Online women's health magazine

Online women's health magazine

Blog

Saskia van Ommen

Saskia van Ommen is menstruatiementor, hormoonfactortrainer, voedingscoach en inspirator voor vrouwen. Ze laat vrouwen de positieve impact van hun cyclus en hormonen ontdekken. Dit zorgt voor vrijheid, plezier en groei in hun leven én business. Ze heeft het boek "Hoe overleef ik mijn menstruatie?" geschreven en een online omgeving ontwikkeld waarin vrouwen grip op hun cyclus en hormonen krijgen.

Lees meer over Saskia
Categorieën
Alle artikelen
Lees ook
De supersexy hormoonvrije voorbehoedsmiddelenlijst.12 nov. 2018 09:30
50 shades of red: van bruin tot helderrood bloed tijdens je menstruatie21 okt. 2020 07:00
Cyclus

Zo overleef je je menstruatie.

13 dec. 2018 om 09:00

Ellende, ongemakken en allerlei klachten dienen zich weer aan als je ongesteld wordt. En dan heb ik het nog niet eens over het bloeden. Voor veel vrouwen is de menstruatie een kwestie van overleven.

Loading...

Je menstruatie en het bloedverlies wat daarbij hoort is je baarmoeder die opschoont. Dat doet je lichaam allemaal zelf, een bijzonder systeem. Behalve… wanneer dat je dit proces onderbreekt met anticonceptie als de pil, spiraal of andere chemische hormonen. Je hebt dan een minimale bloeding, of helemaal geen bloedverlies meer.

De Pil

De pil is dé uitvinding van de jaren 60 en 70. De pil gaf vrouwen vrijheid. Vrijheid om hun dromen te kunnen waarmaken, zonder zich zorgen te maken over onverwacht zwanger woren, of thuis zijn en kinderen krijgen omdat dat zo hoorde. De pil heeft veel vrouwen veel moois gebracht en doet dat nog steeds. Gelukkig!

Voel je hem al aankomen? MAAR! Of liever zeg ik, EN…

EN er is ook een andere, minder rooskleurige, kant. Na het jaren slikken van de pil, zijn we onze natuurlijke cyclus vergeten, uit het oog verloren. Veel vrouwen ervaren niet meer dat hun leven bestaat uit elke maand een cyclus. Een cyclus met vier fasen.

De cyclus

Wat ik graag met je wil delen, of beter gezegd jou aan het denken zetten is dat de cyclus juist zoveel impact heeft op ons leven, in ons dagelijks leven. En dan bedoel ik ook naast de ovulatie en menstruatie. Ongesteld zijn betekende voor mij altijd een hoop ellende, pijn en ongemak. Ik wilde het liefst meteen m'n bed in duiken. Op een gegeven moment beheerste het mijn leven. Ook na mijn zwangerschap, terwijl de huisarts toch echt gezegd had dat het na een zwangerschap over zou zijn. Helaas, niet waar. Dit maakte dat er bij mij allerlei bellen gingen rinkelen: ‘Elke vrouw in de wereld heeft een menstruatiecyclus, het is een natuurlijk proces, er moet een manier zijn om hier mee om te kunnen gaan. Zonder die vervelende pijn en op een positieve manier.’

Na diverse opleidingen, onderzoeken, gesprekken met vrouwen en proefpersoon in mijn eigen zoektocht kan ik zeggen dat wanneer we onze menstruatiecyclus leren kennen, wanneer we weten wat hormonen doen in ons lijf (want de uitwerking daarvan verschilt per vrouw) en wat elke fase van de menstruatiecyclus kenmerkt, er een wereld voor je opengaat. En nog beter, hoe je je eigen cyclus kunt inzetten in je leven en je werk. Om je sterker en krachtiger te voelen.

Alle vrouwen zijn verschillend en bij elke vrouw werken haar hormonen net even anders. In de basis zijn alle hormonen natuurlijk hetzelfde. Waar de ene vrouw gevoeliger is voor stress en meer stresshormonen aanmaakt, is de andere vrouw in de basis meer relaxed en maakt daardoor minder stresshormonen aan.

Dit heeft ook invloed op de werking van de hormonen in haar cyclus. De cyclus die nooit uit staat, maar 24/7 doorgaat.

De vier fases van de cyclus

De eerste dag na je menstruatie wordt de folliculaire fase genoemd en duurt zo’n 7 tot 10 dagen. Ook dit varieert bij vrouwen. De fase die daarop volgt, kennen we allemaal, de ovulatiefase, een korte fase waarin we vruchtbaar zijn voor een eventuele zwangerschap. Deze fase duurt ongeveer 3 tot 4 dagen. Hierna komt de langste fase van de cyclus de luteale fase, en deze duurt 10 tot 14 dagen. Dit is ook de fase waarin de meeste klachten ontstaan. En de laatste fase is de menstruatie fase gedurende 5 tot 7 dagen een bloeding. Deze fases kenmerken zich door allerlei gevoelens en emoties. In dit artikel van Marije Jelsma lees je daar meer over.

Wil je ook jouw cyclus leren kennen?

Stel je elke ochtend, gedurende een cyclus, deze vraag: Hoe voel ik mij?Schrijf voor je dag begint het antwoord (kan een woord of een zin zijn) op deze vraag op in een schrift. Voorbeelden: energiek, positief, vermoeid of zin in de dag.

Zo ontdek je hoe jij je voelt in de verschillende fases van je cyclus. En dat is de eerste stap in het overleven van je menstruatie.

Dit artikel is geschreven door Saskia van Ommen.

Veel vrouwen ervaren niet meer dat hun leven bestaat uit elke maand een cyclus. Een cyclus met vier fasen.

Deel dit artikel


A Pocket Full Of Pink

Gratis e-book

Loading...

DOWNLOAD ONS GRATIS E-BOOK MET 160 TIPS VOOR VROUWEN.

Wat kun je doen om meer energie te krijgen? Om van die buikpijn af te komen als je ongesteld bent, hoe houd je je seksleven leuk, hoe breng je je hormonen in balans en wat doe je als je een vaginale schimmelinfectie hebt? Hoe houd je mediteren vol en hoe verminder je stress?

We vroegen meer dan 55 experts om hun drie gouden tips voor vrouwen te delen. Het resultaat is een compleet overzicht met de beste no-nonsense, eerlijke en verfrissende tips om de mooiste, gezondste en gelukkigste versie van jezelf te worden. Klik op de button hieronder om het e-book in je mailbox te ontvangen.

Waar kunnen we het e-book naartoe sturen?

Ja! *

Met het downloaden van het e-book geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.

Download PDF (gratis)

Deel deze pagina

Loading...

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Dolore, velit?

OK

GRATIS E-BOOK A POCKET FULL OF PINK.

Loading...

160 no-nonsense, eerlijke en verfrissende tips voor vrouwen die zich gezond en gelukkig willen voelen. 229 pagina, geschreven door 57 experts. (o.a. Thijs Lindhout, Richard de Leth, Amber Albarda, Isa Hoes en Medina Schuurman, Wouter de Jong, Green Happiness, Charlotte Labee, Sarai Pannekoek en many more).

Waar kunnen we het e-book naartoe sturen?

Ja! *

Met het downloaden van het e-book geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.