Online women's health magazine

Online women's health magazine

Blog

Amy Kaes

Amy is kleur-, stijl en imago-consulente en expert op het gebied van mooi verouderen. Ze laat je zien dat vooral je voeding en bouwstenen belangrijk zijn om mooi ouder te kunnen worden en er stralend uit te blijven zien.

Lees meer over Amy
Categorieën
Alle artikelen
Lees ook
Een natuurlijk medicijnkastje.22 jan. 2019 07:00
Deze vitamines en mineralen heb je extra hard nodig na je 40e.06 dec. 2018 09:00
Cyclus

Deze essentiële oliën helpen je tijdens de overgang.

23 jan. 2019 om 07:00
Door Amy Kaes

Op een gegeven moment moeten we er allemaal aan geloven; de overgang. Gemiddeld begint de overgang tussen je 45e en 50e jaar. Het is een natuurlijk proces en wordt veroorzaakt door een verandering in je hormonen.

Loading...

Tijdens de overgang neemt het oestrogeengehalte in je lichaam geleidelijk af waardoor tal van vervelende kwaaltjes ontstaan. Denk maar aan opvliegers, verminderd libido, slapeloosheid en angsten.

Vaak wordt hormoontherapie ingezet en hoewel dat verlichting kan bieden, zorgt het vaak ook voor veel ongewenste bijwerkingen.

Daarom deel ik in dit artikel 6 natuurlijke essentiële oliën die de symptomen van de menopauze kunnen verlichten.

1. Lavendelolie

De overgang is meestal niet alleen lichamelijk zwaar, maar ook mentaal. angst, onrust, moeite met concentreren en een verminderd geheugen zijn zaken die vrouwen in de overgang vaak ervaren.

Lavendelolie werkt heel goed tegen stress en is kalmerend. Dit komt doordat lavendelolie ervoor zorgt dat er minder cortisol wordt aangemaakt. Cortisol is een stresshormoon en het is goed om de aanmaak hiervan onder controle te houden. dus je doet er goed aan om dit onder controle te houden.

Daarnaast heeft lavendelolie een positief effect op onze slaap. Een beetje ondersteuning kun je op dat gebied tijdens de overgang wel gebruiken.

Maar liefst 80% van de vrouwen in de overgang heeft last van opvliegers. Een Chinese studie heeft aangetoond dat vrouwen die gedurende 12 weken dagelijks 2x 20 minuten de geur van lavendel roken, veel minder last hadden van opvliegers.

2. Neroli-olie

Tijdens de menopauze verandert je hormoonspiegel. Dit kan een hoge bloeddruk en verminderd libido tot gevolg hebben.

2x 5 minuten per dag Neroli olie ruiken, zou volgens een studie in “Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine” bijdragen aan een lagere bloeddruk én een verbetering in het libido.

3. Rozenolie

Rozenolie heeft een kalmerend effect wanneer het gebruikt wordt tijdens een aromatherapiemassage. Het vermindert ook opvliegers. Voor het beste resultaat combineer je deze olie met anderen olien, zoals lavendelolie.

Let op: meng essenntiële oliën altijd met een draagolie. Doe het niet puur op je huid. De algemene verhouding is 2 eetlepels dragende olie en 10 druppeltjes essentiële olie.

4. Salie-olie

Salie olie is nog zo’n kalmerende olie die een positief effect heeft op ons gemoed: het zou depressie en angsten verminderen.

Dit komt door het effect van salie olie op de dopamines in onze hersenen. Dopamines zijn neurotransmitters die ons een gelukkig gevoel geven. Mensen die hardlopen, krijgen na verloop van tijd een “runner’s high”, een gevoel van geluk. Dit komt omdat ons lichaam na ongeveer 30 minuten sporten meer dopamines aanmaakt.

5. Pepermuntolie

Als je regelmatig last hebt van opvliegers, is het fijn om pepermuntolie te gebruiken. Het heeft een verkoelend effect op de huid. Verdun een paar druppeltjes pepermuntolie in een draagolie zoals jojoba- of amandelolie en smeer je lichaam ermee in.

Pepermuntolie werkt ook bij hoofdpijn. Wrijf je slapen of voorhoofd ermee in of gebruik pepermuntolie in een diffuser voor verlichting van je hoofdpijn.

6. Cipresolie

Tijdens de overgang kan aromatherapie met cipresolie ook verlichting geven. Het zorgt voor een kalm, comfortabel gevoel. Handig om opvliegers en een angstig of onrustig gevoel te verminderen. Als je opvliegers intens zijn, kun je cipresolie gebruiken in combinatie met pepermuntolie.

Zo kom jij de overgang wel door, zonder meuk en met natuurlijke middelen die je klachten verminderen. Meer informatie over essentiële oliën lees je in het blog 'Een natuurlijk medicijnkastje' van Marije Jelsma.

Dit artikel is geschreven door Amy Kaes.

Vaak wordt hormoontherapie ingezet en hoewel dat verlichting kan bieden, zorgt het vaak ook voor veel vervelende bijwerkingen.

Deel dit artikel


A Pocket Full Of Pink

Gratis e-book

Loading...

DOWNLOAD ONS GRATIS E-BOOK MET 160 TIPS VOOR VROUWEN.

Wat kun je doen om meer energie te krijgen? Om van die buikpijn af te komen als je ongesteld bent, hoe houd je je seksleven leuk, hoe breng je je hormonen in balans en wat doe je als je een vaginale schimmelinfectie hebt? Hoe houd je mediteren vol en hoe verminder je stress?

We vroegen meer dan 55 experts om hun drie gouden tips voor vrouwen te delen. Het resultaat is een compleet overzicht met de beste no-nonsense, eerlijke en verfrissende tips om de mooiste, gezondste en gelukkigste versie van jezelf te worden. Klik op de button hieronder om het e-book in je mailbox te ontvangen.

Waar kunnen we het e-book naartoe sturen?

Ja! *

Met het downloaden van het e-book geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.

Download PDF (gratis)

Deel deze pagina

Loading...

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Dolore, velit?

OK

GRATIS E-BOOK A POCKET FULL OF PINK.

Loading...

160 no-nonsense, eerlijke en verfrissende tips voor vrouwen die zich gezond en gelukkig willen voelen. 229 pagina, geschreven door 57 experts. (o.a. Thijs Lindhout, Richard de Leth, Amber Albarda, Isa Hoes en Medina Schuurman, Wouter de Jong, Green Happiness, Charlotte Labee, Sarai Pannekoek en many more).

Waar kunnen we het e-book naartoe sturen?

Ja! *

Met het downloaden van het e-book geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.