Online women's health magazine

Online women's health magazine

Blog

Naomi Kramer

Naomi Kramer is Endo Food Coach. Nadat ze gediagnosticeerd werd met een ernstige vorm van endometriose, ging de knop om. Doordat ze haar voedingspatroon en leefstijl ging aanpassen verminderden haar endo-klachten.

Live your Endo life!
Lees meer over Naomi
Categorieën
Alle artikelen
Lees ook
Vruchtbaarheid. 3 vragen aan gynaecoloog Barbara Havenith06 nov. 2018 15:30
Wat is endometriose?09 okt. 2018 11:36
Gezondheid

Deze voedingsmiddelen zijn ontstekingsbevorderend bij endometriose.

30 nov. 2018 om 09:00

Voeding speelt een belangrijke rol bij Endometriose. Het kan ontstekingen bevorderen, maar ook verminderen. In deze blog 9x voeding die ontstekingen opwekt en je daarom beter kunt vermijden als je endometriose hebt.

Loading...

Endometriose is een chronische ziekte en gaat niet weg. De klachten die met deze ziekte gepaard gaan, zijn best heftig en echt niet prettig. De impact van Endo kan enorm zijn op je leven. Afhankelijk van de mate waarin je het hebt. Naast medicatie en behandeling kun je zelf ook je klachten verminderen. Bijvoorbeeld, door het aanpassen van je voeding. Er is namelijk veel voeding die de ontstekingen, veroorzaakt door endometriose, in je lichaam aanwakkert. Als je steeds opnieuw voeding eet die ontstekingen triggert, krijg je nog meer last van klachten. Zoals vermoeidheid, je lusteloos voelen, buikpijn of darmklachten. Wil je klachten van Endo verminderen, je voedingspatroon aanpassen en voeding vermijden die ontstekingen bevorderen? Dit lijstje helpt je op weg:

Ontstekingsbevorderende voeding:
  • Geraffineerde suikers
  • Gluten
  • Zuivel
  • Cafeine
  • Soja
  • Processed food en verpakt voedsel
  • Slechte vetten
  • Alchohol
  • Vlees
Geraffineerde suikers

Geraffineerde en toevoegde suikers zitten bijna overal in. In koek, chocolade, snoep, gebak, ijs, frisdrank en pakken met sap. En daarnaast vind je ze ook in allerlei vormen in bewerkt voedsel, onder verschillende namen. Bijvoorbeeld; alle namen die eindigen op ‘ose’ (glucose, fructose etc). Kijk maar eens op de ingrediënten lijst op de achterkant van de verpakking.

De nadelen van deze geraffineerde en toegevoegde suikers:
  • Wakkeren ontstekingen aan.
  • Hebben geen enkele voedingswaarde.
  • Veroorzaken een piek in je bloedsuikerspiegel, waardoor je meer insuline aanmaakt en je hormoonbalans verstoort.
  • Zijn slecht voor je darmflora, veroorzaken verstoppingen.
  • Het voedt candida.
  • Je hebt minder focus (brainfog!)
  • Je bent sneller moe.
  • Het verslechtert de opname van vitamine C. Dit heeft gevolgen voor je immuunsysteem en maakt het bovendien lastiger om calcium en magnesium op te nemen. Magnesium is o.a. belangrijk om je spieren soepel te houden heb je weer nodig om je spieren soepel te houden en lekker te slapen.
Gluten

Gluten kunnen de darmen enorm irriteren. Gluten zijn de bouwstoffen van eiwit in bepaalde granen, zoals tarwe. Het is moeilijk verteerbaar en het beschadigt je darmslijmvlies. Veel vrouwen met Endo hebben een gluten intolerantie, zijn gluten sensitief of hebben last van de darmen waardoor ze geen tarwe kunnen verdragen.

Zuivel

Zuivel is slijmvormend en er zit caseïne in (melkeiwit). Caseïne zou dezelfde werking op de darmen hebben als gluten. Dit eiwit is lastig te verteren door ons lichaam en het verzwakt ons spijsverteringsstelsel. Als het geen biologische zuivel is zitten er toxines, dioxines en hormonen in. Dit is ontstekingsbevorderend en verstoort je hormoonhuishouding verstoren. Dit zorgt voor een disbalans in je hormoonhuishouding en de ontstekingen veroorzaken pijn.

Soja

Soja is een product met een extreem hoog gehalte aan fyto-oestrogenen. Je lichaam ziet deze fyto-oestrogenen als lichaamseigen oestrogeen. Dit veroorzaakt al snel oestrogeendominantie. Soja is daarnaast niet bevorderlijk voor onze darmen. Als je af en toe soja wil eten, eet dan soja in de gefermenteerde vorm. Zoals biologische tempeh. Vermijd soja in de ongefermenteerde vorm. Dit vind je bijvoorbeeld in sojamelk, toetjes, vegetarische vleesvervangers, verpakt voedsel, pakjes en zakjes, brood. Je kunt het zelfs binnen krijgen via vlees, zuivel en eieren waarvan de dieren voeding hebben gekregen waar soja in zit. In het online programma Live your Endo life leg ik je uitgebreid uit wat fyto-oestrogenen en xeno-oestrogenen zijn. En, wat voor effect dit heeft op endometriose.

Cafeïne

Het drinken van koffie kan leiden tot een verhoogde aanmaak van het hormoon cortisol. Dit is een stresshormoon. Een hoog gehalte van het stresshormoon cortisol zorgt voor meer ontstekingen. Daarnaast kan het ook het afbreken van oestrogenen in de weg zitten.

Slechte vetten

Omega 6 vetzuren zijn ontstekingsbevorderend. Dit zijn vetten zoals margarine, halvarines, zonnebloemolie, arachideolie en omega 6 vind je ook veelvuldig in snoep en koek. Vermijd ook gefrituurd en gebakken voedsel. Dit geeft een langdurige ontstekingsreactie in je lichaam na de maaltijd.

Verpakt voedsel en processed food

Pakjes en zakjes worden in fabrieken gemaakt en er worden allerlei slechte vetten, suikers en e-nummers aan toegevoegd. Bij processed food kun je denken aan knakworstjes, rookworst, vleeswaren etc. Hier zit vaak geen biologisch vlees in maar vlees waar oa. antibiotica, toxines en gehard vet in zit. Fabrieksvoeding is bewerkt en er is weinig natuurlijks aan. Je lichaam moet keihard werken om dit te kunnen verwerken.

Alcohol

Ook alcohol zorgt voor toename van stresshormoon cortisol. Cortisol verhindert het afbreken van oestrogeen in de lever. Oestrogeen neemt toe door het drinken van alcohol. Endometrioseklachten kunnen daarom toenemen bij het nuttigen van alcohol.

Vlees

Dierlijke vetten zijn niet goed voor de Endo. Dat is een feit. Vermijd vlees als je darmklachten hebt. En, eet vlees altijd met mate omdat vlees lastig te verteren is door je darmen. Als je vlees eet, kies dan voor biologisch vlees want daar zitten de minste dioxines/ toxines en antibiotica in. Als je vlees wilt eten, ga dan voor wit vlees (kip, kalkoen, vis).

My oh My, wat dan wel?!

Misschien denk je nu wel; ‘Ok, maar dan moet ik best veel laten staan. En wat kan ik dan wèl eten?’ Geloof me, er is zoveel keus. Als je zo puur mogelijk gaat eten, ben je al een heel eind onderweg. Begin met het voedingsmiddel weg te laten waarvan jij denkt dat je er het meeste moeite mee zult hebben. Dan valt de rest daarna altijd mee. Bij mij was dat suiker. Was it easy? Nope! Maar al snel ga je het positieve verschil voelen en wordt het veel makkelijk om suiker te laten staan. Je wil niet meer anders.

Hartstikke leuk, maar hóe dan?

Wil je ook je voeding aanpassen, maar heb je werkelijk geen flauw idee hóe je moet beginnen? In het online programma Live your Endo life geef ik je alle tools die je nodig hebt om een gezond, bewust en positieve levenswijze te creëren met Endometriose. Er wordt veel aandacht aan voeding besteed. En we gaan veel dieper en uitgebreider in op voeding die ontstekingen aanwakkeren en juist ook verminderen. Je ontvangt weekmenu’s met recepten, tips & tricks over voeding, boodschappen en koken. Dit helpt je bij de ondersteuning van de Endo. Wil je meer weten, ga dan naar Live your Endo Life.

Dit artikel is geschreven door Naomi Kramer.

Er is veel voeding die de ontstekingen, veroorzaakt door endometriose, in je lichaam aanwakkert.

Deel dit artikel


A Pocket Full Of Pink

Gratis e-book

Loading...

DOWNLOAD ONS GRATIS E-BOOK MET 160 TIPS VOOR VROUWEN.

Wat kun je doen om meer energie te krijgen? Om van die buikpijn af te komen als je ongesteld bent, hoe houd je je seksleven leuk, hoe breng je je hormonen in balans en wat doe je als je een vaginale schimmelinfectie hebt? Hoe houd je mediteren vol en hoe verminder je stress?

We vroegen meer dan 55 experts om hun drie gouden tips voor vrouwen te delen. Het resultaat is een compleet overzicht met de beste no-nonsense, eerlijke en verfrissende tips om de mooiste, gezondste en gelukkigste versie van jezelf te worden. Klik op de button hieronder om het e-book in je mailbox te ontvangen.

Waar kunnen we het e-book naartoe sturen?

Ja! *

Met het downloaden van het e-book geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.

Download PDF (gratis)

Deel deze pagina

Loading...

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Dolore, velit?

OK

GRATIS E-BOOK A POCKET FULL OF PINK.

Loading...

160 no-nonsense, eerlijke en verfrissende tips voor vrouwen die zich gezond en gelukkig willen voelen. 229 pagina, geschreven door 57 experts. (o.a. Thijs Lindhout, Richard de Leth, Amber Albarda, Isa Hoes en Medina Schuurman, Wouter de Jong, Green Happiness, Charlotte Labee, Sarai Pannekoek en many more).

Waar kunnen we het e-book naartoe sturen?

Ja! *

Met het downloaden van het e-book geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.