Online women's health magazine

Online women's health magazine

Blog

Martine Keukenkamp

Martine is balanscoach. Ze helpt vrouwen om de balans weer te herstellen in hun drukke leven. Ze heeft een achtergrond in voeding en Ayurveda en heeft zich gespecialiseerd in de rol die persoonlijke voeding en leefstijl speelt op je gezondheid.

Het geheim is.. balans!
Lees meer over Martine
Categorieën
Alle artikelen
Lees ook
Welk ayurvedisch type ben jij?18 dec. 2018 09:00
Griep en je wondere weerstand.06 jan. 2020 07:00
Van zinloos drinken naar effectief hydrateren.22 feb. 2019 07:00
Voeding

Gemberthee - een natuurlijke vetverbrander. (met recept!)

25 mrt. 2019 om 06:00

Ik dacht dat het gelukt was; de hele winter niet ziek worden. Maar helaas, ik ben nu ook geveld door het laatste staartje van de griepepidemie. Ik schrijf dit blog terwijl ik rillerig onder een dekentje op de bank zit.

Loading...

Vroeger stopte ik mezelf helemaal vol met medicijnen om zo snel mogelijk beter te worden. Maar, nu houd ik me aan het advies van de wijze filosoof Plutarchus: In plaats van medicijnen, is het beter om een dag te vasten. Is het je weleens opgevallen dat dieren en kinderen dit trouwens automatisch al doen? Als ze ziek zijn stoppen ze met eten.

Vasten

In de Ayurveda is het al duizenden jaren een vast onderdeel van een gezonde leefstijl, maar hier in het westen hoor je er nog niet zo veel over. Toch is het volgens recent wetenschappelijk onderzoek heel gezond om regelmatig te vasten. Niet alleen als je ziek bent, zoals ik, maar regelmatig een vastendag inlassen is heel goed voor je gezondheid en je energieniveau.

Als je vast wordt je lichaam namelijk gereinigd. Je lichaam heeft even niet de taak om je voeding te verwerken en te verteren en kan aan de slag gaan met een grote schoonmaak. Dit heeft grote voordelen voor je gezondheid. Een ander heel prettig voordeel is dat het een van de snelste methodes is om af te vallen en buikvet te verliezen. Dit heeft er bij mij zeker aan bijgedragen dat ik binnen een half jaar ruim 10 kilo ben afgevallen.

Giftige stoffen afvoeren

Tijdens het vasten is ons lichaam bezig met het verwijderen van giftige stoffen (denk aan e-nummers in voeding, bestrijdingsmiddelen, parabenen in cosmetica, tabak, schoonmaakmiddelen etc) die zich in ons lichaam hebben opgehoopt. Daarnaast wordt ook het beschadigde weefsel vernieuwd. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat vasten het lichaam kan resetten, zodat het vet omzet in energie. Wanneer ons lichaam vet verbrandt in plaats van suiker, neemt de kans op chronische ziekten zoals diabetes en hart- en vaatziekten af. En daarnaast begint je lichaam afbreken van het makkelijkst bereikbare vet en dat is je buikvet. Vasten zorgt er dus ook voor dat je eindelijk eens van dat zwembandje verlost wordt! Dat is wel zo fijn nu de lente weer in zicht komt.

Veel water drinken

Het is heel belangrijk om tijdens het vasten voldoende water te drinken. Dit doe je om de opgehoopte gifstoffen af te voeren. Je kunt gewoon (kraan)water drinken, maar ik geef de voorkeur aan warm gemberwater. Volgens Ayurveda is warm gemberwater één van de beste dranken die je kunt drinken voor je gezondheid.

Gember is een krachtige medicinale plant die heel veel antioxidanten bevat. Het wordt al duizenden jaren gebruikt om ontstekingen te behandelen, de spijsvertering te stimuleren, cholesterolwaardes te verlagen en op een natuurlijke manier vet te verbranden.

Gember staat ook bekend om zijn zuiverende werking. Het heeft een reinigende werking op je lymfestelsel. Je lymfeklieren helpen je lijf om schadelijke stoffen af te voeren. Gember stimuleert bovendien je doorbloeding en zorgt ervoor dat je lekker warm blijft.

Zo maak je gemberthee

Volgens de Ayurvedische methode voeg je wat schijfjes verse gember toe aan een pannetje water en kook je dat minimaal 10 minuten. Heb je hier geen tijd voor (of geen zin), kook dan gewoon wat water zoals je gewend bent en voeg daar schijfjes verse gember aan toe. Hoe langer je de thee laat trekken, hoe sterker het wordt. Je kunt ook een beetje vers citroensap toevoegen, voor een frisse smaak.

Geen gemberthee als...

Gember is een bloedverdunner. Als je al bloedverdunners (of aspirine) slikt, is het niet verstandig om veel gember te gebruiken. Daarnaast kan gember de afgifte van galzuur verhogen. Heb je galstenen of problemen met je galblaas pas dan ook op met grote hoeveelheden gember.

PS: dat zwembandje rond je middel waar ik over schreef? In mijn gratis masterclass Kickstart je Spijsvertering! leer ik je hoe je je spijsvertering verbetert zodat je overtollige gifstoffen kwijtraakt, je snack-zin verdwijnt, je buikvet verliest (bye bye zwemband) en je meer energie krijgt. Meld je gratis aan.

Dit artikel is geschreven door Martine Keukenkamp.

In plaats van medicijnen, is het beter om een dag te vasten.

Deel dit artikel


A Pocket Full Of Pink

Gratis e-book

Loading...

DOWNLOAD ONS GRATIS E-BOOK MET 160 TIPS VOOR VROUWEN.

Wat kun je doen om meer energie te krijgen? Om van die buikpijn af te komen als je ongesteld bent, hoe houd je je seksleven leuk, hoe breng je je hormonen in balans en wat doe je als je een vaginale schimmelinfectie hebt? Hoe houd je mediteren vol en hoe verminder je stress?

We vroegen meer dan 55 experts om hun drie gouden tips voor vrouwen te delen. Het resultaat is een compleet overzicht met de beste no-nonsense, eerlijke en verfrissende tips om de mooiste, gezondste en gelukkigste versie van jezelf te worden. Klik op de button hieronder om het e-book in je mailbox te ontvangen.

Waar kunnen we het e-book naartoe sturen?

Ja! *

Met het downloaden van het e-book geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.

Download PDF (gratis)

Deel deze pagina

Loading...

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Dolore, velit?

OK

GRATIS E-BOOK A POCKET FULL OF PINK.

Loading...

160 no-nonsense, eerlijke en verfrissende tips voor vrouwen die zich gezond en gelukkig willen voelen. 229 pagina, geschreven door 57 experts. (o.a. Thijs Lindhout, Richard de Leth, Amber Albarda, Isa Hoes en Medina Schuurman, Wouter de Jong, Green Happiness, Charlotte Labee, Sarai Pannekoek en many more).

Waar kunnen we het e-book naartoe sturen?

Ja! *

Met het downloaden van het e-book geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.