Online women's health magazine

Online women's health magazine

Blog

Claudia Vesters

Claudia is Gewicht- en Hormoondeskundige en ervaringsexpert. Ze transformeerde van een VET ongezonde vrouw, naar de gezonde, energiek, slanke vrouw die ze wilde zijn. Met haar kennis en ervaring begeleidt ze vrouwen naar een (h)eerlijke gezonde leefstijl, goede hormoonbalans en een gezond gewicht.

Leven zonder dieet.
Lees meer over Claudia
Categorieën
Alle artikelen
Lees ook
Zo word je vrienden met stresshormoon cortisol.18 feb. 2019 07:30
Je eet gezond, maar valt toch niet af?! Deel 2: Stress.20 nov. 2018 09:30
Zo stop je met emotie-eten.28 sep. 2018 09:00
Hormonen

Zo maak je meer feelgood-hormonen aan.

27 jan. 2020 om 06:30

Eet je weleens om je beter te voelen? Koekjes, snoep, een zak chips zodat je heel even vergeet dat je niet zo lekker in je vel zit? Je kunt je feelgood-hormoon dopamine ook op een andere, gezonde, manier boosten.

Je lichaam is de hele dag druk bezig om ervoor te zorgen dat je overleeft. Dit is precies zoals het het gewend is, toen we nog oermensen waren. We moesten de hele dag alert zijn voor gevaar, niet worden opgegeten door roofdieren. In ons lichaam is sindsdien niks veranderd, maar in onze leefomgeving wel. We staan de hele dag 'aan', hebben stress. Stress omdat we nog zoveel moeten doen, steeds de beste versie van onszelf willen zijn, email checken, netflixen tot het alweer veel later is dan je wilde, actief zijn op social media.We hebben zoveel te doen dat het voor ons hormoonsysteem aanvoelt alsof we de hele dag in gevaar zijn; het maakt de hele dag stresshormonen aan.

Je feelgood-hormonen boosten.

Dat voelt niet lekker en daarom gaan we op zoek naar iets om dat gevoel te compenseren. we willen ons lekker voelen, veilig, energiek. Onze feelgood-hormonen laten pieken. Dan ligt het echte gevaar op de loer; eten. Zout, zoet en vet eten geven je tijdelijk een fijn, veilig, gevoel. Je krijgt er direct energie van. Maar, het is niet de energie die je lichaam echt nodig heeft. Het geeft je kort energie en is daarna een energievreter.

Je feelgoodhormonen kan je ook op een andere manier boosten. Bijvoorbeeld door iemand een knuffel te geven of iemand een compliment geven. Het effect hiervan wordt vaak onderschat. Je doet niet alleen een ander er een groot plezier mee, maar ook jezelf!

Een positief, fijn en blij gevoel.

Als je iemand een compliment geeft of je krijgt een compliment dan maakt het lichaam meteen dopamine aan. Je krijgt hier meteen een positief, fijn gevoel van. Er verschijnt een glimlach op je gezicht en het fijne gevoel stroom door je lichaam. Het leuke hiervan is dat dopamine zo fijn voelt, dat je het vaker wilt en daardoor beter gaat presteren. Het is als een kadootje voor je hersenen als je een compliment krijgt of geeft.

Dat je zelf gelukkiger wordt van het geven van een compliment komt doordat je lichaam het knuffelhormoon oxytocine aanmaakt. Oxytocine is niet alleen het knuffelhormoon, het zorgt er ook voor dat stresshormonen cortisol en adrenaline beter worden afgebroken door je lichaam.

Vandaag is happy hormonendag.

Maak van vandaag happy hormonendag en geef aan minimaal twee mensen een compliment. Iemand op je werk, je man, kinderen, desnoods aan je hond. Als bonus, geef jezelf ook een compliment. Ga voor de spiegel staan en kijk eens goed naar je gezicht. Benoem minimaal 1 ding dat je mooi vindt aan jezelf. Je zal zien dat je er een fijn en blij gevoel van krijgt.

Dit artikel is geschreven door Claudia Vesters.

Stress voelt niet lekker, je gaat op zoek naar iets om dat nare gevoel te compenseren.

Deel dit artikel


A Pocket Full Of Pink

Gratis e-book

Loading...

DOWNLOAD ONS GRATIS E-BOOK MET 160 TIPS VOOR VROUWEN.

Wat kun je doen om meer energie te krijgen? Om van die buikpijn af te komen als je ongesteld bent, hoe houd je je seksleven leuk, hoe breng je je hormonen in balans en wat doe je als je een vaginale schimmelinfectie hebt? Hoe houd je mediteren vol en hoe verminder je stress?

We vroegen meer dan 55 experts om hun drie gouden tips voor vrouwen te delen. Het resultaat is een compleet overzicht met de beste no-nonsense, eerlijke en verfrissende tips om de mooiste, gezondste en gelukkigste versie van jezelf te worden. Klik op de button hieronder om het e-book in je mailbox te ontvangen.

Waar kunnen we het e-book naartoe sturen?

Ja! *

Met het downloaden van het e-book geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.

Download PDF (gratis)

Deel deze pagina

Loading...

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Dolore, velit?

OK

GRATIS E-BOOK A POCKET FULL OF PINK.

Loading...

160 no-nonsense, eerlijke en verfrissende tips voor vrouwen die zich gezond en gelukkig willen voelen. 229 pagina, geschreven door 57 experts. (o.a. Thijs Lindhout, Richard de Leth, Amber Albarda, Isa Hoes en Medina Schuurman, Wouter de Jong, Green Happiness, Charlotte Labee, Sarai Pannekoek en many more).

Waar kunnen we het e-book naartoe sturen?

Ja! *

Met het downloaden van het e-book geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.