkste beslissingen 's ochtends na het ontbijt of vlak na de lunch, als je glucosewaarden op een gezond niveau zijn.
  • Vermijd het maken belangrijke beslissingen als je moe bent of als je een lege maag hebt.
  • Geef jezelf redelijke deadlines en neem rust tussen belangrijke beslissingen door.

Probeer het eens. Je zult zien dat je 's avonds weer genoeg wilskracht hebt om gezond te koken en te gaan sporten :).

Dit artikel is geschreven door Martine Keukenkamp.

Elke gemaakte beslissing -of daad van wilskracht- draagt bij tot beslissingsvermoeidheid

Deel dit artikel


A Pocket Full Of Pink

Gratis e-book

Loading...

DOWNLOAD ONS GRATIS E-BOOK MET 160 TIPS VOOR VROUWEN.

Wat kun je doen om meer energie te krijgen? Om van die buikpijn af te komen als je ongesteld bent, hoe houd je je seksleven leuk, hoe breng je je hormonen in balans en wat doe je als je een vaginale schimmelinfectie hebt? Hoe houd je mediteren vol en hoe verminder je stress?

We vroegen meer dan 55 experts om hun drie gouden tips voor vrouwen te delen. Het resultaat is een compleet overzicht met de beste no-nonsense, eerlijke en verfrissende tips om de mooiste, gezondste en gelukkigste versie van jezelf te worden. Klik op de button hieronder om het e-book in je mailbox te ontvangen.

Waar kunnen we het e-book naartoe sturen?

Ja! *

Met het downloaden van het e-book geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.

Download PDF (gratis)

Deel deze pagina

Loading...

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Dolore, velit?

OK

GRATIS E-BOOK A POCKET FULL OF PINK.

Loading...

160 no-nonsense, eerlijke en verfrissende tips voor vrouwen die zich gezond en gelukkig willen voelen. 229 pagina, geschreven door 57 experts. (o.a. Thijs Lindhout, Richard de Leth, Amber Albarda, Isa Hoes en Medina Schuurman, Wouter de Jong, Green Happiness, Charlotte Labee, Sarai Pannekoek en many more).

Waar kunnen we het e-book naartoe sturen?

Ja! *

Met het downloaden van het e-book geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.