Online women's health magazine

Online women's health magazine

Blog

Marije Jelsma

Marije is expert op het gebied van vrouwelijke gezondheid en vruchtbaarheid. Ze is de bedenker van Pink. Met haar online programma en in haar praktijk heeft ze al honderden vrouwen geholpen om gezond zwanger te worden.

Lees meer over Marije
Categorieën
Alle artikelen
Lees ook
Je verkoudheid de baas.26 nov. 2018 09:00
9 onverwachte tips bij zwanger worden.05 nov. 2018 14:00
Gezondheid

Een natuurlijk medicijnkastje.

22 jan. 2019 om 07:00

Tot mijn 30e leefde ik niet gezond. Ik dacht nog dat volkorenbrood gezond was, vond pakjes en zakjes handig en dronk al cola bij het ontbijt. Ik was vaak ziek, ik was te zwaar en niet-vooruit-te-branden moe. Toen ik zwanger wilde worden gooide ik het roer om. Ik las boeken, liet me van top tot teen doormeten door een orthomoleculair arts en ging me steeds meer verdiepen in gezonde voeding, leefstijl en mindset.

Loading...

Ik veranderde mijn voeding en al snel had ik meer energie dan ooit tevoren. Tijdens mijn zoektocht naar gezond leven kwam ik ook in aanraking met essentiële oliën. Een natuurlijk alternatief voor je medicijnkastje. Kleine flesjes olie vervangen paracetamol, rennies, hoestsiroop, otrivin etc. Ik ben fan, het is zo fijn om klachten op een natuurlijke manier aan te pakken. Bezoekjes aan een apotheek zijn niet meer nodig.

Wat zijn essentiele olien?

Essentiële oliën worden gemaakt van planten, bloemen en kruiden. Het is het natuurlijke afweermechanisme van de plant en het heeft een hoge therapeutische waarde voor mensen. Essentiële olie is heel geconcentreerd (50-70 keer krachtiger dan kruiden). Soms zijn er wel duizenden kilo’s plantmateriaal nodig om 500 ml essentiële olie te persen. Een bijzonder goedje dus. Dat klinkt kostbaar, maar je gebruikt maar 1 of 2 druppeltjes per keer en je kunt met 1 flesje vaak jaren vooruit. Je kunt essentiële oliën op je huid smeren, innemen (niet alles) of vernevelen in een diffuser. Je huis gaat er lekker van ruiken en ondertussen krijg je de olie binnen met je inademing.

Alle medicijnen kunnen de deur uit, voor iedere kwaal is er een olietje.
Een paar highlights:

On guard

On guard is een samenstelling van verschillende oliën die je weerstand versterkt. Zodra ik merk dat een van de kinderen, of ikzelf, verkouden dreigt te worden doe ik on guard in de diffuser en smeer ik een drupje onder de voeten. Mijn dochter, Lot, is geen enkele dag ziek geweest in het afgelopen jaar. Terwijl ze 3x in de week tussen snotterende kindjes op de peuterspeelzaal zit. Mijn zoon, Wessel, is sinds het gebruik van de oliën niet meer ziek geweest terwijl hij vaak last had van zijn luchtwegen (pseudokroep, longontsteking). Waar ik vorig jaar constant snottebellen aan het afvegen was, wakker gehouden werd door hoestende kinderen of urenlang ’s nachts naar afleveringen van Peppa Big keek met een ziek kind op schoot was dit echt een verademing. Ik ben niet meer bang voor die R in de maand ;).

Breathe

Bij een verstopte neus of benauwdheid. In de diffuser, of een drupje op het matrasje in het ledikantje van je kindje. Zorgt voor een open neus en beter ademhalen.

Lemon

Ik word pas echt wakker na een glas water met citroen bij het opstaan. Reinigend, goed voor je stoelgang, het helpt bij afvallen, vermindert ontstekingen en het geeft direct energie. Reden genoeg voor een glas citroenwater in de ochtend. Maar… citroen is niet zo goed voor je tandglazuur en de werkzame stoffen vind je alleen in de schil. Essentiële olie wordt dan ook geperst uit de schil van de citroen en is niet schadelijk voor je tandglazuur. Een drupje lemon vervangt je citroen, zonder vervelende effecten voor je tandglazuur. 1 druppel in een glas water is al voldoende en staat voor een hele schil. Fijn!

Lavendel

Lavendel is een alleskunner. Het kalmeert bij onrust, werkt tegen stress en zorgt ervoor dat je beter kunt slapen. Lavendel biedt ook uitkomst bij muggenbulten, brandnetels en wespensteken. De zwelling neemt direct af en de pijn verdwijnt. Lavendel werkt ook heel goed bij luieruitslag. Lavendel kun je ook (in combinatie met pepermunt) gebruiken bij hoofdpijn. Een drupje lavendel in je bodylotion zorgt ervoor dat teken en insecten op afstand blijven. En een drupje tegen je gehemelte vermindert klachten van hooikoorts. Een alleskunner dus, die lavendel.

Digestzen

Digestzen kun je gebruiken bij buikpijn, diarree, verstopping, brandend maagzuur of om je maaltijd sneller te verwerken na een avondje flink tafelen. Mijn kinderen hebben regelmatig last van buikpijn. Digestzen is daarom altijd binnen handbereik. Inmiddels vragen ze zelf om buikjes-olie ;).

Andere olien

Er zijn nog veel meer verschillende oliën te koop. Oregano is een natuurlijk antibioticum, pepermunt zorgt ervoor dat koorts vermindert, Clary sage zorgt ervoor dat borstvoeding beter op gang komt, vetiver wordt gebruikt bij ADHD. You name it.. er is altijd een olietje dat ondersteunt.

Heel fijn, zo’n natuurlijk medicijnkastje en geen troep meer te slikken of rommel te hoeven smeren.

Wil je het ook proberen? Er zijn veel verschillende merken te koop. Zorg er altijd voor dat je een olie van een hoge kwaliteit gebruikt, zuiver en biologisch gekweekt. Wil je weten welke olie ik gebruik, of wil je meer info over werking of ook eens olie proberen? Mail me gerust op marije@wearepink.nl.

Dit artikel is geschreven door Marije Jelsma.

Kleine flesjes essentië olie vervangen paracetamol, rennies, hoestsiroop, otrivin en meer.

Deel dit artikel


A Pocket Full Of Pink

Gratis e-book

Loading...

DOWNLOAD ONS GRATIS E-BOOK MET 160 TIPS VOOR VROUWEN.

Wat kun je doen om meer energie te krijgen? Om van die buikpijn af te komen als je ongesteld bent, hoe houd je je seksleven leuk, hoe breng je je hormonen in balans en wat doe je als je een vaginale schimmelinfectie hebt? Hoe houd je mediteren vol en hoe verminder je stress?

We vroegen meer dan 55 experts om hun drie gouden tips voor vrouwen te delen. Het resultaat is een compleet overzicht met de beste no-nonsense, eerlijke en verfrissende tips om de mooiste, gezondste en gelukkigste versie van jezelf te worden. Klik op de button hieronder om het e-book in je mailbox te ontvangen.

Waar kunnen we het e-book naartoe sturen?

Ja! *

Met het downloaden van het e-book geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.

Download PDF (gratis)

Deel deze pagina

Loading...

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Dolore, velit?

OK

GRATIS E-BOOK A POCKET FULL OF PINK.

Loading...

160 no-nonsense, eerlijke en verfrissende tips voor vrouwen die zich gezond en gelukkig willen voelen. 229 pagina, geschreven door 57 experts. (o.a. Thijs Lindhout, Richard de Leth, Amber Albarda, Isa Hoes en Medina Schuurman, Wouter de Jong, Green Happiness, Charlotte Labee, Sarai Pannekoek en many more).

Waar kunnen we het e-book naartoe sturen?

Ja! *

Met het downloaden van het e-book geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.