Online women's health magazine

Online women's health magazine

Blog

Meike Meinhardt

Meike helpt je om meer vanuit je hart te leven. Zij biedt in haar praktijk 'Dit is mijn Hart' individuele mini retraites aan waarbij zij gebruik maakt van coaching, transformatie yoga, massage en familie opstellingen. Zij geeft ook actieve lezingen en groepsopstellingen. Dit doet zij met heel Meinhardt.

Met heel Meinhardt.
Lees meer over Meike
Categorieën
Alle artikelen
Lees ook
Een liefdesbrief aan jezelf.26 okt. 2018 09:00
Mijn hart volgen, of dat van een ander?11 feb. 2019 06:00
Leef je leven zoals jij dat wilt.25 jun. 2019 06:30
Mindset

Als de ander maar gelukkig is...?! Hoe je van pleasen afkomt met een familie-opstelling.

25 nov. 2019 om 06:30

Een oud patroon dat geleidelijk zo eigen is gemaakt, dat je je er helemaal mee hebt geïdentificeerd... Je denkt misschien dat het lang zal duren om dat los te leren laten? Het is er niet van de ene op de andere dag in geslopen, dus het lost ook niet van de ene op de andere dag op. Dat is een opmerking die ik vaak hoor. Ja, je kunt kiezen voor therapie, maar familie-opstellingen bieden vaak een snellere oplossing.

Loading...

Please jij, omdat je wilt dat de ander gelukkig is? Ongetwijfeld zal je verstandelijk de vraag direct met NEE beantwoorden. Pleasen, als de ander maar gelukkig is? Pleasende mensen zijn namelijk niet aantrekkelijk, maar ik kan je verzekeren dat 8 van de 10 personen om je heen dit gedrag in meer of mindere toepassen. En ,als je heel eerlijk bent, jij misschien ook wel...? Soms alleen al omdat je bang bent is dat de ander je egoïstisch, of niet aardig zal vinden als je het niet doet. Het is absoluut belangrijk om rekening te houden met de mensen in je omgeving, maar je kunt er ook in doorslaan. Waardoor je jezelf beperkt in een blij, vrij en gelukkig leven.

Ik barstte spontaan in tranen uit.

Familie-opstellingen hebben mij heel veel inzichten gegeven over het 'waarom' van mijn eigen please-gedrag. Als kind heb ik me heel onveilig gevoeld en daarbij voelde ik me ook niet gezien door mijn ouders. Een zeer pijnlijke ervaring voor een jong kind. Ik ging me voorbeeldig gedragen en kreeg op die manier de complimenten waar ik zo naar verlangde. Dit is in de rest van mijn leven langzaam een automatisme. Zonder dat ik het echt wilde, zonder erover na te denken, geheel onbewust. Ik had bepaalde angsten die mijn leven zo nu en dan flink konden opschudden. De relatie met de vader van mijn kind, liep stuk. Dat was het moment dat ik me realiseerde dat ik mezelf totaal kwijt was. Wie ben ik eigenlijk? Tijdens een opstelling waar ik als toeschouwer bij was en die eigenlijk helemaal niet over mijn verhaal ging, ging er een deurtje open. Aan het eind van de opstelling werd er iets gezegd, waarop ik spontaan in tranen uitbarstte. Het raakte me zo diep. Daarop besloot ik dat het tijd was om zelf een vraag in te brengen. Hierin kwam mijn pleasende gedrag overduidelijk naar voren. Wat een eye-opener. Wauw! Wat had ik mezelf lang klein gehouden, om maar gezien en gehoord te worden. En wat ongelooflijk fijn, dat ik nu zo'n handreiking had ontdekt, waardoor mijn leven er sindsdien heel anders uitziet. Het is niet alleen een weten in mijn hoofd geworden, maar ook één vanuit mijn hart.

Een vraag waar je antwoord op wilt.

Familie-opstellingen worden steeds bekender. Ze bestaan in alle soorten en maten. Een opstelling in groepsverband is de bekendste vorm, maar ook individueel kun je aan de slag gaan met een systemisch therapeut. In een groep kom je samen met mensen die je (meestal) niet of nauwelijks kent. Er wordt door iemand een vraag ingebracht, waar diegene helderheid in wil. Samen met de therapeut komt hij of zij tot dat wat hij of zij opgesteld wil zien. De inbrenger van de vraag kiest uit de groep een aantal mensen die hij vraagt om zijn vraagstelling te willen representeren. Hij plaatst deze mensen in de ruimte waar dat voor hem goed voelt. Dan neemt de vraagsteller weer plaats naast de therapeut en bekijkt wat de dynamiek in de groep representanten doet. De representanten kunnen gaan bewegen, of vertellen wat ze voelen. Zo krijgt de vraagsteller een andere kijk op dat wat hij heeft ingebracht. Op een gegeven moment neemt hij zelf ook deel in de opstelling. En ontdekt hij zijn eigen plaats in het geheel.

Kloppen je oude overtuigingen niet meer bij wie je nu bent?

Vanuit onze jeugd nemen we positieve en negatieve ervaringen mee, waardoor we nu zijn wie we zijn. Als je bemerkt dat je oude jas je niet meer past, maar je weet niet goed hoe je nu verder moet, kan een Familie-opstelling je duidelijkheid geven. Zoals het bij mij duidelijk werd dat het pleasen van anderen mijn leven in z'n greep had, waardoor ik niet werkelijk in mijn eigen kracht durfde te staan. Dus: “Pleasen, als de ander maar gelukkig is?” Hell No! Empathie is een mooie kwaliteit, maar het mag niet je leven bepalen.

Waar zou voor jou een Familie-opstelling helderheid in kunnen geven?

Dit artikel is geschreven door Meike Meinhardt.

Meike geeft 1x per maand een workshop Familie-opstellingen in groepsverband van maximaal 10 personen te Haarlem. Wil je eens meedoen als representant of wil jij je eigen stuk wel eens verder uitwerken? Neem dan contact met haar via meikemeinhardt@me.com

Vrijdag 29 November vind de volgende workshop plaats, van 9:30-17:00 uur. Er zijn nog 4 plekken beschikbaar.

Empathie is een mooie kwaliteit, maar het mag niet je leven bepalen.

Deel dit artikel


Loading...

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Dolore, velit?

OK