Blog
Barbara Havenith
Lees meer over BarbaraCategorieën
Lees ook
Vruchtbaarheid. 3 vragen aan gynaecoloog Barbara Havenith
Barbara Havenith is gynaecoloog en orthomoleculair therapeut. In haar visie gaan reguliere geneeskunde en leefstijl/voeding hand in hand. Bij stellen met vruchtbaarheidsprobleem blijkt deze aanpak vaak zeer succesvol. Ik stelde haar 3 vragen over vrouwelijke vruchtbaarheid.
Steeds meer stellen krijgen te maken met vruchtbaarheidsproblemen. Waarom is het zo belangrijk om, naast het medische aspect, ook voeding en lifestyle onder de loep te nemen bij het verbeteren van de vruchtbaarheid?
Het gaat om simpele interventies die leiden tot een grote toename in de kans op een gezonde, doorgaande zwangerschap. Werken aan voeding en lifestyle en het gebruik van goede vitamines (zoals een goede zwangerschapsmulti met actieve B-vitamines voor de vrouw en een goede multi voor de man, met actieve B-vitamines en zink) blijkt bijvoorbeeld tot snellere zwangerschap te leiden bij paren die net beginnen aan kinderen krijgen. Maar, ook als er al sprake is van vruchtbaarheidsbehandelingen als IVF en ICSI, kan deze interventie leiden tot betere resultaten. Er is vaak wel enige tijd nodig alvorens deze aanpak resultaten oplevert. De ideale voorbereidingstijd op een zwangerschap is 1 jaar waarbij leefstijl en voeding worden aangepast. Supplementen zouden zeker 3 tot 6 maanden van tevoren gestart moeten worden voor optimaal resultaat.
Bij medische trajecten (IUI, IVF en ICSI) wordt nauwelijks aandacht besteed aan voeding en lifestyle. Is dit een gemiste kans? En waarom wordt dit, volgens jou, nog niet gedaan?
Dat is absoluut een gemiste kans. De effecten van het werken aan voeding en lifestyle zijn inmiddels in diverse gerandomiseerde onderzoeken genoegzaam bewezen. Echter omdat artsen, ook vruchtbaarheidsartsen en gynaecologen, niet worden opgeleid wat betreft kennis over voeding en het effect daarvan op de gezondheid en vruchtbaarheid komt implementatie van deze kennis zeer moeizaam op gang. Bij de Vrouwenpoli Boxmeer integreren we beide; reguliere geneeskunde en voeding/ lifestyle-advies.
Wat is je gouden tip voor vrouwen die zwanger willen worden?
Pas je voeding en lifestyle aan. Het is inmiddels voldoende bewezen dat dat grootste effecten heeft. Denk daarbij aan voeding, suppletie, vermijden van hormoonverstorende stoffen, flexibel omgaan met zaken waar je stress door ondervindt, beweging en algemene adviezen als niet roken en niet drinken.
Dit artikel is geschreven door Marije Jelsma en Barbara Havenith.
De effecten van het werken aan voeding en lifestyle zijn inmiddels in diverse gerandomiseerde onderzoeken genoegzaam bewezen.