Online women's health magazine

Online women's health magazine

Blog

Marije Jelsma

Marije is expert op het gebied van vrouwelijke gezondheid en vruchtbaarheid. Ze is de bedenker van Pink. Met haar online programma en in haar praktijk heeft ze al honderden vrouwen geholpen om gezond zwanger te worden.

Lees meer over Marije
Categorieën
Alle artikelen
Lees ook
50% van alle vrouwen heeft last van oestrogeendominantie. Jij ook?09 sep. 2018 19:21
De stand van je baarmoeder.07 feb. 2019 08:00
Leven volgens je cyclus.17 dec. 2018 12:00
Gezondheid

50 shades of red: van bruin tot helderrood bloed tijdens je menstruatie

21 okt. 2020 om 07:00

"Ieuw… bruin bloed?" Dat hoor ik vaak als ik vrouwen vraag naar de kleur van hun menstruatiebloed. Als ik doorvraag blijken de meeste vrouwen inderdaad bruin bloedverlies te hebben. Van roze, mokka, bruin tot donkerrood en zwart. Niet vies, maar de normaalste zaak van de wereld waar (vrijwel) alle vrouwen weleens mee te maken krijgen.

Loading...

Zo heeft de natuur het bedoeld: je menstruatie start met helderrood bloed en eindigt met helderrood bloed. Vergelijk het met cranberrysap. Je menstruatie duurt in ieder geval 3 tot 5 dagen en je hebt geen pijn. Je hormonen zijn in balans en je baarmoeder zit op de juiste plek.

De meeste vrouwen zijn niet gezegend een zo’n cranberry-rode, pijnloze menstruatie.

De meeste vrouwen zijn niet gezegend met zo’n cranberry-rode, pijnloze menstruatie. Deze varianten komen het vaakst voor:

Lichtroze tot roze

Komt vaak voor bij lichte menstruaties, met weinig bloedverlies. Een laag oestrogeengehalte zorgt ervoor dat het baarmoederslijmvlies niet voldoende wordt opgebouwd. Spanning in je buik en bekken kan ook een oorzaak zijn.

Donkerrood

Donkerrood bloed gaat vaak gepaard met hevige menstruaties en bloedstolseltjes. Je oestrogeenlevels zijn waarschijnlijk te hoog. Dat is goed om te weten, want oestrogeendominantie kan vervelende klachten geven als PMS, hoofdpijn en verminderde vruchtbaarheid.

Bruin

Bruin bloed is oud bloed. Bruin bloed aan het begin van je menstruatie is bloed van de vorige maand. Bruin bloed aan het eind van je menstruatie is al maanden oud. Bij 80 – 90 % van de vrouwen zit de baarmoeder niet helemaal waar hij hoort; iets links van je navel. De stand van je bekken is de boosdoener. Je baarmoeder wordt op zijn plaats gehouden door banden die door je bekken lopen. Als je hoge hakken draagt, je altijd op je rechterbeen steunt in de rij voor de kassa, of je houding achter de computer niet helemaal ok is dan kantelt je bekken. Je baarmoeder kantelt mee. Dat is geen probleem. Het kan je wel menstruatieklachten opleveren en zorgt ervoor dat het bloed niet goed door je baarmoeder kan circuleren. Het hoopt op en wordt bruin.

Heb je niet alleen bruin bloed aan het begin en einde van je cyclus, maar tijdens alle dagen van je menstruatie? Dan kan oestrogeendominantie de oorzaak zijn en is het nodig om je hormonen weer in balans te brengen.

Zwart

Bloed dat bijna zwart is komt vooral voor na het gebruik van de pil of hormoonbehandelingen bij IVF. Je lijf heeft moeite om de hormonen weer af te breken waardoor je menstruatiebloed er zwart gaat uitzien.

Wil je ook weer een menstruatie volgens 't boekje? Helderrood en zonder al te veel gedoe? Breng je hormonen in balans door de juiste voeding te eten, hormoonverstorende stoffen te vermijden en stress te beperken. En, doe zelf fertiliteitsmassage. Dat zorgt ervoor dat je baarmoeder weer op de juiste plek komt waardoor menstruatiepijn verdwijnt en dat "vieze" bruine bloed snel verleden tijd is.

Dit artikel is geschreven door Marije Jelsma.


Deel dit artikel


A Pocket Full Of Pink

Gratis e-book

Loading...

DOWNLOAD ONS GRATIS E-BOOK MET 160 TIPS VOOR VROUWEN.

Wat kun je doen om meer energie te krijgen? Om van die buikpijn af te komen als je ongesteld bent, hoe houd je je seksleven leuk, hoe breng je je hormonen in balans en wat doe je als je een vaginale schimmelinfectie hebt? Hoe houd je mediteren vol en hoe verminder je stress?

We vroegen meer dan 55 experts om hun drie gouden tips voor vrouwen te delen. Het resultaat is een compleet overzicht met de beste no-nonsense, eerlijke en verfrissende tips om de mooiste, gezondste en gelukkigste versie van jezelf te worden. Klik op de button hieronder om het e-book in je mailbox te ontvangen.

Waar kunnen we het e-book naartoe sturen?

Ja! *

Met het downloaden van het e-book geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.

Download PDF (gratis)

Deel deze pagina

Loading...

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Dolore, velit?

OK

GRATIS E-BOOK A POCKET FULL OF PINK.

Loading...

160 no-nonsense, eerlijke en verfrissende tips voor vrouwen die zich gezond en gelukkig willen voelen. 229 pagina, geschreven door 57 experts. (o.a. Thijs Lindhout, Richard de Leth, Amber Albarda, Isa Hoes en Medina Schuurman, Wouter de Jong, Green Happiness, Charlotte Labee, Sarai Pannekoek en many more).

Waar kunnen we het e-book naartoe sturen?

Ja! *

Met het downloaden van het e-book geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.