Online women's health magazine

Online women's health magazine

Blog

Gezondheid

Candida: een woekerende schimmel in je lijf.

19 nov. 2018 om 09:30

Als je vrienden, familie of collega’s moet uitleggen dat je candida hebt, dan overvalt je toch een gevoel van gêne. Schimmel klinkt niet echt fris. En dat terwijl je gesprekspartner op dat moment misschien wel aan voetschimmel lijdt, ook een vorm van candida! Maar wat is het dan precies?

Loading...

Candida albicans is een gist die van nature in en op ons lichaam voorkomt. Onder normale omstandigheden veroorzaakt die schimmel geen problemen. Bacteriën in de darmen, op de huid en in de vagina voorkomen een overgroei van candida. Ook gezonde slijmvliezen vormen een barrière tegen deze gist die infecties kan veroorzaken.
Maar als de slijmvliezen zijn beschadigd, verliest het haar beschermingsfunctie. Zo krijgt de schimmel de kans te gaan woekeren waardoor er ontstekingen ontstaan. Denk aan een ontsteking in de huidplooi, voetschimmel. Of in de mond, spruw. Of in de vagina, de zogenaamde candida-infectie.

Vage klachten

Oorzaak van vage klachten is eigenlijk niet de candida zelf, maar een slechtwerkend immuunsysteem, waardoor de schimmel kans krijgt om te gaan woekeren. Het slijmvlies dat je moet beschermen is door een verzwakte weerstand niet in staat om het lichaam tegen slechte bacteriën en andere indringers te beschermen. Zo kunnen stoffen in contact komen met het immuunsysteem. Gevolg is dat er tal van klachten ontstaan als vermoeidheid, chronische slijmvliesproblemen zoals allergieën, bijholteontstekingen, chronische verkoudheid en maag –en darmproblemen.

Een candida-infectie kan dus alleen optreden als de slijmvliezen verzwakt zijn. Het is zaak om je weerstand weer te verhogen zodat de slijmvliezen weer kunnen doen waarvoor ze bedoeld zijn: jouw lichaam beschermen tegen ongewenste indringers! Want niet alleen candida krijgt de kans om te gaan woekeren, er zijn tal van andere indringers die de boel in je lichaam flink kunnen verstoren.

Als de schimmel eenmaal begint te woekeren, is er een duizelingwekkend aantal klachten waarvan je in eerste instantie niet eens in de gaten hebt dat het chronisch is, laat staan dat het met elkaar in verband staat. Bij mij begon het met haaruitval, daarna kwamen langzamerhand klachten als een loopneus op de gekste momenten, voorhoofdsholteontsteking (nog nooit gehad) moeite met spreken (slaatje bla) ontstoken gaatjes in mijn oren (laatste keer nadat ik ze had laten zetten, was 23 jaar geleden) veel sporten, maar toch op de BBB-plekken aankomen (frustrerend!) nachtelijk zweten, een steeds sterker wordende spierpijn in mijn armen en benen (die voelden vaak ook als lood) constante honger (hypoglykemie) en extreme vermoeidheid. Pas toen ik ook vaginale klachten kreeg, ben ik naar de dokter gegaan. Daar begreep ik dat het allemaal te maken heeft met candida.

Lichamelijk en geestelijk in balans

Ik was verbijsterd. Ik eet al jaren gezond. Sinds een paar jaar eet ik geen brood, suiker en zuivel meer. Tot een paar maanden voor de candida voelde ik me fysiek dan ook ‘on top of te world’. Hoe kan het dan toch zo mis gaan? Hoewel ik het antwoord nog steeds niet heb (want dat is nauwelijks te achterhalen) denk ik dat het voornamelijk stress is geweest en misschien een staartje van twee anti-bioticakuren in een ver verleden. Maar met name de stress is in mijn geval de boosdoener geweest. Zo zie je maar, je kunt nog zo gezond eten, als je geestelijk niet in balans bent, heeft een gezond eetpatroon weinig zin!

Ik ben ging op zoek naar balans in mijn leven. De afgelopen jaren waren tropenjaren; als alleenstaande moeder deed ik er naast mijn fulltime baan een studie bij om vervolgens, na het behalen van het diploma samen met een studiegenoot meteen door te gaan met het opzetten van een eigen praktijk. Allemaal hartstikke leuke dingen die mij veel energie geven, maar soms is het voor het lichaam even genoeg. En ik kreeg dus candida.

En balans vinden klinkt cliché, maar is wel heel erg waar! Ook binnen het candidadieet kun je een goede balans vinden tussen het volgen van de adviezen en genieten van de recepten.

Dit artikel is geschreven door Leonie de Jong.

Als je moet uitleggen dat je candida hebt, dan overvalt je toch een gevoel van gêne. Schimmel klinkt niet echt fris.

Deel dit artikel


A Pocket Full Of Pink

Gratis e-book

Loading...

DOWNLOAD ONS GRATIS E-BOOK MET 160 TIPS VOOR VROUWEN.

Wat kun je doen om meer energie te krijgen? Om van die buikpijn af te komen als je ongesteld bent, hoe houd je je seksleven leuk, hoe breng je je hormonen in balans en wat doe je als je een vaginale schimmelinfectie hebt? Hoe houd je mediteren vol en hoe verminder je stress?

We vroegen meer dan 55 experts om hun drie gouden tips voor vrouwen te delen. Het resultaat is een compleet overzicht met de beste no-nonsense, eerlijke en verfrissende tips om de mooiste, gezondste en gelukkigste versie van jezelf te worden. Klik op de button hieronder om het e-book in je mailbox te ontvangen.

Waar kunnen we het e-book naartoe sturen?

Ja! *

Met het downloaden van het e-book geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.

Download PDF (gratis)

Deel deze pagina

Loading...

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Dolore, velit?

OK

GRATIS E-BOOK A POCKET FULL OF PINK.

Loading...

160 no-nonsense, eerlijke en verfrissende tips voor vrouwen die zich gezond en gelukkig willen voelen. 229 pagina, geschreven door 57 experts. (o.a. Thijs Lindhout, Richard de Leth, Amber Albarda, Isa Hoes en Medina Schuurman, Wouter de Jong, Green Happiness, Charlotte Labee, Sarai Pannekoek en many more).

Waar kunnen we het e-book naartoe sturen?

Ja! *

Met het downloaden van het e-book geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.