Online women's health magazine

Online women's health magazine

Blog

Diana van Dijken

Drs. Diana van Dijken is gespecialiseerd in voeding en de psychologie achter eten. Ze is expert in het begeleiden van vrouwen met gewichtsproblemen en eetproblematiek. In haar praktijk begeleidt zij vrouwen die graag een gezonde relatie met eten en zichzelf willen ontwikkelen. Ze laat vrouwen stap voor stap hun eetgedrag veranderen door te kijken naar de achterliggende redenen om te overeten. Wil je ook een gezonde relatie met eten? Kijk dan op haar website.

Lees meer over Diana
Categorieën
Alle artikelen
Lees ook
Zo stop je met emotie-eten.28 sep. 2018 09:00
Je eet gezond, maar valt toch niet af?!30 okt. 2018 14:09
Hoe lijn jij? Doe de test!11 jun. 2019 17:00
Mindset

Het is lastig om je gedrag te veranderen, maar zo lukt het wél.

02 mrt. 2020 om 06:30

Je hebt je voorgenomen om gezond te gaan eten. Je laat suiker staan, eet geen gluten meer en let erop wat je eet. Waarom lukt het dan toch niet?! Waarom is veranderen toch zo ontzettend ingewikkeld? Waarom lukt het ons niet gewoon om het gedrag dat ons niet aanstaat, te veranderen? In dit artikel leg ik het je uit en laat ik je zien hoe het wél lukt.

Loading...

Wat je ook wilt veranderen; of dat nu je eetgedrag is of de kritische blik op jezelf, of je nu meer wilt bewegen of juist minder wilt snoepen, als het je tot op heden nog niet is gelukt om je gedrag te veranderen, dan komt dat door één of meerdere van onderstaande redenen.

  1. Je neemt de (negatieve en saboterende) gedachten die je over jezelf, je gedrag en of je doel hebt voor waar aan.
  2. Je wilt je niet ongemakkelijk voelen en vermijdt dat.
  3. Je hebt jezelf onhaalbare doelen gesteld.
  4. Je vindt het doel dat je hebt gesteld niet belangrijk genoeg.

Echt, de oorzaak is altijd terug te leiden naar één van deze redenen. Ik ga er hieronder dieper op in.

Je neemt de (negatieve en saboterende) gedachten die je over jezelf, je gedrag en/of je doel hebt voor waar aan.

Stel; je zou eigenlijk graag 10 kilo willen afvallen, maar je hebt het al eerder geprobeerd en toen is het niet gelukt. Je viel wel wat af, maar je kwam ook net zo snel weer aan. Je hebt daardoor waarschijnlijk de gedachte “het lukt me toch nooit” of “ik ben hier niet goed in” of “dit gaat toch niet werken” ontwikkeld. Door deze gedachte te geloven, ze voor waar aan te nemen, saboteer je je poging om af te vallen al meteen. Want waarom zou je je best doen als het je toch niet gaat lukken, je er niet goed in bent en je toch al weet dat het niet gaat lukken? Het heeft geen zin.

Je wilt je niet ONGEMAKKELIJK voelen en vermijdt dat.

Stel; je zou eigenlijk graag 10 kilo willen afvallen en je hebt bedacht dat gezonder eten en meer bewegen daarvoor nodig is. Dat betekent dat je gaat nadenken over wat gezond eten precies is, dat je andere boodschappen moet gaan halen, dat je andere gerechten op tafel gaat zetten dan je gewend bent, dat je jezelf wat vaker zult moeten beperken als je de behoefte voelt om te snoepen. Het betekent ook dat je misschien af en toe trek zult hebben, dat je vaker naar de sportschool gaat en af en toe spierpijn zult hebben... Op korte termijn leveren al deze veranderingen vaak echt wel wat ongemak op. Het is anders dan dat je het voorheen deed en dat voelt nog niet vertrouwd, je voelt je ongemakkelijk. Daar houdt niemand van, dus we zijn we al snel weer geneigd om terug te gaan naar onze oude vertrouwde manier van doen. In de comfort zone blijven, zonder vervelend ongemak.

Je hebt jezelf onhaalbare doelen gesteld.

Stel; je zou eigenlijk graag 10 kilo willen afvallen. Maar, dan wel binnen 4 weken. Dat plan is gedoemd om te mislukken. En toch gebeurt het keer op keer. We stellen onszelf doelen, waarvan we van tevoren al weten dat het nooit kan lukken. Je legt de lat veel te hoog.

Je vindt het doel dat je hebt gesteld niet belangrijk genoeg.

Stel; je wilt 10 kilo afvallen, maar eigenlijk alleen omdat je vanuit de media het idee krijgt dat slanker beter is. Of, omdat je man gezegd heeft dat je bent aangekomen. In deze gevallen probeer je je gedrag te veranderen, zonder echte motivatie van binnenuit. Je doet het om aan het beeld van iemand anders te voldoen, niet omdat jij het zelf graag wilt. Wanneer je geen topprioriteit heeft, ga je er nooit voor de volle 100% voor. Waarom zou je? Het is toch eigenlijk niet echt belangrijk.

Welke punt herken jij?

Welke van deze punten herken jij? Waar zit je knelpunt? Hoe saboteer jij onbewust je pogingen om te veranderen? Nu je dat hebt vastgesteld, is het tijd om daar wat aan te doen! Zo doe je dat:

Jouw knelpunt is punt 1.

Je neemt de negatieve of saboterende gedachten die je hebt over jezelf, je gedrag en/of je doel voor waar aan. In dat geval is het belangrijk dat je leert om afstand te nemen van je eigen gedachten, waardoor ze je niet meer in de weg zitten. Je hébt gedachten, maar je bent ze niet!

Jouw knelpunt is punt 2.

Je houdt niet van ongemak en probeert dat te vermijden. Dan is het belangrijk dat je deze gevoelens van ongemak leert te accepteren. Zodat het ervaren van ongemak geen struikelblok meer hoeft te zijn. Ongemak accepteren, kun je leren.

Jouw knelpunt is punt 3.

Je hebt onhaalbare doelen gesteld. Stel dan nieuwe haalbare doelen, zodat je keer op keer een succeservaring zult hebben en daardoor gemotiveerd blijft om door te gaan en dit keer wel echt je doel zult behalen. Want dat kan, echt.

Jouw knelpunt is punt 4.

Je vindt het doel dat je hebt gesteld stiekem niet echt belangrijk genoeg. Vraag je dan eens af of dat wel echt waar is, of dat je eigen gedachten je daarbij in de weg zitten. Ga daarna op zoek naar een doel dat voor jou wel echt van belang is. Waar je wel echt voor wilt gaan. Want hoewel het originele doel wellicht niet belangrijk voelt, is de achterliggende waarde dat meestal wel. Die moet je alleen even zien te vinden en te voelen…

Het is echt niet makkelijk om te veranderen, maar het kan wel. Met deze tips ben je alweer een stukje dichter bij je doel. :).

Dit artikel is geschreven door Diana van Dijken.

Wanneer je geen topprioriteit heeft, ga je er nooit voor de volle 100% voor.

Deel dit artikel


A Pocket Full Of Pink

Gratis e-book

Loading...

DOWNLOAD ONS GRATIS E-BOOK MET 160 TIPS VOOR VROUWEN.

Wat kun je doen om meer energie te krijgen? Om van die buikpijn af te komen als je ongesteld bent, hoe houd je je seksleven leuk, hoe breng je je hormonen in balans en wat doe je als je een vaginale schimmelinfectie hebt? Hoe houd je mediteren vol en hoe verminder je stress?

We vroegen meer dan 55 experts om hun drie gouden tips voor vrouwen te delen. Het resultaat is een compleet overzicht met de beste no-nonsense, eerlijke en verfrissende tips om de mooiste, gezondste en gelukkigste versie van jezelf te worden. Klik op de button hieronder om het e-book in je mailbox te ontvangen.

Waar kunnen we het e-book naartoe sturen?

Ja! *

Met het downloaden van het e-book geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.

Download PDF (gratis)

Deel deze pagina

Loading...

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Dolore, velit?

OK

GRATIS E-BOOK A POCKET FULL OF PINK.

Loading...

160 no-nonsense, eerlijke en verfrissende tips voor vrouwen die zich gezond en gelukkig willen voelen. 229 pagina, geschreven door 57 experts. (o.a. Thijs Lindhout, Richard de Leth, Amber Albarda, Isa Hoes en Medina Schuurman, Wouter de Jong, Green Happiness, Charlotte Labee, Sarai Pannekoek en many more).

Waar kunnen we het e-book naartoe sturen?

Ja! *

Met het downloaden van het e-book geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.