Online women's health magazine

Online women's health magazine

Blog

Janneke Robers

Janneke begeleidt vrouwen in het ontdekken van de kunst van hun eigen vrouw-zijn. In haar werk combineert ze ademhalings- en visualisatietechnieken, (sensueel) lichaamswerk, vitaliserende qigong, taoïstische oefeningen en de kracht van helende aanraking met haar kennis van ontwikkelingspsychologie en het vrouwelijk lijf.

Lees meer over Janneke
Categorieën
Alle artikelen
Lees ook
Houd van je lichamelijke imperfecties.21 dec. 2018 09:00
Dit zijn de ingrediënten van een goede relatie.14 feb. 2019 07:00
Goed voor jezelf zorgen.27 feb. 2021 09:00
Mindset

Niet meer twijfelen, kom in actie!

07 mrt. 2019 om 05:30

Pas een aantal jaar na mijn burn-out (die ik op mijn 27ste had) was ik weer helder genoeg in mijn hoofd om te kunnen zien dat ik mijzelf jarenlang van alles had beloofd, zonder daar effectieve en doelgerichte actie op te ondernemen. En, als gevolg daarvan had ik drie maanden op de keukenvloer naar het plafond liggen staren, waarna ik nog negen maanden nodig had om helemaal te herstellen.

Loading...

Ik schrijf heel bewust ‘effectieve en doelgerichte actie’. Want, niet iedere vorm van actie is zinnig. Er is actie (of een besluit) dat echt gevolgen heeft. Dat leidt tot verandering, transformatie, of heling. Actie die het vuur in je aanwakkert.

En...er is ook actie waarmee je jezelf flink voor de gek kan houden. Zoals: ‘Ik ga mijzelf meer me-time gunnen, gezonder eten, ik wil mijn vriendinnen vaker zien, nu eindelijk echt beginnen met mediteren, sporten, ontspannen…’ Het klinkt zo goed. Het lijkt op Instagram super zen. Je ego leeft er van op, maar diep van binnen voel je dat je je voornemen niet zult volhouden.

Iedere dag nam ik mijzelf iets voor. En iedere dag ‘vergat’ ik de afspraak met mijzelf. Ik vroeg me af waarom ik dat niet eerder in de gaten had. Maar, meestal ontdekken we pas wat er niet klopt(e) als we al te ver van ons pad af zijn gewandeld, of als we als we rock bottom hebben bereikt.

In beide gevallen voelt het vaak te lastig en ingewikkeld om op dat moment nog effectieve en doelgerichte actie in je leven te brengen. Terwijl het juist dan zaak is dat wél te doen.

We hebben onze mannelijke energie (effectieve, doelgerichte actie) nodig om onze vrouwelijke energie (gevoel, stilte, inkeer) meer ruimte te geven.

Iedere vrouw (echt iedere!) heeft een diep verlangen om zich zachter, meer verbonden, sensueler en vrouwelijker te voelen. Het is onze essentie. Tegelijkertijd zijn we daar nu verder van weg dan ooit.

Het is dus tijd voor actie en mannelijke energie. Hoe gek die contradictie ook klinkt. Bewuste, consequente actie. Al is het maar 1 minuut per dag. Want, alleen de daadwerkelijke handeling, het in beweging komen, zorgt voor verandering.

Die ene minuut per dag; mediteren, heupcirkels doen, ademen.. heeft dat nu wel zin? Zeker! Ook 1 minuut heeft zin. Het heeft geen zin om te wachten totdat je er aan toe bent. Dat moment komt niet als je erop wacht. Je moet het doen! Bewust zijn van je gedrag zonder het te veranderen, heeft geen zin. Excuses en uitvluchten bedenken heeft geen zin. Besluiten dat je morgen begint, als je meer energie hebt, heeft geen zin. Je opgeven voor een cursus is een begin. Niet het resultaat. Een meditatie-app werkt pas als je hem gebruikt.

Alleen actie nemen zorgt voor verandering.

Je sensueler, gelukkiger, vrouwelijker, krachtiger voelen is een resultaat van doorleefde actie. Net zo als een diepere verbondenheid of goede seks dat kan zijn.

Alleen zo weet je dat je innerlijk werk én je dagelijkse bewuste acties werken. Dat je je besluit implementeert, in plaats van ze alleen te delen op instagram. Als je je in vergelijkbare situaties beter, liefdevoller of soms zelfs geraakter voelt dan eerder het geval was, weet je dat je acties verandering teweeg hebben gebracht. Eerder niet.

Maak je gebruik van de wijsheden, de oefeningen en inzichten die je krijgt in de boeken die je leest, de workshops waar je naar toe gaat, de challenges die je online volgt? Of stop je ze in een laadje in je brein getiteld ‘ooit nog doen’? Of, sterker nog, geef je anderen de schuld van situaties waarin je weer belandt, terwijl jij ook nog steeds hetzelfde gedrag vertoont?

Ik heb in alle drie de situaties gezeten. Ik heb gedacht dat ik beter was dan de ander, omdat ik meer ‘wist’. Ik ben woedend op de ander geweest omdat hij/zij niet veranderde. Ik was verdrietig dat ik wéér mijn ego liet leiden. Ik had niet het lef mijn eigen sores op te ruimen en mijn innerlijk proces aan te gaan.

Daarom kan ik ook zoveel compassie voelen voor vrouwen op dit zelfde pad. We doen het allemaal. We draaien soms eindeloos in dezelfde cirkeltjes rond. Ik heb zelf ervaren hoe dat werkt.

Totdat je bewust bent van dat patroon en het doorbreekt.

Het moment dat je doelgerichte actie laat volgen op een verlangen om echt te veranderen. En dat je daadwerkelijk toepast wat je geleerd hebt, of wat je al lang wist.

Dat is de reden waarom ik vier jaar geleden Voluit Vrouw-zijn ontwikkeld heb. Een jaarprogramma dat je de bedding, structuur en het netwerk geeft dat je nodig hebt om dit te doen. Want, pas als je je veilig genoeg voelt, kun je nieuwe stappen zetten. Pas als je weet dat de ander liefdevol naar je blijft kijken, zonder oordeel, kun je op pad gaan. Pas als je ervaart dat je niet de enige bent die dit pad bewandelt, voel je je gesteund en krachtig om door te kunnen gaan.

Ik gun iedere vrouw daarom haar eigen vrouwengroep. Niet omdat er iets ‘mis’ is met ons, maar omdat er zoveel meer levenslust, vreugde, energie en liefde voor het oprapen ligt als we deze reis samen aangaan.

Het begint bij die eerste minuut. Welke 1-minuut actie doe jij vandaag om je verander-verlangen vorm te geven?

Dit artikel is geschreven door Janneke Robers.

Iedere vrouw heeft een diep verlangen om zich zachter, meer verbonden, sensueler en vrouwelijker te voelen

Deel dit artikel


A Pocket Full Of Pink

Gratis e-book

Loading...

DOWNLOAD ONS GRATIS E-BOOK MET 160 TIPS VOOR VROUWEN.

Wat kun je doen om meer energie te krijgen? Om van die buikpijn af te komen als je ongesteld bent, hoe houd je je seksleven leuk, hoe breng je je hormonen in balans en wat doe je als je een vaginale schimmelinfectie hebt? Hoe houd je mediteren vol en hoe verminder je stress?

We vroegen meer dan 55 experts om hun drie gouden tips voor vrouwen te delen. Het resultaat is een compleet overzicht met de beste no-nonsense, eerlijke en verfrissende tips om de mooiste, gezondste en gelukkigste versie van jezelf te worden. Klik op de button hieronder om het e-book in je mailbox te ontvangen.

Waar kunnen we het e-book naartoe sturen?

Ja! *

Met het downloaden van het e-book geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.

Download PDF (gratis)

Deel deze pagina

Loading...

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Dolore, velit?

OK

GRATIS E-BOOK A POCKET FULL OF PINK.

Loading...

160 no-nonsense, eerlijke en verfrissende tips voor vrouwen die zich gezond en gelukkig willen voelen. 229 pagina, geschreven door 57 experts. (o.a. Thijs Lindhout, Richard de Leth, Amber Albarda, Isa Hoes en Medina Schuurman, Wouter de Jong, Green Happiness, Charlotte Labee, Sarai Pannekoek en many more).

Waar kunnen we het e-book naartoe sturen?

Ja! *

Met het downloaden van het e-book geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.