Online women's health magazine

Online women's health magazine

Blog

Meta Bloks

Meta is Vitaliteitscoach. Het is haar missie om werkgevers en werknemers in het bedrijfsleven op een nuchtere en toegankelijke manier te inspireren om hun chronische stress, lage energieniveau en vage gezondheidsklachten aan te pakken. Ze doet daar door het geven van trainingen en 1 op 1-coaching.

Bewustwording is winst, daar begint het mee.
Lees meer over Meta
Categorieën
Alle artikelen
Lees ook
Dé ingrediënten voor meer stress.18 nov. 2019 06:00
Treat first what kills first: stress!14 mei 2019 07:00
Stress? Deze tips zorgen voor meer ontspanning.28 mei 2019 06:00
Hormonen

De vijf nadelen van stresshormoon cortisol.

23 dec. 2019 om 07:00

Alle-ballen-in-de-lucht-stress, werkstress, relatiestress, volle-agenda-stress, financiële stress, kerststress... Als je stress hebt maak je het stresshormoon cortisol aan. Cortisol heeft goede eigenschappen, maar kan ook vervelende klachten geven. In dit artikel lees je over de 5 bekende nadelen van stresshormoon cortisol.

Loading...

Cortisol wordt geproduceerd door onze bijnieren. De bijnieren liggen als kleine kapjes (1 bij 2 cm) over onze nieren heen. Stress is voor de bijnieren hét signaal om in actie te komen; stresshormoon cortisol wordt aangemaakt zodat jij op scherp kunt staan in een stressvolle situatie.

Stress is niet ongezond.

Stress is niet per definitie ongezond. De cortisol die nodig is om bijvoorbeeld de deadline van dat leuke project te halen is niet verkeerd. Het helpt je om alles op alles te zetten, focus te houden en je doel te bereiken. Maar, langdurige stress, oftewel chronische stress, is een ander verhaal. Chronische stress zorgt ervoor dat je lichaam constant in en staat van paraatheid verkeerd en steeds cortisol moet blijven aanmaken om te kunnen overleven. Dat is niet gezond.

In deze situaties maak je cortisol aan.

Je maakt stresshormoon aan als je:

 • je druk maakt als je in de file staat.
 • relatie,- of financiële stress hebt.
 • werk doet waar je niet blij van wordt.
 • ongezonde voeding gebruikt.
 • vaak over je grenzen gaat.
 • extreem veel sport.
 • rookt, drank of drugs gebruikt.

Als je daar bovenop last hebt van andere gezondheidsklachten dan draaien je bijnieren overuren en maakt jouw lichaam steeds teveel cortisol aan. Met vervelende gevolgen.

Vijf nadelen van cortisol.

Cortisol heeft een negatieve werking op belangrijke processen in ons lichaam. Ons lichaam is zo ingesteld dat het altijd op zoek is naar balans. Als er sprake is van langdurige stress dan zetten we ons lichaam in de overlevingsstand. We zijn zo geprogrammeerd dat het ‘verwerken’ van stresssituaties altijd voorrang krijgt boven alle andere processen. Het enige dat je lichaam wil is er namelijk voor zorgen dat je veilig bent. Het doet dat door de stressmechanismen vechten, vluchten of bevriezen in te zetten. Dit zijn de vijf bekende nadelen van cortisol:

 1. Een gestrest leven en afvallen gaan niet samen. Tenzij je door stress geen hap door je keel kunt krijgen ;).
 2. Je schildklier kan vertragen. Je stofwisseling gaat een tandje langzamer omdat je lichaam energie nodig heeft om de stress te kunnen hanteren.
 3. Je krijgt meer menstruatieklachten. In dit artikel over oestrogeendominantie lees je daar meer over.
 4. Cortisol zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel gaat stijgen omdat erenergie nodig is om in actie te komen. Het werkt insulineresistentie, de voorloper van Diabetes 2, in de hand.
 5. Wanneer je lang teveel vraagt van je lichaam dan ligt de kans op bijnieruitputting, oftewel een burn-out om de hoek.
Maak je niet dik.

Bij iedere stresssituatie wordt de alvleesklier aan het werk gezet om insuline aan te maken om zo de bloedsuikerspiegel weer te stabiliseren. Insuline wordt ook wel het ‘vetopslaghormoon’ genoemd. Het gezegde: “maak je niet dik”, is dus niet zomaar uit de lucht komen vallen.

Ziek tijdens vakantie.

Cortisol is een ontstekingsremmer en zorgt ervoor dat je in drukke tijden niet ziek wordt want dat kun je dan niet gebruiken. Word je altijd ziek als je vrij bent of op vakantie gaat? Grote kans dat je de periode daarvoor langdurig teveel van je lichaam hebt gevraagd en je stresslevels te hoog waren.

Stress less!

Stress vermijden is in onze 24/7 maatschappij onmogelijk. En, dat hoeft ook niet. Maar, probeer wel stress in je leven te verminderen om cortisol in toom te houden en de kans op vervelende klachten te verkleinen.
Kijk eens kritisch naar je agenda. Waar kun je stressbelasting in jouw leven verminderen? En, wat kun je doen om te zorgen voor meer ontspanning? Yoga, ademhalingsoefeningen, meditatie en gerichte coachen kunnen helpen om de oorzaak van een teveel aan stress aan te pakken.

Wat doe jij om stress te verminderen?

Leren omgaan met stress, het managen van stress, het veranderen van je gedrag, jezelf leren kennen waarom je doet zoals je doet, dát is in mijn ogen de sleutel die je verder helpt voor de lange termijn.

Dit artikel is geschreven door Meta Bloks.

Ons lichaam is altijd op zoek naar balans.

Deel dit artikel


A Pocket Full Of Pink

Gratis e-book

Loading...

DOWNLOAD ONS GRATIS E-BOOK MET 160 TIPS VOOR VROUWEN.

Wat kun je doen om meer energie te krijgen? Om van die buikpijn af te komen als je ongesteld bent, hoe houd je je seksleven leuk, hoe breng je je hormonen in balans en wat doe je als je een vaginale schimmelinfectie hebt? Hoe houd je mediteren vol en hoe verminder je stress?

We vroegen meer dan 55 experts om hun drie gouden tips voor vrouwen te delen. Het resultaat is een compleet overzicht met de beste no-nonsense, eerlijke en verfrissende tips om de mooiste, gezondste en gelukkigste versie van jezelf te worden. Klik op de button hieronder om het e-book in je mailbox te ontvangen.

Waar kunnen we het e-book naartoe sturen?

Ja! *

Met het downloaden van het e-book geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.

Download PDF (gratis)

Deel deze pagina

Loading...

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Dolore, velit?

OK

GRATIS E-BOOK A POCKET FULL OF PINK.

Loading...

160 no-nonsense, eerlijke en verfrissende tips voor vrouwen die zich gezond en gelukkig willen voelen. 229 pagina, geschreven door 57 experts. (o.a. Thijs Lindhout, Richard de Leth, Amber Albarda, Isa Hoes en Medina Schuurman, Wouter de Jong, Green Happiness, Charlotte Labee, Sarai Pannekoek en many more).

Waar kunnen we het e-book naartoe sturen?

Ja! *

Met het downloaden van het e-book geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.