Online women's health magazine

Online women's health magazine

Blog

Mariët de Waal

Mariët is healthcoach en blogger. Door haar eigen ervaringen en gezondheidsproblemen, waaronder o.a. PCOS, is ze zich gaan verdiepen in écht gezonde voeding. Ze heeft er haar missie van gemaakt om andere vrouwen te helpen hun gezondheidsproblemen aan te pakken, met behulp van goede voeding en een gezonde leefstijl.

Lees meer over Mariët
Categorieën
Alle artikelen
Lees ook
Heb jij een zuur lichaam?15 nov. 2018 09:30
Je eet gezond, maar valt toch niet af?!30 okt. 2018 14:09
Hoe stabiel is jouw bloedsuikerspiegel?23 okt. 2018 09:00
Hormonen

Leptineresistentie: voel jij het goed als je genoeg gegeten hebt?

19 feb. 2019 om 07:00

Heb je wel eens het gevoel gehad dat je zó veel had gegeten dat je op knappen stond? De knoop van je broek open en uitbuiken maar. Je zit vol. En, ken je ook het gevoel dat je precies genoeg gegeten hebt? Niet teveel of te weinig, maar precies genoeg. Je bent verzadigd. Je hebt genoeg gegeten en zit niet vol.

Als je verzadigd bent krijgt je lichaam een seintje, waardoor je stopt met eten. Als dat seintje niet goed werkt, kun je leptineresistent zijn.

Leptine is het hormoon dat je lichaam het signaal geeft dat je genoeg hebt gegeten. Leptine werkt samen met het hormoon, ghreline. Ghreline zorgt ervoor dat je honger voelt. Als je niet meer het signaal krijgt dat je genoeg gegeten hebt, kan het zijn dat de werking van deze hormonen verstoord is. Leptine wordt met name aangemaakt in je vetcellen. Dat zou betekenen dat hoe meer vetcellen je hebt, hoe sneller je het gevoel zou moeten krijgen dat je genoeg gegeten hebt. Dat werkt echter niet altijd zo en het komt veel voor dat de werking van deze hormonen verstoord is.

Als je gedurende langere tijd veel leptine aanmaakt, bijvoorbeeld doordat je (te) veel vetcellen hebt, kunnen je lichaamscellen ongevoelig worden voor dit hormoon. Het seintje dat je genoeg gegeten hebt, wordt dan niet meer ontvangen. Je eet daardoor al snel meer dan je nodig hebt, wat kan leiden tot meer overgewicht.

Triglyceriden en fructose

Leptine kan zijn functie alleen goed uitvoeren als er niet teveel kleine vetdeeltjes, oftewel triglyceriden, in je lichaam zijn. Vet heeft een onterecht negatief imago. Je hebt vetten nodig voor een gezond lichaam. Maar, dan wel in een goede verhouding en de juiste hoeveelheden. Een te hoog gehalte triglyceriden zorgt ervoor dat je geen signaal van verzadiging meer krijgt. Daarom is het belangrijk om een te hoog gehalte omlaag te brengen.

Triglyceriden vind je bijvoorebeeld in bewerkte voeding, geraffineerde (snelle) koolhydraten, in suiker maar voornamelijk in fructose. Wacht, fructose? Dat is toch fruitsuiker? Klopt. Maar fructose komt niet alleen in fruit voor. Fructose wordt verwerkt als zoetstof in heel veel voedingsproducten. Fructose uit fruit vormt niet het probleem, de fructose die verwerkt is in die bewerkte voedingsproducten vormen het probleem. Denk daarbij bijvoorbeeld aan maisstroop, fructosestroop, glucose-fructose, vruchtensuiker of natuurlijke suikers. Het zijn allemaal fructose-bommetjes. Fructose wordt door je lever verwerkt en direct omgezet in vetzuren, waaronder dus triglyceriden. Dat werkt leptineresistentie in de hand.

Fructose zorgt er ook voor dat je makkelijk over-eet, wat kan leiden tot (meer) overegwicht. Fructose kan ook zorgen voor buikklachten. Net als bij een lactose-intolerantie, kan er ook sprake zijn van fructose-intolerantie. Je darmen kunnen dan de fructose niet goed verteren, wat kan leiden tot buikpijn, een opgeblazen gevoel en winderigheid.

eiwitten, gezonde vetten en slaap

Een goede werking van leptine is alleen haalbaar als het niveau triglyceriden niet te hoog is, en dat heeft alles te maken met fructose.
Geef je voedingspatroon daarom op een gezonde manier vorm. Eet zoveel mogelijk onbewerkt, kook zelf en niet uit pakjes en zakjes. Zorg voor voldoende eiwitten en gezonde vetten, zeker bij het ontbijt. Wees niet te bang voor vetten, die heb je ZO nodig. Vermijd ongezonde vetten (chips, koek, bewerkte voedingsmiddelen),en geniet volop van gezonde vetten als avocado, lijnzaad, omega 3 vetzuren. Ze doen veel goeds voor je lichaam. Schrap zoete drankjes als frisdrank, vruchtensap, limonade, etc.. Kies voor water en kruidenthee. Veel dranken worden namelijk zoeter gemaakt met bewerkte fructose. En last but not least, hoe minder je slaapt, hoe meer ghreline en minder leptine je aanmaakt. Je krijgt dus meer honger als je slecht slaapt en minder snel het gevoel van verzadiging. Dus hup, uit die telefoon en je laptop, laat je lichaam op de natuurlijke manier tot rust komen voordat je gaat slapen en ga iedere dag op dezelfde tijd naar bed. Leptine zal je dankbaar zijn.

Dit artikel is geschreven door Mariët de Waal.

Je krijgt meer honger als je slecht slaapt.

Deel dit artikel


A Pocket Full Of Pink

Gratis e-book

Loading...

DOWNLOAD ONS GRATIS E-BOOK MET 160 TIPS VOOR VROUWEN.

Wat kun je doen om meer energie te krijgen? Om van die buikpijn af te komen als je ongesteld bent, hoe houd je je seksleven leuk, hoe breng je je hormonen in balans en wat doe je als je een vaginale schimmelinfectie hebt? Hoe houd je mediteren vol en hoe verminder je stress?

We vroegen meer dan 55 experts om hun drie gouden tips voor vrouwen te delen. Het resultaat is een compleet overzicht met de beste no-nonsense, eerlijke en verfrissende tips om de mooiste, gezondste en gelukkigste versie van jezelf te worden. Klik op de button hieronder om het e-book in je mailbox te ontvangen.

Waar kunnen we het e-book naartoe sturen?

Ja! *

Met het downloaden van het e-book geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.

Download PDF (gratis)

Deel deze pagina

Loading...

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Dolore, velit?

OK

GRATIS E-BOOK A POCKET FULL OF PINK.

Loading...

160 no-nonsense, eerlijke en verfrissende tips voor vrouwen die zich gezond en gelukkig willen voelen. 229 pagina, geschreven door 57 experts. (o.a. Thijs Lindhout, Richard de Leth, Amber Albarda, Isa Hoes en Medina Schuurman, Wouter de Jong, Green Happiness, Charlotte Labee, Sarai Pannekoek en many more).

Waar kunnen we het e-book naartoe sturen?

Ja! *

Met het downloaden van het e-book geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.