Online women's health magazine

Online women's health magazine

Blog

Aniek Jonckers Brand

Aniek Jonckers Brand is founder van Puur Power. De afgelopen jaren heeft ze met haar 12-stappen-programma Puur Power Vrouw al meer dan 1100 vrouwen geholpen bij het ontwikkelen van een gezonde en gelukkige leefstijl. Ze inspireert vrouwen met haar eigen verhaal en laat zien dat gezond leven leuk én makkelijk kan zijn.

Je wordt een ander mens als je goed voor jezelf gaat zorgen.
Lees meer over Aniek
Categorieën
Alle artikelen
Lees ook
Ik viel om. Wacht jij tot je je crisispunt bereikt hebt?13 jun. 2019 07:00
Een yogahouding voor mooie billen.21 jan. 2019 12:07
Mindful trainen19 mrt. 2019 07:30
Lifestyle

Sporten op je lege maag.

05 aug. 2019 om 07:00

Waarom ik juist ga sporten als ik honger heb? In dit artikel lees je over de twee belangrijkste redenen waarom het gezond en verstandig is om te sporten als je trek of honger hebt. Op een lege maag sporten heeft superveel voordelen!

Loading...

Sport jij weleens op een lege maag? Als je trek hebt, of nog voor je ontbijt? Dat is heel gezond! Ik leg je graag uit hoe dat werkt.

Snaaibuien de baas.

De trek of honger die je had verdwijnt als sneeuw voor de zon als je gaat sporten. Op deze manier kun je dus veel gemakkelijker én zonder honger je dieet, je goede voornemens of snaaibuien de baas blijven.

Ik kwam er per ongeluk achter dat trek of honger verdwijnt tijdens het sporten. Ik sport namelijk voornamelijk in de ochtend. En pas daarna ontbijt ik. Maar, soms heb ik voor het sporten eigenlijk al best wel honger. Wanneer ik dit hongergevoel negeerde en toch ging sporten realiseerde ik me middenin mijn training, dat het gevoel van honger he-le-maal verdwenen was. En, ook na de training voelde ik me nog voldaan.

Yes, wat een fijn effect is dat, bedacht ik me toen. Ik realiseerde me ineens dat als ik bijvoorbeeld een balansdag heb (na een dag niet zo gezond eten op een verjaardag, of na en avondje uit), ik mijn goede voornemen om de dag daarna wat minder te eten en niet te snoepen op deze manier veel makkelijker vol kon houden.

Goed voor je hormoonbalans.

Een ander voordelig effect van sporten op een lege maag is de productie van het groeihormoon. Die gaat door het dak als je in de ochtend voor je ontbijt eerst gaat sporten!

Dit zijn de voordelen:

  • Je verbrandt vet en valt dus gemakkelijker af.
  • Je lichaam herstelt beter na het sporten.
  • Je krijgt er ontzettend veel energie van.
  • Het geeft helderheid en betere focus.

Als je maag leeg is, maakt je lichaam het hormoon insuline niet aan, omdat er geen glucose verbrandt hoeft te worden. Je lichaam schakelt dan over op een andere energiebron: vet. En om de vetverbranding aan te zetten maakt je lichaam een hormoon aan; het groeihormoon. Dat hormoon gaat vet als brandstof gebruiken om energie vrij te maken. Want, je lijf heeft elke minuut energie nodig om al zijn taken uit te kunnen blijven voeren. Je overtollige kilo’s, de kilo's die je niet nodig hebt, worden verbruik door het groeihormoon.

Als je sport op een lege maag, maak je extra groeihormoon aan. Groeihormoon zorgt voor herstel. Na iedere training moet je lijf herstellen en het groeihormoon is daar verantwoordelijk voor.

Wist je dat je in de nacht het meeste groeihormoon aanmaakt? Want.. 's nachts herstel je immers. Die herstelwerkzaamheden worden opgestart en uitgevoerd omdat je lichaam een enorme groeihormoonpiek geeft als je slaapt.

Tenslotte, zorgt het groeihormoon dat er een boost aan energie vrijkomt als je in de ochtend hebt gesport. Nog voor je ontbijt. Je bent daardoor helderder van geest en kunt je beter concentreren. Probeer het eens: sporten in de ochtend, of de fiets pakken naar je werk en pas op je werk je ontbijt eten. Je zult merken dat je dan veel fitter bent en beter kunt focussen dan wanneer je ontbijt en je daarna naar je werk worstelt. Je voelt je dan veel vermoeider als je eenmaal achter je bureau zit.

Start je dag met bewegen.

Start je dag morgen met beweging! Het liefst kort en krachtig, om je groeihormoon in actie te brengen. Ga dus op tempo fietsen naar je werk. Of spring 2 minuten touwtje voor je ontbijt. Doe 2 minuten jumping jacks of klim op de trampoline van je kids. Of, doe 20 minuutjes krachttraining (heel goed voor je hormonen). Daag je lijf uit voordat je gaat eten en je zult je veel energieker en fitter voelen.

Let op, als je merkt dat je je tijdens het sporten niet lekker, flauw of zelfs rillerig voelt, dan kun je beter even een banaantje eten voor je volle bak gaat sporten. Blijf naar je lichaam luisteren.

Sporten op een lege maag is niet voor iedereen geschikt. Als je nog in de groei bent (kinderen), als je ziek bent of herstellende van een ziekte, dan kun je beter even iets eten voordat je gaat sporten.

Als je diabetes hebt, of als je zwanger bent (zonder complicaties), dan is sporten op een lege maag wel mogelijk, maar doe het dan altijd onder goede professionele begeleiding. Just to be sure. Als diabeet kun je zelfs gaan merken dat je insulinegevoeligheid verbetert.

Ik kan nog veel meer vertellen over dit onderwerp. Het past niet allemaal in 1 blog ;). In de PUUR POWER ACADEMIE ga ik dieper op deze stof in en geef ik alle do’s en don’ts voor een optimaal effect van sporten op een lege maag. Je kunt als je wilt alvast een kijkje nemen in de academie als je je aanmeldt voor de gratis PROEFLES .

Dit artikel is geschreven door Aniek Jonckers Brand.

Ik ben fan van het groeihormoon, want het heeft zoveel fijne voordelen. Ik wil dat mijn lijf er overvloedig van produceert.

Deel dit artikel


A Pocket Full Of Pink

Gratis e-book

Loading...

DOWNLOAD ONS GRATIS E-BOOK MET 160 TIPS VOOR VROUWEN.

Wat kun je doen om meer energie te krijgen? Om van die buikpijn af te komen als je ongesteld bent, hoe houd je je seksleven leuk, hoe breng je je hormonen in balans en wat doe je als je een vaginale schimmelinfectie hebt? Hoe houd je mediteren vol en hoe verminder je stress?

We vroegen meer dan 55 experts om hun drie gouden tips voor vrouwen te delen. Het resultaat is een compleet overzicht met de beste no-nonsense, eerlijke en verfrissende tips om de mooiste, gezondste en gelukkigste versie van jezelf te worden. Klik op de button hieronder om het e-book in je mailbox te ontvangen.

Waar kunnen we het e-book naartoe sturen?

Ja! *

Met het downloaden van het e-book geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.

Download PDF (gratis)

Deel deze pagina

Loading...

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Dolore, velit?

OK

GRATIS E-BOOK A POCKET FULL OF PINK.

Loading...

160 no-nonsense, eerlijke en verfrissende tips voor vrouwen die zich gezond en gelukkig willen voelen. 229 pagina, geschreven door 57 experts. (o.a. Thijs Lindhout, Richard de Leth, Amber Albarda, Isa Hoes en Medina Schuurman, Wouter de Jong, Green Happiness, Charlotte Labee, Sarai Pannekoek en many more).

Waar kunnen we het e-book naartoe sturen?

Ja! *

Met het downloaden van het e-book geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.