Online women's health magazine

Online women's health magazine

Blog

Naomi Kramer

Naomi Kramer is Endo Food Coach. Nadat ze gediagnosticeerd werd met een ernstige vorm van endometriose, ging de knop om. Doordat ze haar voedingspatroon en leefstijl ging aanpassen verminderden haar endo-klachten.

Live your Endo life!
Lees meer over Naomi
Categorieën
Alle artikelen
Lees ook
hypnose bij migraine en hoofdpijn30 sep. 2023 00:00
Depressie overwinnen met hypnose29 sep. 2023 00:00
Borstvoeding liselore23 aug. 2023 00:00
Gezondheid

Wat is endometriose?

09 okt. 2018 om 11:36

Een paar jaar geleden kreeg ik de diagnose ernstige endometriose. Endo what? De allereerste keer dat ik het hoorde had ik werkelijk geen flauw idee wat het was. Wat ik wel wist, dat het veel te lang had geduurd dat ik deze diagnose kreeg en het al teveel schade had aangericht. Ik leg je graag uit wat endometriose is. Herken je deze symptomen?

Loading...
Endo what?

Jarenlang heb ik klachten gehad zoals hevige menstruaties, stemmingswisselingen, onverklaarbare lage rugklachten, buikpijn en opgeblazen buiken. Een paar jaar geleden kreeg ik de diagnose ernstige endometriose. Endo what? De allereerste keer dat ik het hoorde had ik werkelijk geen flauw idee wat voor een ziekte het was. Wat ik wel wist, dat het veel te lang had geduurd dat ik deze diagnose kreeg en het al teveel schade had aangericht.

Wat is Endometriose en waarom zijn er nog steeds zo weinig vrouwen die ervan af weten? Wist je dat 1 op de 10 vrouwen wereldwijd Endometriose heeft? Dat zijn zo ongeveer 176 miljoen vrouwen bij elkaar. Gelukkig komt er steeds meer awareness voor deze ziekte en wordt de gemiddelde duur van de diagnose al korter.

Helaas is het een vervelende ziekte met een scala aan symptomen en klachten. Waaronder onvruchtbaarheid. Daarom is het zó belangrijk dat (jonge) vrouwen weten wat Endometriose is en dat je de symptomen herkent. In deze blog leg ik je uit wat het is, waar het voorkomt, wat de symptomen zijn, en hoe de diagnose wordt gesteld.

Wat is Endometriose?

Endometriose is een vrouwelijke chronische ziekte. Tijdens je menstruatiecyclus verlaat het opgebouwde baarmoederslijmvlies je lichaam. Bij Endometriose komt dit weefsel, wat op baarmoederslijmvlies lijkt ook buiten je baarmoederholte in je buikholte terecht. Dit weefsel kan geen kant op en gaat zich hechten aan andere delen en organen in je lichaam. Het reageert op dezelfde manier als het slijmvlies in je baarmoeder op vrouwelijke hormonen reageert. Het groeit en bloedt bij elke menstruatie mee. Zo ontstaan er verklevingen, cystes en chronische ontstekingen.

Waar komt Endometriose het meest voor in je lichaam?
  • Het Bekken
  • Eierstokken
  • Eileiders
  • Blaas
  • Darmen
Symptomen
  • Pijnlijke en hevige menstruatie’s
  • Buikpijn
  • Bekkenpijn
  • Darmproblemen
  • Blaasproblemen
  • Pijnlijke sex
  • Vermoeidheid
  • Onvruchtbaarheid
  • Stemmingswisselingen (stess, depressie)
  • Lage rugklachten
  • Opgeblazen buik (endobelly’s)
  • Gevoelloosheid of pijn in de zenuwen
Oorzaak

Wat is precies de oorzaak van deze chronische ziekte? Helaas is dat op de dag van vandaag nog steeds onbekend. Er zijn wel verschillende theorieën. Zoals dat het genetisch bepaald kan zijn en bijvoorbeeld je moeder Endometriose heeft, de leeftijd van je eerste menstruatie, een korte cyclus en retrograde menstruatie.

Gradaties

Je hebt verschillende gradaties bij Endometriose. Van minimaal tot ernstig. Maar dit zegt echter niet veel over de klachten of pijn die je ervaart bij Endo. Een klein endo plekje kan veel pijn klachten geven, terwijl een andere vrouw een grote endometriose haard heeft zonder daar veel van te voelen. En andersom. 
Wat belangrijk blijft, is dat je op tijd wordt behandeld zodat het de gevolgen kan beperken.

Hoe wordt nou precies de diagnose gesteld bij Endo?

Nadat je bent doorverwezen naar een gynaecoloog die gespecialiseerd is in Endometriose, worden je symptomen, klachten en cyclus besproken. En krijg je een gynaecologisch onderzoek. Vandaar uit kun je een bloedonderzoek en/of MRI krijgen. Daarna wordt er besloten of je een laparoscopie (kijkoperatie) krijgt om de diagnose Endometriose vast te stellen en te behandelen.

Welke behandelingen zijn er voor Endometriose?

Gezonde voeding en levensstijl
Operatief verwijderen van de Endometriose
Hormoonmedicatie

Pijn en symptoombestrijding

Je voedingspatroon en levensstijl aanpassen biedt veel ondersteuning bij de Endometriose. Dit kan je echt enorm helpen en bepaalde klachten mee reduceren. Ook buikmassage kan hierbij helpen.

Herken je jezelf in bovenstaande symptomen en klachten? Laat je dan doorverwijzen. Of misschien herken je dit van je zus, vriendin of collega. Spread the word. Zo helpen we elkaar.

Dit artikel is geschreven door Naomi Kramer.

Wist je dat 1 op de 10 vrouwen wereldwijd Endometriose heeft? Dat zijn zo ongeveer 176 miljoen vrouwen bij elkaar.

Deel dit artikel


A Pocket Full Of Pink

Gratis e-book

Loading...

DOWNLOAD ONS GRATIS E-BOOK MET 160 TIPS VOOR VROUWEN.

Wat kun je doen om meer energie te krijgen? Om van die buikpijn af te komen als je ongesteld bent, hoe houd je je seksleven leuk, hoe breng je je hormonen in balans en wat doe je als je een vaginale schimmelinfectie hebt? Hoe houd je mediteren vol en hoe verminder je stress?

We vroegen meer dan 55 experts om hun drie gouden tips voor vrouwen te delen. Het resultaat is een compleet overzicht met de beste no-nonsense, eerlijke en verfrissende tips om de mooiste, gezondste en gelukkigste versie van jezelf te worden. Klik op de button hieronder om het e-book in je mailbox te ontvangen.

Waar kunnen we het e-book naartoe sturen?

Ja! *

Met het downloaden van het e-book geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.

Download PDF (gratis)

Deel deze pagina

Loading...

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Dolore, velit?

OK

GRATIS E-BOOK A POCKET FULL OF PINK.

Loading...

160 no-nonsense, eerlijke en verfrissende tips voor vrouwen die zich gezond en gelukkig willen voelen. 229 pagina, geschreven door 57 experts. (o.a. Thijs Lindhout, Richard de Leth, Amber Albarda, Isa Hoes en Medina Schuurman, Wouter de Jong, Green Happiness, Charlotte Labee, Sarai Pannekoek en many more).

Waar kunnen we het e-book naartoe sturen?

Ja! *

Met het downloaden van het e-book geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.