Online women's health magazine

Online women's health magazine

Blog

Laura Nijman

Als orthomoleculair eetbuiencoach én ervaringsdeskundige weet Laura als geen ander wat jij nodig hebt om je eetbuien te overwinnen en daarmee je gezondheid en zelfvertrouwen een boost te geven.

Bewust eten, leven & genieten.
Lees meer over Laura
Categorieën
Alle artikelen
Lees ook
Zo stop je met emotie-eten.28 sep. 2018 09:00
Hoe lijn jij? Doe de test!11 jun. 2019 17:00
Zo eet je gezond tijdens je vakantie.02 aug. 2019 06:30
Gezondheid

Eetbuien? Zo ben je ze de baas.

18 okt. 2019 om 00:00

Je ploft op de bank en weet dat er nog een zak chips ligt in de kast…Het was zo’n zware dag vandaag en je wilt even helemaal niks. Nu heb je wel een handje chips verdiend, toch? Blijft het dan ook bij dat ene handje? Of gaat de zak helemaal leeg? Tot de laatste kruimel?

Loading...

Je geniet van het krakende geluid tussen je kiezen en je hand blijft maar in die zak graaien. Maar het gelukzalige gevoel waar je naar op zoek was, blijft niet lang. Zodra de zak leeg is baal je dat je zoveel gegeten hebt. Herken je dat?

Schuldgevoel na een schranspartij.

Ik kan enorm genieten van een zak chips, een reep chocolade, koekjes of ijs (met slagroom). Maar, ik weet ook dat ik mij veel fijner en gelukkiger voel als ik dit allemaal links laat liggen. Dan voel ik me niet schuldig als ik mezelf weer eens verloren heb in een dikke vette schranspartij en ik wéét dat gezonde voeding me veel meer energie geeft.

Ik wil ook heel graag een goed voorbeeld zijn voor mijn dochters van 8 en 7 jaar. Want, welk signaal geef ik ze als ik chips eet, terwijl ik eigenlijk behoefte heb aan rust en ontspanning?

Wat heb je nodig?

Ik wilde daarom voor eens en altijd afscheid nemen van mijn eetbuien. Ik ben de uitdaging aangegaan. Om mezelf dát te gunnen wat ik op dat moment nodig heb. Want als honger het probleem niet is (wat bij een eetbui natuurlijk nooit het geval is!) dan is (vr)eten niet de oplossing.

Het heeft allemaal te maken met jezelf belangrijk genoeg vinden. Met goed voor jezelf zorgen en van jezelf houden. Beseffen dat je het waard bent om tijd en energie te geven aan je eigen gezondheid, voeding, beweging, je persoonlijke ontwikkeling. Ook (of juist) als je werkt, je agenda overvol is, de wasmanden uitpuilen en je je kinderen naar feestjes en zwemles moet brengen.

Eerst jij, dan een ander.

We kennen allemaal de instructies in het vliegtuig: eerst je eigen zuurstofmasker op doen, dan pas dat van je kind. Daar vind je dat heel logisch klinken. Doe dit buiten het vliegtuig ook! Jij eerst, dan een ander.

Ik daag je uit om lief te zijn voor jezelf en je bewust te worden van dat waar jij echt behoefte aan hebt. Grijp jij ook vaker dan je lief is naar chocolade, chips, koek of wat dan ook?

Stel je zelf dan, telkens wanneer je de behoefte voelt om te gaan eten, deze vragen:

  • Hoe voel ik mij nu?
  • Wat zoek ik in dit eten?
  • Wat heb ik nu echt nodig? Troost, rust, een moment om even alles te vergeten, ….?

Schrijf de antwoorden eens op en kijk of je een patroon kunt ontdekken. Onderzoek op die manier wat de achterliggende behoefte is van je eetbui. Zoek daarna naar bezigheden die aansluiten bij die behoeften. Denk aan wandelen, een vriendin bellen, een ontspannen bad nemen, de boel de boel laten en vroeg je bed in kruipen, een dagboek bijhouden. De opties zijn eindeloos...

Waar heb je werkelijk behoefte aan?

Ontdek wat voor jou werkt en geef jezelf datgene waar je werkelijk behoefte aan hebt.Mocht dat nog steeds die reep chocolade, zak chips of graai in de koektrommel zijn? Neem het dan én zorg ervoor dat je er met de volle 100% (lees zonder schuldgevoel) van geniet!

Oja, denk niet na het lezen van dit blog ‘hhmmm ja, dat ga ik eens proberen….’ Nee! Ga het echt DOEN! Het levert je zoveel meer rust, vrijheid en vertrouwen op. Ik spreek uit ervaring. ;).

Dit artikel is geschreven door Laura Nijman.

Als honger het probleem niet is, is eten niet de oplossing.

Deel dit artikel


A Pocket Full Of Pink

Gratis e-book

Loading...

DOWNLOAD ONS GRATIS E-BOOK MET 160 TIPS VOOR VROUWEN.

Wat kun je doen om meer energie te krijgen? Om van die buikpijn af te komen als je ongesteld bent, hoe houd je je seksleven leuk, hoe breng je je hormonen in balans en wat doe je als je een vaginale schimmelinfectie hebt? Hoe houd je mediteren vol en hoe verminder je stress?

We vroegen meer dan 55 experts om hun drie gouden tips voor vrouwen te delen. Het resultaat is een compleet overzicht met de beste no-nonsense, eerlijke en verfrissende tips om de mooiste, gezondste en gelukkigste versie van jezelf te worden. Klik op de button hieronder om het e-book in je mailbox te ontvangen.

Waar kunnen we het e-book naartoe sturen?

Ja! *

Met het downloaden van het e-book geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.

Download PDF (gratis)

Deel deze pagina

Loading...

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Dolore, velit?

OK

GRATIS E-BOOK A POCKET FULL OF PINK.

Loading...

160 no-nonsense, eerlijke en verfrissende tips voor vrouwen die zich gezond en gelukkig willen voelen. 229 pagina, geschreven door 57 experts. (o.a. Thijs Lindhout, Richard de Leth, Amber Albarda, Isa Hoes en Medina Schuurman, Wouter de Jong, Green Happiness, Charlotte Labee, Sarai Pannekoek en many more).

Waar kunnen we het e-book naartoe sturen?

Ja! *

Met het downloaden van het e-book geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.