Online women's health magazine

Online women's health magazine

Blog

Gezondheid

9 onverwachte tips bij zwanger worden.

05 nov. 2018 om 14:00

"Onverklaarbaar onvruchtbaar" zei de gynaecoloog. Bloedonderzoek, echo, sperma-onderzoek, samenlevingstest. Alles was gecheckt en er was geen oorzaak gevonden. Toch was ik al anderhalf jaar niet zwanger geworden. Frustrerend. Want, waarom lukte het dan niet?

Loading...

Ik besloot niet langer af te wachten. Ik zocht van alles uit over fertiliteit. Ik las tientallen boeken, sprak met artsen (regulier en alternatief) en paste mijn lifestyle, voeding én mindset aan. Met succes, want na 2 maanden was ik zwanger. Er was een wereld voor me open gegaan. Hoe geweldig het ook is dat de medische wereld bestaat en veel vrouwen kan helpen; artsen worden vaak niet opgeleid in de gigantische invloed die voeding en lifestyle hebben op je slagingskans. Ik had mijn missie gevonden; vrouwen helpen om ook gezond zwanger te worden. Er is zoveel dat je zelf kunt doen om je vruchtbaarheid te verbeteren. En soms… zijn dat dingen die je niet verwacht.

Tampons

Stop het liefst niks in je vagina en gebruik maandverband zonder filmlaagje. Zijn de eerste dagen van je menstruatie heftig en wil je toch een tampon gebruiken? Kies dan voor de biologische variant. Vaginale afscheiding wordt geproduceerd door je baarmoederhals en dat proces kan verstoord raken door hormoonverstorende stoffen die in reguliere tampons en maandverband gebruikt worden. Hierdoor kan de hoeveelheid vruchtbare afscheiding verminderen, terwijl je dat nu juist goed kan gebruiken om het sperma een eindje op weg te helpen.

Heb (weinig) stress

Iedereen heeft stress en stress is prima. Vaak niet te vermijden. Stress wordt pas een probleem als je de hele dag stress hebt. Als het chronisch is en je niet meer diep kunt ontspannen. Je blijft dan constant stresshormonen cortisol en adrenaline aanmaken die je eisprong verstoren. Zie stress niet als een probleem, probeer het niet krampachtig te vermijden. Plan iedere dag een aantal adempauzes in en zorg voor diepe ontspanning als je een stress-volle dag hebt gehad. Op bemama.nl kun je het gratis ebook ‘omgaan met stress bij zwanger worden’ downloaden waarin je in 10 tips leest hoe je kunt omgaan met stress bij zwanger worden.

Geen orale seks

Orale seks kun je tijdens je vruchtbare dagen beter even laten. Zowel bij hem als bij jou. Speeksel heeft een nadelig effect op sperma.

Laat het loslaten los

Zwanger worden loslaten bestaat niet. Dat kan niet. Dat wil je niet. Gelukkig heeft onderzoek aangetoond dat loslaten niet vaker tot een zwangerschap leidt. Sterker nog, als je het zwanger worden niet loslaat maak je betere (gezondere) keuzes die ervoor zorgen dat je sneller zwanger kunt worden. Dus: houd vast die droom en ga ervoor!

Zorg goed voor jezelf

Stop met het eten van troep. Voed je lichaam met groente, fruit, noten, zaden en eet zo natuurlijk mogelijk. Beweeg. Maak tijd voor jezelf vrij. Ga naar buiten. Doe yoga. Mediteer. Ga naar de kapper. Of de schoonheidsspecialiste. Heb seks met je man (nee, niet alleen rond je ovulatie..).

Gebruik geen tarwekiemolie

Een no go. Tarwekiemolie wordt door veel vrouwen gebruikt, omdat het de vruchtbaarheid zou verhogen. Niet het geval. Het bevat (te)veel omega 6. Omega 6 is ontstekingsbevorderend en heeft een verhardend effect op je celmembranen. Dat zorgt ervoor dat de spermacel de eicel niet goed kan bevruchten en bovendien dat je hormoonfunctie verslechtert. Ban omega 6 in plantaardige olien, koekjes, chips en snoep en voeg juist en goede omega 3 toe om je kans op een zwangerschap te vergroten.

Houd je voeten warm

Een goede doorbloeding van je baarmoeder is o zo belangrijk voor een optimale productie van hormonen en je vruchtbaarheid. Zorg voor een goede doorbloeding door een gezonde lifestyle, het verminderen van stress, het doen van fertiliteitsmassage en houd je voeten warm. Altijd. Koude voeten = een koude buik = een slechte doorbloeding van je baarmoeder. Dus, haal je uggs van zolder, ga met een kruik naar bed, koop wollen sokken.

Positieve mindset

Hoe je je voelt en wat je denkt heeft invloed op je vruchtbaarheid. Je lichaam en geest staan met elkaar in verbinding. Door een negatieve state of mind geef je je lijf onbewust het signaal dat zwanger worden niet veilig is. Focus op een positieve mindset; je bent vruchtbaar!

Wees lief voor je man

Nee, je hoeft het niet alleen te doen. Jullie zitten samen in dit proces. Als zwanger worden nog niet gelukt is kan dat heel stressvol zijn en je bent al snel geneigd om dat af te reageren op degene die het dichtst bij je staat. Logisch, maar niet ideaal voor je relatie. Voorkom dat alles draait om jullie kinderwens. Maak tijd voor elkaar vrij. Doe leuke dingen samen. Luister naar hem. Plan een verrassingsdate en houd het spannend. Vertel hem niet alles over je cyclus (de meeste mannen vinden het helemaal niet fijn om precies te weten wanneer je ovuleert) en schuif hem ondertussen de juiste vitamines toe ;).

Dit artikel is geschreven door Marije Jelsma.

Ik had mijn missie gevonden; vrouwen helpen om ook gezond zwanger te worden. Er is zoveel dat je zelf kunt doen om je vruchtbaarheid te verbeteren.

Deel dit artikel


A Pocket Full Of Pink

Gratis e-book

Loading...

DOWNLOAD ONS GRATIS E-BOOK MET 160 TIPS VOOR VROUWEN.

Wat kun je doen om meer energie te krijgen? Om van die buikpijn af te komen als je ongesteld bent, hoe houd je je seksleven leuk, hoe breng je je hormonen in balans en wat doe je als je een vaginale schimmelinfectie hebt? Hoe houd je mediteren vol en hoe verminder je stress?

We vroegen meer dan 55 experts om hun drie gouden tips voor vrouwen te delen. Het resultaat is een compleet overzicht met de beste no-nonsense, eerlijke en verfrissende tips om de mooiste, gezondste en gelukkigste versie van jezelf te worden. Klik op de button hieronder om het e-book in je mailbox te ontvangen.

Waar kunnen we het e-book naartoe sturen?

Ja! *

Met het downloaden van het e-book geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.

Download PDF (gratis)

Deel deze pagina

Loading...

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Dolore, velit?

OK

GRATIS E-BOOK A POCKET FULL OF PINK.

Loading...

160 no-nonsense, eerlijke en verfrissende tips voor vrouwen die zich gezond en gelukkig willen voelen. 229 pagina, geschreven door 57 experts. (o.a. Thijs Lindhout, Richard de Leth, Amber Albarda, Isa Hoes en Medina Schuurman, Wouter de Jong, Green Happiness, Charlotte Labee, Sarai Pannekoek en many more).

Waar kunnen we het e-book naartoe sturen?

Ja! *

Met het downloaden van het e-book geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.