Online women's health magazine

Online women's health magazine

Blog

Esther Schippers

Esther is oprichtster van 100%YOGA. Op de yogamat is ze het gelukkigst, vrij van fysieke of zelfbedachte beperkingen. Yoga leerde haar om haar lichaam te accepteren en ernaar te luisteren. Esther is de enige yogatrainer in Europa die live online yogalessen uitzendt mét live interactie in Full HD.

Yoga. Anytime. Anywhere.
Lees meer over Esther
Categorieën
Alle artikelen
Lees ook
Een slap lijf dat heel sterk is17 okt. 2018 09:00
Yoga leerde me mijn lichaam te accepteren én ernaar te luisteren.12 okt. 2018 09:00
Lifestyle

Yoga: zo kun jij ook gemakkelijk in de kleermakerszit zitten.

03 nov. 2018 om 09:00

De kleermakerszit (asana in officieel yoga jargon).) is een veelvoorkomende houding tijdens het doen van yoga. Maar een tijdje in deze houding zitten kan soms een uitdaging zijn. Je kan kramp krijgen of stijfheid voelen in je gewrichten en dat maakt dat je liever wat anders gaat doen dan blijven zitten in deze houding. Toen ik net begon met yoga bakte ik weinig van deze asana.

Loading...

Het voelde alsof de bloedtoevoer in mijn benen werd afgeknepen en ik kreeg slapende voeten (mega-irritant). Ik heb een holle rug en rechtop zitten was daarom lastig. In plaats van mijn schouder te ontspannen, trok ik deze heel hoog op richting mijn oren. Nee, de kleermakerszit vond ik echt niet relaxed om te doen. Ik ging daarom op zoek naar alternatieven om het mezelf makkelijker te maken. En, nog veel belangrijker, zodat ik er ook lol in bleef houden om deze oefening te doen. Inmiddels vind ik de kleermakerszit een ontspannen houding en doe ik hem graag én met gemak. Met deze 6 tips help ik je graag om lekkerder te zitten in de kleermakershouding.

Wat is een kleermakerszit?

In bijna iedere yogales komt de kleermakerszit voor. De les kan ermee beginnen of eindigen en wordt ook tussendoor gedaan om de overgang naar een andere houding te maken. De bedoeling van de kleermakerszit is om voeten, enkels, knieën, heupgewricht, bekken, wervelkolom en schedel soepel te houden. De kleermakerszit is de meeste natuurlijk manier van zitten voor je lichaam (echt!). Wanneer je deze houding een tijd beoefent kun je jouw natuurlijke soepelheid vergroten. Maar waar komt de kramp of stijfheid vandaan?

Hoe zit je er bij?

Velen van ons hebben een zittend beroep. Zoals schoenen zijn voor voeten, zo is een stoel of autozitting voor de onderrug en het bekkengewricht. Door lang op een meubelstuk te zitten neemt je natuurlijke soepelheid af. Het effect daarvan, voel je direct als je in kleermakerszit gaat zitten. Als je lang hebt gezeten kunnen je spieren stijf aanvoelen of kan je onderrug pijnlijk zijn waardoor je niet lang in de kleermakerszit kan blijven zitten. Hoe voorkom je dat en hoe kan je lekker(der) zitten in deze houding?

Zorg ervoor dat de (auto)stoel die jij gebruikt tijdens het werk jouw lichaam goed ondersteunt en je regelmatig een break neemt door even de benen te strekken. Dat is echt het halve werk! Door regelmatig een break te nemen en even een wandeling te maken bijvoorbeeld tijdens de lunchpauze of wat vaker koffie/thee te halen voor je collega’s stimuleer je niet alleen de onderlinge gezelligheid, maar ook de doorbloeding in je lichaam en blijven je spieren en gewrichten soepeler, waardoor je makkelijker kan zitten in kleermakerszit.

De vijf fase van de kleermakerszit

Er zijn vijf fasen van de kleermakerszit; van beginnershouding tot vergevorderde. Hoe soepeler je lijf, hoe gemakkelijker jij de fases doorloopt. Regelmatig oefenen is dus belangrijk. Net als dat je niet ongetraind de marathon kan uitlopen, zo kan je niet ongeoefend de vijf fasen van de kleermakerszit doen.

  1. Beginnende houding; ook wel de gemakkelijke houding genoemd. In yoga jargon heet deze houding “sukhasana”. Je zit met gekruist benen op de grond, handen rusten op je knieën.
  2. Zittende basishouding; wanneer de beginnende houding gemakkelijk gaat, kan je doorgaan naar fase twee of te wel de ‘siddhasana’. Je benen zijn gekruist en één voet ligt onder je been en de andere voet vouw je tussen je bovenbeen en kuit in. Handen rusten op je knieën.
  3. Zittende houding voor gevorderden: ‘svastikasana’ genoemd en ook bekend als de ‘halve lotus zit’. Beide benen zijn gekruist en één voet plaats je op je bovenbeen, de andere voet kruis je onder je been.
  4. Zittende houding voor gevorderden: ‘padmasana’ en ook bekend als de lotus houding waarbij je beide benen kruist en beide voeten op het bovenbeen laat rusten.
  5. Zittende houding voor ver-gevorderden: ‘mulabandhasana’ in deze asana zijn de benen gekruist, de voetzolen tegen elkaar aan gedrukt en de voeten richt het heupgewricht gedraaid.
Alternatieven

Alternatieven hebben mij geholpen tijdens de kleermakerszit. Door deze alternatieven te gebruiken maak je deze houding comfortabeler voor jezelf en vergroot je het effect. Kortom, win-win situatie dus. Ik ben begonnen bij fase één en op m'n gemak doorgegroeid naar fase vier. De laatste fase kan ik niet. Misschien ooit op een dag; ik kom er vanzelf. Mijn uitgangspunt is altijd 'doen wat goed voelt'. Ervaar waar je grens ligt en ga er niet (teveel) overheen. Neem je tijd, luister goed naar je lichaam en don’t forget: alles wat je vaker doet, gaat uiteindelijk makkelijk.

Als alternatief kan je je benen strekken wanneer gekruiste benen niet fijn voelt. En adem op je gemak. Als we ons inspannen hebben we de neiging de adem vast te zetten. Dat gaat je echt niet helpen. Adem rustig naar je buik, dat helpt je lichaam ontspannen waardoor deze asana comfortabel(er) gaat aanvoelen.

  • Heb je een holle rug, duw dan je stuitje richting de grond. Daarmee maak de rug rechter en haal je (pijnlijke) spanning van de onderrug af.
  • Duw je zitvlees (billen) opzij en zorg ervoor dat je de zitbotjes goed voelt. Dit helpt je rechter zitten. Zit eventueel op een kussen als je dat prettig voelt.
  • Trek je navel in richting je ruggengraat. Hierdoor kantel je de bekken licht en kan je meer ontspannen zitten.
  • Laat je kin wat rusten richting je borst, duw het puntje van je tong tegen de achterzijde van je voortanden aan en zet je kiezen niet op elkaar. Zo haal je spanning van de kaken en nek.

Zo behoort kramp en stijfheid ook voor jou binnenkort tot het verleden en kun je ontspannen zitten in de kleermakerszit.

Dit artikel is geschreven door Esther Schippers.

Net als dat je niet ongetraind de marathon kan uitlopen, zo kan je niet ongeoefend de vijf fasen van de kleermakerszit doen.

Deel dit artikel


A Pocket Full Of Pink

Gratis e-book

Loading...

DOWNLOAD ONS GRATIS E-BOOK MET 160 TIPS VOOR VROUWEN.

Wat kun je doen om meer energie te krijgen? Om van die buikpijn af te komen als je ongesteld bent, hoe houd je je seksleven leuk, hoe breng je je hormonen in balans en wat doe je als je een vaginale schimmelinfectie hebt? Hoe houd je mediteren vol en hoe verminder je stress?

We vroegen meer dan 55 experts om hun drie gouden tips voor vrouwen te delen. Het resultaat is een compleet overzicht met de beste no-nonsense, eerlijke en verfrissende tips om de mooiste, gezondste en gelukkigste versie van jezelf te worden. Klik op de button hieronder om het e-book in je mailbox te ontvangen.

Waar kunnen we het e-book naartoe sturen?

Ja! *

Met het downloaden van het e-book geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.

Download PDF (gratis)

Deel deze pagina

Loading...

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Dolore, velit?

OK

GRATIS E-BOOK A POCKET FULL OF PINK.

Loading...

160 no-nonsense, eerlijke en verfrissende tips voor vrouwen die zich gezond en gelukkig willen voelen. 229 pagina, geschreven door 57 experts. (o.a. Thijs Lindhout, Richard de Leth, Amber Albarda, Isa Hoes en Medina Schuurman, Wouter de Jong, Green Happiness, Charlotte Labee, Sarai Pannekoek en many more).

Waar kunnen we het e-book naartoe sturen?

Ja! *

Met het downloaden van het e-book geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.