Online women's health magazine

Online women's health magazine

Blog

Marije Jelsma

Marije is expert op het gebied van vrouwelijke gezondheid en vruchtbaarheid. Ze is de bedenker van Pink. Met haar online programma en in haar praktijk heeft ze al honderden vrouwen geholpen om gezond zwanger te worden.

Lees meer over Marije
Categorieën
Alle artikelen
Lees ook
Yes! je bent ongesteld!28 jan. 2019 06:00
50 shades of red: van bruin tot helderrood bloed tijdens je menstruatie21 okt. 2020 07:00
Leven volgens je cyclus.17 dec. 2018 12:00
Cyclus

De stand van je baarmoeder.

07 feb. 2019 om 08:00

Heb jij last van menstruatiepijn? Een zeurend gevoel in je onderbuik? Of, een drukkend gevoel naar beneden? Hevige kramp, of pijn in je rug? Ongeveer 60% van alle vrouwen heeft last van menstruatiepijn. Menstruatiepijn is heel vervelend en…niet zoals moeder natuur het bedoeld heeft. Vaak is er sprake van een onderliggende oorzaak.

Loading...

Zo kan menstruatiepijn veroorzaakt worden door ontstekingsreacties in het lichaam, oestrogeendominantie, endometriose, vleesbomen of teveel stress. Een andere (hele!) belangrijke oorzaak van menstruatiepijn is de stand van je baarmoeder.

JE BAARMOEDER BEWEEGT.

Als je ongesteld bent trekken de spieren van je baarmoeder samen, waarna ze weer ontspannen. Je baarmoeder maakt hierdoor een pulserende beweging, om het opgebouwde slijmvlies en bloed uit je baarmoeder te drukken, als je niet zwanger bent. Je baarmoeder beweegt daarbij een klein beetje heen en weer. Je baarmoeder beweegt het beste als ze iets links van je navel zit. Maar, bij 80 – 90 % van de vrouwen zit de baarmoeder daar niet. Je baarmoeder kan naar rechts, naar links, naar voren of naar achter gekanteld zijn. Dat is niet erg. Maar, het kan wél vervelende menstruatieklachten opleveren.

ALS JE BEKKEN KANTELT, KANTELT JE BAARMOEDER MEE.

Je baarmoeder zit aan banden vast die door je bekken lopen. Door je buik en je rug. Als je bekken vaak gekanteld is doordat je bijvoorbeeld vaak hoge hakken draagt, op je linkerbeen staat als je op de bus staat te wachten, je kind altijd op je rechterheup draagt, of graag op je rechterzij slaapt dan kantelt je bekken en kantelt je baarmoeder mee. Je baarmoeder is ongeveer 8 cm lang en 5 cm breed. Zo groot als een klein peertje. In de twee dagen voordat je ongesteld wordt, wordt je baarmoeder groter. Op de eerste dag dat je ongesteld bent is je baarmoeder tot wel 2x zo groot en 2x zo zwaar. Je kunt je vast voorstellen dat het pijn veroorzaakt als die zware, grotere baarmoeder op je darmen, je banden of je rug drukt. Na de eerste dag van je menstruatie neemt de grootte van je baarmoeder weer af en daarmee verdwijnen of verminderen ook je pijnklachten.

WAT IS DE STAND VAN JOUW BAARMOEDER?

Waar voel je pijn? De stand van je baarmoeder kun je vaak achterhalen door je menstruatieklachten eens onder de loep te nemen. Je baarmoeder kan opzij, naar achteren of naar voren gekanteld zijn. En natuurlijk kan ze ook precies zijn waar ze zou moeten liggen; vlak achter je schaambot, een klein beetje naar links.

Als je baarmoeder naar achter gekanteld is.

Als je baarmoeder naar achter ligt kan dit ervoor zorgen dat je rugpijn krijgt als je ongesteld wordt. Ook hoofdpijn, migraine en duizeligheid hoort hierbij. Soms kun je ook een drukkende pijn in je buik voelen, doordat je banden onder druk staan.

Als je baarmoeder naar voren ligt.

Dit komt niet zo vaak voor. Als je baarmoeder naar voren ligt merk je dat doordat je heel vaak (echt heel vaak) moet plassen op de eerste dag van je menstruatie.

Als je baarmoeder opzij ligt.

Als je baarmoeder naar links of rechts ligt geeft dit directe druk op de banden van je baarmoeder. Hierdoor ontstaat buikpijn als je ongesteld wordt. Soms drukkend naar beneden, tot in je bovenbenen. Je kunt ook merken dat je stoelgang verandert: van diarree tot verstopping.

Waar je baarmoeder ook ligt. Met fertiliteitsmassage, die je ook zelf kunt toepassen, merken de meeste vrouwen al na 1 maand een duidelijke vermindering van klachten. Daarnaast is het belangrijk om oestrogeendominantie te voorkomen, stress te verminderen en lief voor je jezelf te zijn als je ongesteld bent. Kruip lekker onder dat dekentje op de bank, je lichaam vraagt er nu om.


Herken jij klachten? Waar denk je dat jouw baarmoeder ligt?

Dit artikel is geschreven door Marije Jelsma.

Op de eerste dag dat je ongesteld bent is je baarmoeder tot wel 2x zo groot en 2x zo zwaar.

Deel dit artikel


A Pocket Full Of Pink

Gratis e-book

Loading...

DOWNLOAD ONS GRATIS E-BOOK MET 160 TIPS VOOR VROUWEN.

Wat kun je doen om meer energie te krijgen? Om van die buikpijn af te komen als je ongesteld bent, hoe houd je je seksleven leuk, hoe breng je je hormonen in balans en wat doe je als je een vaginale schimmelinfectie hebt? Hoe houd je mediteren vol en hoe verminder je stress?

We vroegen meer dan 55 experts om hun drie gouden tips voor vrouwen te delen. Het resultaat is een compleet overzicht met de beste no-nonsense, eerlijke en verfrissende tips om de mooiste, gezondste en gelukkigste versie van jezelf te worden. Klik op de button hieronder om het e-book in je mailbox te ontvangen.

Waar kunnen we het e-book naartoe sturen?

Ja! *

Met het downloaden van het e-book geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.

Download PDF (gratis)

Deel deze pagina

Loading...

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Dolore, velit?

OK

GRATIS E-BOOK A POCKET FULL OF PINK.

Loading...

160 no-nonsense, eerlijke en verfrissende tips voor vrouwen die zich gezond en gelukkig willen voelen. 229 pagina, geschreven door 57 experts. (o.a. Thijs Lindhout, Richard de Leth, Amber Albarda, Isa Hoes en Medina Schuurman, Wouter de Jong, Green Happiness, Charlotte Labee, Sarai Pannekoek en many more).

Waar kunnen we het e-book naartoe sturen?

Ja! *

Met het downloaden van het e-book geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.