Online women's health magazine

Online women's health magazine

Blog

Tamara van der Heiden

Tamara van der Heiden is doorbraakcoach op mentaal, emotioneel en fysiek niveau. Met haar bedrijf Move by Tamara geeft ze trainingen die mensen in staat stelt om destructieve beweegpatronen te doorbreken en los te komen van fysieke klachten. In haar 1 op 1 - sessies begeleidt ze je hoe om te gaan met gedachten en emoties.

Breng je leven in beweging.
Lees meer over Tamara
Categorieën
Alle artikelen
Lees ook
Voor jezelf kiezen is niet moeilijk. (omgaan met de reactie van de ander daarop wél).14 nov. 2019 07:00
Mijn hart volgen, of dat van een ander?11 feb. 2019 06:00
Cut the Crap!04 feb. 2019 06:00
Mindset

Lief zijn voor jezelf: zo stel je grenzen.

28 okt. 2020 om 07:00

Oh wat vond ik het moeilijk; mijn grenzen aangeven. Met name bij mensen die dichtbij me staan. Ik voelde schuldgevoelens of was angstig om mijn grenzen aan te geven bij mensen waar ik van houd, en ook bij mensen die ik helemaal niet ken. Het idee dat iemand mij niet leuk, lief en aardig zou vinden, bezorgde me zoveel onzekerheid dat ik mijn eigen grenzen vaak voorbij ging.

Loading...

Van huis uit heb ik dit niet meegekregen. Opkomen voor jezelf, van jezelf houden, je grenzen aangeven.. het kwam bij ons thuis niet voor. Ik zag alleen maar volwassenen die hun tijd en emotionele staat niet respecteerden en steeds over hun grenzen heen gingen. Ik heb geleerd om hard te werken. Ongeacht wat dat met mij deed. Ik kreeg daardoor al heel vroeg te maken met paniekaanvallen en een burn-out. Ik had gewoon geen idee hoe ik om moest gaan met mijn emoties. En ik besefte al helemaal niet dat ik al goed genoeg was, zonder er iets voor te hoeven doen.

Zo stel je grenzen.

Het is een hobbelige weg geweest. Door vallen en opstaan, pijn en verdriet te helen en vooruit te kijken, word ik steeds beter in het aangeven van mijn grenzen. Op een liefdevolle manier, voor mezelf en die ander. Zo klinken mijn grenzen (en misschien kun je er inspiratie uit putten ;)):

 • ‘Nee’
 • ‘Ik wil vandaag even alleen zijn’
 • ‘Dankjewel voor je aanbod, leuk, ik blijf een uurtje’
 • 'Ik vind het fijn als je me niet onderbreekt’
 • 'Ik wil je graag laten weten wat je gedrag met me doet’
 • 'Ik wil met je praten, mits je niet schreeuwt of scheldt'
 • Dankjewel voor je interesse, lief, maar ik heb nu geen behoefte om over mijn familiesituatie te praten’
 • 'Ik heb een time-out nodig’
 • 'Ik wil nu niet over mijn werk praten’
 • 'Ik ga onze afspraak vandaag niet redden’
 • 'Dankjewel voor je uitnodiging! Ik plan niet te veel vooruit, ik laat je een week van tevoren weten of ik kom of niet’
Train jezelf in het stellen van grenzen.

Grenzen stellen kun je leren. Het gaat daarbij vooral om het afleren van oude gewoontes. Wanneer je net begint met grenzen aangeven zul je waarschijnlijk schuldgevoel, misschien schaamte en angst gaan voelen. Sterker nog, het kan je doodsbang maken. Zeker wanneer je o(n)bewust gewend bent geweest om over je grenzen heen te laten lopen.

Wanneer je deze emoties ervaart, is het goed om ze te omarmen. Ze mogen er zijn. Ik leerde heel veel over mijn patronen door het stellen van grenzen. Grenzen leren stellen is voor mij de sleutel geweest om oude pijn te helen en nu vanuit zelfvertrouwen te kunnen leven.

'Nee' is voldoende.

Je bent niemand uitleg verschuldigd. Je hoeft niet te vertellen 'waarom' of ' 'hoezo dan'. Een simpele ‘nee’ is echt genoeg. Echte verbinding ontstaat wanneer je jezelf ziet in verbinding met een ander of groep. Het begint met dat wat jij nodig hebt om gewoon te kunnen zijn.

Doe je mee? Ik nodig je uit om deze week te oefenen met het aangeven van je grenzen. Geef duidelijk aan wanneer iemand over je grens gaat en voel je vrij om je grenzen aan te geven wanneer dit nodig voelt. Misschien helpt mijn lijstje hierboven daarbij.

Hoe klinken jouw grenzen?

Dit artikel is geschreven door Tamara van der Heiden.

Je bent niemand uitleg verschuldigd. 'Nee' is voldoende.

Deel dit artikel


A Pocket Full Of Pink

Gratis e-book

Loading...

DOWNLOAD ONS GRATIS E-BOOK MET 160 TIPS VOOR VROUWEN.

Wat kun je doen om meer energie te krijgen? Om van die buikpijn af te komen als je ongesteld bent, hoe houd je je seksleven leuk, hoe breng je je hormonen in balans en wat doe je als je een vaginale schimmelinfectie hebt? Hoe houd je mediteren vol en hoe verminder je stress?

We vroegen meer dan 55 experts om hun drie gouden tips voor vrouwen te delen. Het resultaat is een compleet overzicht met de beste no-nonsense, eerlijke en verfrissende tips om de mooiste, gezondste en gelukkigste versie van jezelf te worden. Klik op de button hieronder om het e-book in je mailbox te ontvangen.

Waar kunnen we het e-book naartoe sturen?

Ja! *

Met het downloaden van het e-book geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.

Download PDF (gratis)

Deel deze pagina

Loading...

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Dolore, velit?

OK

GRATIS E-BOOK A POCKET FULL OF PINK.

Loading...

160 no-nonsense, eerlijke en verfrissende tips voor vrouwen die zich gezond en gelukkig willen voelen. 229 pagina, geschreven door 57 experts. (o.a. Thijs Lindhout, Richard de Leth, Amber Albarda, Isa Hoes en Medina Schuurman, Wouter de Jong, Green Happiness, Charlotte Labee, Sarai Pannekoek en many more).

Waar kunnen we het e-book naartoe sturen?

Ja! *

Met het downloaden van het e-book geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.