Online women's health magazine

Online women's health magazine

Blog

Cyclus

Leven volgens je cyclus.

17 dec. 2018 om 12:00

Winter, lente, zomer, herfst. Het zijn niet alleen jaargetijden. Ook je cyclus kent deze seizoenen. Als je bewust bent van deze fases in je cyclus zul je ze handig kunnen inzetten om meer volgens je cyclus te leven. Je maakt andere keuzes, waardoor je je zekerder en energieker zult voelen en zelfs menstruatieklachten kunt verminderen.

Loading...

Het ene moment voel je je supergoed, barst je van de energie, ben je vrolijk, maak je plannen en vind je het heerlijk om op stap te gaan met vriendinnen. Het andere moment wil je niks liever dan op de bank wegduiken onder een dekentje. Geloof me, there's nothing wrong with you. Je cyclus heeft een enorme impact op hoe jij je voelt. Je hormonen hebben effect op je humeur, je energie, je zelfvertrouwen, je creativiteit en zelfs op hoe sociaal je bent.

Je bewust zijn van deze fases, oftewel seizoenen, kan dus best handig zijn. Dit zijn de seizoenen in je cyclus, en hoe je er het beste mee kunt omgaan.

Winter

De winter begint op de eerste dag dat je ongesteld bent. Je voelt je waarschijnlijk moe, hebt misschien een beetje hoofdpijn of voelt je niet helemaal jezelf. Je hebt geen zin om van alles te ondernemen, bent meer in jezelf gekeerd en wilt het liefst onder dat dekentje op de bank zitten. Niks anders aan je hoofd hebben dan Netflix. Dit is je lichaam dat zegt dat je nu rust moet nemen. Met onze drukke agenda's zijn we alle-ballen-in-de-lucht-houdend niet meer gewend om even stil te staan. Maandverbandreclames doen je geloven dat je lekker kunt doorvlammen tijdens je menstruatie. Maar, je gaat dan al snel voorbij aan de signalen die je lichaam je (niet voor niets) geeft. Ongesteld zijn is voor je lichaam best een big deal. Je baarmoeder is groter, schoont op, hormonen wisselen elkaar af en een nieuwe cyclus begint.

Nee, ik zeg niet dat je niet meer onder dat dekentje vandaan moet komen. Maar wees tijdens je menstruatie extra lief voor jezelf. Ga lekker op tijd naar bed, eet gezond, gun jezelf een warm bad en doe iets rustiger aan. Als je nu goed voor jezelf zorgt en iets meer rust neemt zul je merken dat je je tijdens de rest van je cyclus emotioneel veel meer in balans zult voelen. Je begint uitgerust, schoon en energiek aan een nieuwe maand. In deze fase heeft je lichaam behoefte aan gezonde maaltijden, ijzer en meer water. Eet volop groene bladgroente.

Lente

Dit is de folliculaire fase. De fase na je menstruatie, tot je eisprong. Je lichaam is hard aan de slag om een follikel te vormen waarin de eicel zich bevindt. Je lichaam is bezig met het creëren van iets nieuws en zo voelt deze fase voor jou ook. Een nieuwe start,waar je vol energie en frisse moed aan begint. Je kunt nu goed nadenken en hebt veel ideeën. Een perfect moment om beslissingen te maken, sollicitatiegesprekken te voeren en je creativiteit te gebruiken.Je bent niet te stuiten en voelt je vrolijk. De kans op emotionele inzinkingen of huilbuien is in de lente klein. In deze fase heeft je lichaam behoefte aan verse, gezonde en lichte maaltijden.

Zomer

Dit is de fase rond je eisprong. Je bent nu het meest vruchtbaar, in de zomer ovuleer je. In deze periode voel je je het meest sociaal. Je lichaam geeft aan dat het nu de beste tijd is om mensen te ontmoeten. Je zit lekker in je vel en voelt je aantrekkelijk. Je hebt behoefte aan meer romantiek, voelt je sexy en goed in je lijf. In deze periode heb je nog meer energie dan in de lente. Ook je seksuele energie bereikt nu een hoogtepunt; je hebt meer zin in seks. De zomer is (helaas ;)) de kortste fase in je cyclus en duurt slechts een paar dagen. Het moment om af te spreken met vriendinnen en het gezellig te maken met je partner. In deze fase is het goed om minder koolhydraten en meer vezels te eten.

Herfst

Dit is de luteale fase, de aanloop richting je menstruatie. Het hormoon progesteron neemt het over van oestrogeen. je voelt je misschien een beetje somber, hebt weinig energie en geen zin om sociaal te doen of te gaan sporten. Voor de mensen in je omgeving is het nu uitkijken geblazen. De herfst wordt ook wel ‘de heks’ genoemd. Je humeur slaat plotseling om. Van zomers vrolijk verander je in een chagrijnige bitch. In de herfst komt alles hard binnen. Je twijfelt meer, bent misschien angstig en boos. Geef toe aan je gevoel. Spreek niet af met vrienden als je nu liever tijd voor jezelf wilt. Dit is ook niet de periode om ruzie te maken. Ben je ergens boos over? Schrijf het van je af en bespreek het in de lente. Dan ben je een stuk redelijker en krijg je geen spijt van uitspraken die je er in de herfst zomaar uit floept ;). In deze fase heeft je lichaam een verhoogde behoefte aan B-vitamines, magnesium en calcium.

Leven volgens je cyclus

Nu je de seizoenen en alle moodswings die daarbij horen kent kun je dit gebruiken om het voor jezelf een beetje makkelijker te maken. Wanneer je meer in dit ritme leeft en rekening houdt met je hormonen zul je merken dat je meer energie krijgt. Pas je agenda af op je seizoenen. Solliciteer en spreek met vriendinnen af in de lente en zomer. Ga geen confrontaties aan in de herfst. Zorg goed voor jezelf als je ongesteld bent, neem meer rust zodat je je de rest van de maand energieker voelt. Accepteer je buien ("schat, no worries, ik zit gewoon in de herfst"), ze horen er gewoon bij en leef volop in de lente en zomer.

Dit artikel is geschreven door Marije Jelsma.

Je hormonen hebben effect op je humeur, je energie, je zelfvertrouwen, je creativiteit en zelfs op hoe sociaal je bent.

Deel dit artikel


A Pocket Full Of Pink

Gratis e-book

Loading...

DOWNLOAD ONS GRATIS E-BOOK MET 160 TIPS VOOR VROUWEN.

Wat kun je doen om meer energie te krijgen? Om van die buikpijn af te komen als je ongesteld bent, hoe houd je je seksleven leuk, hoe breng je je hormonen in balans en wat doe je als je een vaginale schimmelinfectie hebt? Hoe houd je mediteren vol en hoe verminder je stress?

We vroegen meer dan 55 experts om hun drie gouden tips voor vrouwen te delen. Het resultaat is een compleet overzicht met de beste no-nonsense, eerlijke en verfrissende tips om de mooiste, gezondste en gelukkigste versie van jezelf te worden. Klik op de button hieronder om het e-book in je mailbox te ontvangen.

Waar kunnen we het e-book naartoe sturen?

Ja! *

Met het downloaden van het e-book geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.

Download PDF (gratis)

Deel deze pagina

Loading...

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Dolore, velit?

OK

GRATIS E-BOOK A POCKET FULL OF PINK.

Loading...

160 no-nonsense, eerlijke en verfrissende tips voor vrouwen die zich gezond en gelukkig willen voelen. 229 pagina, geschreven door 57 experts. (o.a. Thijs Lindhout, Richard de Leth, Amber Albarda, Isa Hoes en Medina Schuurman, Wouter de Jong, Green Happiness, Charlotte Labee, Sarai Pannekoek en many more).

Waar kunnen we het e-book naartoe sturen?

Ja! *

Met het downloaden van het e-book geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.