Online women's health magazine

Online women's health magazine

Blog

Barbara Havenith

Barbara Havenith is gynaecoloog, orthomoleculair arts en auteur. In 2011 startte zij ‘Vrouwenpoli Boxmeer’, een onafhankelijke gynaecologiepraktijk waar reguliere geneeskunde wordt gecombineerd met leefstijl- en voedingsadvies. Samen met Ralph Moorman schreef ze het boek 'Hormoonbalans voor vrouwen'.

Lees meer over Barbara
Categorieën
Alle artikelen
Lees ook
9 onverwachte tips bij zwanger worden.05 nov. 2018 14:00
Wat is endometriose?09 okt. 2018 11:36
Vruchtbaarheid

Vruchtbaarheid. 3 vragen aan gynaecoloog Barbara Havenith

06 nov. 2018 om 15:30

Barbara Havenith is gynaecoloog en orthomoleculair therapeut. In haar visie gaan reguliere geneeskunde en leefstijl/voeding hand in hand. Bij stellen met vruchtbaarheidsprobleem blijkt deze aanpak vaak zeer succesvol. Ik stelde haar 3 vragen over vrouwelijke vruchtbaarheid.

Steeds meer stellen krijgen te maken met vruchtbaarheidsproblemen. Waarom is het zo belangrijk om, naast het medische aspect, ook voeding en lifestyle onder de loep te nemen bij het verbeteren van de vruchtbaarheid?

Het gaat om simpele interventies die leiden tot een grote toename in de kans op een gezonde, doorgaande zwangerschap. Werken aan voeding en lifestyle en het gebruik van goede vitamines (zoals een goede zwangerschapsmulti met actieve B-vitamines voor de vrouw en een goede multi voor de man, met actieve B-vitamines en zink) blijkt bijvoorbeeld tot snellere zwangerschap te leiden bij paren die net beginnen aan kinderen krijgen. Maar, ook als er al sprake is van vruchtbaarheidsbehandelingen als IVF en ICSI, kan deze interventie leiden tot betere resultaten. Er is vaak wel enige tijd nodig alvorens deze aanpak resultaten oplevert. De ideale voorbereidingstijd op een zwangerschap is 1 jaar waarbij leefstijl en voeding worden aangepast. Supplementen zouden zeker 3 tot 6 maanden van tevoren gestart moeten worden voor optimaal resultaat.

Bij medische trajecten (IUI, IVF en ICSI) wordt nauwelijks aandacht besteed aan voeding en lifestyle. Is dit een gemiste kans? En waarom wordt dit, volgens jou, nog niet gedaan?

Dat is absoluut een gemiste kans. De effecten van het werken aan voeding en lifestyle zijn inmiddels in diverse gerandomiseerde onderzoeken genoegzaam bewezen. Echter omdat artsen, ook vruchtbaarheidsartsen en gynaecologen, niet worden opgeleid wat betreft kennis over voeding en het effect daarvan op de gezondheid en vruchtbaarheid komt implementatie van deze kennis zeer moeizaam op gang. Bij de Vrouwenpoli Boxmeer integreren we beide; reguliere geneeskunde en voeding/ lifestyle-advies.

Wat is je gouden tip voor vrouwen die zwanger willen worden?

Pas je voeding en lifestyle aan. Het is inmiddels voldoende bewezen dat dat grootste effecten heeft. Denk daarbij aan voeding, suppletie, vermijden van hormoonverstorende stoffen, flexibel omgaan met zaken waar je stress door ondervindt, beweging en algemene adviezen als niet roken en niet drinken.

Dit artikel is geschreven door Marije Jelsma en Barbara Havenith.

De effecten van het werken aan voeding en lifestyle zijn inmiddels in diverse gerandomiseerde onderzoeken genoegzaam bewezen.

Deel dit artikel


A Pocket Full Of Pink

Gratis e-book

Loading...

DOWNLOAD ONS GRATIS E-BOOK MET 160 TIPS VOOR VROUWEN.

Wat kun je doen om meer energie te krijgen? Om van die buikpijn af te komen als je ongesteld bent, hoe houd je je seksleven leuk, hoe breng je je hormonen in balans en wat doe je als je een vaginale schimmelinfectie hebt? Hoe houd je mediteren vol en hoe verminder je stress?

We vroegen meer dan 55 experts om hun drie gouden tips voor vrouwen te delen. Het resultaat is een compleet overzicht met de beste no-nonsense, eerlijke en verfrissende tips om de mooiste, gezondste en gelukkigste versie van jezelf te worden. Klik op de button hieronder om het e-book in je mailbox te ontvangen.

Waar kunnen we het e-book naartoe sturen?

Ja! *

Met het downloaden van het e-book geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.

Download PDF (gratis)

Deel deze pagina

Loading...

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Dolore, velit?

OK

GRATIS E-BOOK A POCKET FULL OF PINK.

Loading...

160 no-nonsense, eerlijke en verfrissende tips voor vrouwen die zich gezond en gelukkig willen voelen. 229 pagina, geschreven door 57 experts. (o.a. Thijs Lindhout, Richard de Leth, Amber Albarda, Isa Hoes en Medina Schuurman, Wouter de Jong, Green Happiness, Charlotte Labee, Sarai Pannekoek en many more).

Waar kunnen we het e-book naartoe sturen?

Ja! *

Met het downloaden van het e-book geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.