Online women's health magazine

Online women's health magazine

Blog

Simone Scherpenzeel

Met haar bedrijf PSY.MOON helpt Simone als Psycholoog en Newborn Mom Coach op een toegankelijke manier nieuwe moeders balans (her)vinden tijdens of na de zwangerschap. Het is haar passie en missie om taboes omtrent zwangerschap en het moederschap bespreekbaar te maken.

"Niet het wegnemen van de intense emoties, maar het leren omarmen ervan maakt dat vrouwen groeien."
Lees meer over Simone
Categorieën
Alle artikelen
Lees ook
Dat wat je niet hoort over bevallen.16 apr. 2019 07:00
Vitaal zwanger met de juiste voedingssupplementen.10 apr. 2019 07:00
Waar geef jij jezelf toestemming voor?01 apr. 2019 07:00
Mindset

Hoezo luisteren naar je intuïtie als moeder?! Je weet het niet meer!

18 apr. 2019 om 12:30

“Ik weet het niet meer!” “Had ik maar naar mijn onderbuik geluisterd.” “Diep van binnen voelde ik het al aan komen.” “Ik weet niet waarom, maar het is goed zo.” Intuïtie. We all got it. Maar, we luisteren er niet altijd naar. We dúrven er niet altijd naar te luisteren. Wanneer dit laatste wel lukt, voelen we vertrouwen en ervaren we rust.

Loading...

In mijn praktijk vertellen echter veel vrouwen dat het vertrouwen in hun intuïtie even zoek is. Intelligente, gevoelige vrouwen. Met een kinderwens, zwanger of moeder. Vrouwen die gewend zijn om goed na te denken over dingen, onder controle te hebben en te kunnen voorspellen. Zo zijn we opgeleid. Al op de basisschool leren we: ‘denk er maar even goed over na’. En hoe hoger het onderwijs is dat je volgt, hoe meer analytischer het wordt. Harde bewijzen vinden, theorieën, statistieken, onderzoeken, ik kan het me nog goed herinneren. Het vormt ons hele systeem. En dat is niet verkeerd.

Is je mind de baas over je buikgevoel?


Soms kun je je, al onderdompelend in de meditatie-trend, (wat ik overigens heel fijn vind) bijna gaan denken dat de mind je vijand is. Dat het beter is om hem maar uit te schakelen. Maar, vergeet dan niet dat we er ook ontzettend veel moois mee kunnen doen! De mind is een tool die we heel handig kunnen inzetten. Ergens bewust over nadenken is heel waardevol. En daar zit meteen de crux. Want 9 van de 10 keer is het niet-bewust. We schieten alweer in de automatische gedachtenpatronen en oude overtuigingen voor we het in de gaten hebben. Dat gebeurt vooral wanneer we diep van binnen het antwoord al weten, maar ons hoofd het toch nog even zeker wil weten. Daar slaat de twijfel en onzekerheid toe. Daar verbreekt de verbinding. Daar verlies je het contact met je diepere weten. Je intuïtie. Je mind is de baas over je buikgevoel. Waarom? Omdat de statistieken iets anders zeggen? Omdat je niet zeker bent van de uitkomst? Omdat je het niet uit kunt leggen? Op die momenten kun je je heel verloren voelen en verlies je het vertrouwen in jezelf.

Je lijf weet alles.

Het moederschap intensiveert vaak deze tweestrijd. De natuur heeft het zo prachtig geregeld. Onder invloed van hormonen weet ons lichaam exact wat het moet doen. De conceptie, de zwangerschap... Nog steeds ben ik zo onder de indruk als ik me realiseer hoe bijzonder het is dat je lijf iets kan maken zonder dat jij je ook maar ergens mee bemoeit. Het gebeurt. In je lijf en je lijf weet hoe. Jij hoeft helemaal niets te doen, niets te controleren. En na die negen maanden weet het ook nog eens dat het af is en hoe het een kind ter wereld gebracht kan worden. Tijdens mijn zwangerschap, de geboorte, en de periode daarna wist ik ineens waar het woord OER-intuïtie vandaan komt. Je lijf weet alles. Je kindje weet alles. Jij weet alles al.

je weet het niet meer!

Maar...de gynaecoloog en de kraamverzorgster denken ook alles te weten. Het kraambezoek, je schoonmoeder en het consultatiebureau denken ook alles te weten en zijn er niet vies van om je van advies te voorzien. Om nog maar te zwijgen over de overdaad aan boeken met tips, adviezen en het ultieme handboek voor een gesmeerd verloop van je bevalling, de zwangerschap en het opvoeden van je kind. Ik ben niet tegen het lezen van deze boeken. Er is een hoop interessante informatie te vinden. Maar, dat alles haakt vooral in op ons denken. Het voedt onze mind, die zo graag wil weten en niet zozeer voelt. Hoe meer onze mind gevoed wordt, hoe meer het contact met ons gevoel verstoord wordt. Die plek waar je iets gewoon al weet. Voelt. En terwijl de natuur onze intuïtie lijkt te versterken in deze intense periode, lijkt de verwarring en onzekerheid soms juist groter dan ooit. Angst speelt op en neemt zijn goede vriendje ‘controlebehoefte’ gezellig mee. Controle die steeds weer uit je handen lijkt te glippen, waardoor angst nog meer kan opspelen. Wat nou luisteren naar je gevoel? Je weet het gewoon niet meer…!

Contact maken met wat je voelt.

“Maar hoe dan !? Hoe kan ik weer voelen wat ík wil? Wat ik VOEL?” is een vraag die ik vaak hoor. Het antwoord is saai en enorm cliché, maar daardoor niet minder belangrijk: rust en train jezelf. Geef je hele systeem de kans om even op vakantie te zijn. Even pauze te hebben en op adem te komen. Even je hoofd op mute te zetten en weer te connecten met dat prachtige, intelligente lijf van je. Want daar vind je de antwoorden. Daar komen ze als vanzelf. Maak het niet te moeilijk voor jezelf. Reserveer het nemen van rust niet alleen voor als je vakantie hebt, het weekend, je 's avonds na een lange dag in bed ligt of je to-do lijstje ein-de-lijk af is. Nee, bouw een rust-routine in voor jezelf. Train jezelf om contact te maken met wat je voelt. Dat is echt geen hogere wiskunde, we kunnen het allemaal. Plan pauzes in en zet je zintuigen aan het werk. Ik geef je een paar voorbeelden:

  1. Ga wandelen, kijk om je heen en wees je bewust van wat je ziet. Neem het in je op.
  2. Ga zitten en focus op de geluiden die je hoort.
  3. Sluit je ogen en voel wat je allemaal kunt waarnemen in je lichaam.
  4. Doe een (geleide) meditatie.

Voel daarna eens goed hoe je je voelt. Vaak zul je je een stuk lichter en rustiger voelen.

Dit is de sleutel tot je intuïtie.

Door regelmatig in de sportschool te trainen, worden je spieren sterker en heb je een krachtig lichaam wanneer je het nodig hebt – eigenlijk altijd fijn. Door rust geregeld te trainen met bovenstaande oefeningen, wordt 'voelen' onderdeel van je systeem. Je staat meer in contact met je lichaam en dat is de sleutel tot je intuïtie. Dat kan nogal van pas kan komen als je systeem even verrast wordt door een lading hormonen of een nieuw gezinslid ;).

Mijn ultieme tip.

En tot slot mijn ultieme tip: deel het wél met anderen als je het gevoel hebt dat je het niet weet. Doe die cursus wel! Begin wel met yoga! Vraag wel hulp van een coach of psycholoog! Samen is het zoveel makkelijker, en leuker. Een fijne kinderwagen en een complete babykamer is absoluut de investering waard. Maar, een moeder die op haar eigen intuïtie durft te vertrouwen is misschien nog wel veel meer waard.

Is dit dan de sleutel tot alles weten? Tot nooit meer twijfelen of onzeker zijn?

Nee. En dat hoeft ook niet. Laat dat ook vooral niet het doel zijn. Wat je wilt op dat moment is deep down kunnen voelen dat het wel weer goed komt. Dat het ook oké is dat je het even niet weet.

En vaak… weet je het dan ineens wel.

Dit artikel is geschreven door Simone Scherpenzeel.

Je lijf weet alles. Je kindje weet alles. Jij weet alles al.

Deel dit artikel


A Pocket Full Of Pink

Gratis e-book

Loading...

DOWNLOAD ONS GRATIS E-BOOK MET 160 TIPS VOOR VROUWEN.

Wat kun je doen om meer energie te krijgen? Om van die buikpijn af te komen als je ongesteld bent, hoe houd je je seksleven leuk, hoe breng je je hormonen in balans en wat doe je als je een vaginale schimmelinfectie hebt? Hoe houd je mediteren vol en hoe verminder je stress?

We vroegen meer dan 55 experts om hun drie gouden tips voor vrouwen te delen. Het resultaat is een compleet overzicht met de beste no-nonsense, eerlijke en verfrissende tips om de mooiste, gezondste en gelukkigste versie van jezelf te worden. Klik op de button hieronder om het e-book in je mailbox te ontvangen.

Waar kunnen we het e-book naartoe sturen?

Ja! *

Met het downloaden van het e-book geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.

Download PDF (gratis)

Deel deze pagina

Loading...

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Dolore, velit?

OK

GRATIS E-BOOK A POCKET FULL OF PINK.

Loading...

160 no-nonsense, eerlijke en verfrissende tips voor vrouwen die zich gezond en gelukkig willen voelen. 229 pagina, geschreven door 57 experts. (o.a. Thijs Lindhout, Richard de Leth, Amber Albarda, Isa Hoes en Medina Schuurman, Wouter de Jong, Green Happiness, Charlotte Labee, Sarai Pannekoek en many more).

Waar kunnen we het e-book naartoe sturen?

Ja! *

Met het downloaden van het e-book geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.