Online women's health magazine

Online women's health magazine

Blog

Janneke Robers

Janneke begeleidt vrouwen in het ontdekken van de kunst van hun eigen vrouw-zijn. In haar werk combineert ze ademhalings- en visualisatietechnieken, (sensueel) lichaamswerk, vitaliserende qigong, taoïstische oefeningen en de kracht van helende aanraking met haar kennis van ontwikkelingspsychologie en het vrouwelijk lijf.

Lees meer over Janneke
Categorieën
Alle artikelen
Lees ook
Houd van je lichamelijke imperfecties.21 dec. 2018 09:00
45 oxytocine-boosters om lekker in je vel te zitten.06 mei 2019 06:30
Goed voor jezelf zorgen.27 feb. 2021 09:00
Mindset

Een artikel voor vrouwen die veel voelen.

29 mei 2020 om 07:30

De energie van anderen buiten houden. Je afschermen van de gevoelens van anderen. Zucht... word jij hier ook zo moe van? Als je, net als ik, veel voelt, zul je hier niks mee kunnen. Het is een slecht advies voor de hooggevoeligen onder ons.

Loading...

En toch.. snap ik het wel. Als je regelmatig een vol hoofd hebt door alle informatie, gevoelens en energie die door je heen stromen wil je soms gewoon heel even op 'uit' kunnen drukken. Even niet.

Maar, juist jezelf afschermen, iets buiten houden (als dat al zou kunnen) werkt niet. Het is niet de oplossing voor dit 'probleem'. Het zorgt er alleen maar voor dat er een nog dikkere muur tussen jou en de buitenwereld gebouwd wordt. Hoe dikker de muur, hoe minder je voelt. Van de ander, maar ook van jezelf!

Afschermen werkt als een antidepressivum. Je bent niet meer depressief, maar heel blij zijn is er ook niet meer bij. Je gevoel is uit. Zonde, toch?

Maar.. wat dan?!

Stel jezelf deze twee vragen:

1. Is dat wat je voelt echt van de ander, of triggert het iets dat ook al in jouw speelt?

Misschien speelt er iets, misschien nog niet eens heel bewust, dat er nog niet of niet helemaal mocht zijn? Het zou namelijk misschien... heel misschien... zo kunnen zijn dat je helemaal niet zo gevoelig bent voor de emoties en energie van anderen dan je tot u toe dacht. En ben je wel gevoelig voor je eigen onderdrukte trauma's en pijnen. Ze steken de kop op zodra ze de kans krijgen.

De scherpe pijn in je borst die je voelt als je de buurvrouw tegenkomt die net haar moeder heeft moeten begraven; is het alleen haar pijn die je voelt of is het een uitnodiging om je eigen onverwerkte afscheid van een vriend, een liefde, een baan of een huisdier te doorvoelen en te verwerken? Of.. wijst het je misschien op een angst voor een afscheid dat nog moet komen en die je niet onder ogen wilt zien?

Als je deze gevoelens toelaat, als ze er mogen zijn, voelen ze direct veel minder overweldigend.

En vraag 2:

2. Hoe vervuld en gevuld ben je zelf als je ervaart dat de buitenwereld teveel voor je is?

Ben je je bewust van je eigen zintuigen? Van je eigen binnenwereld? Heb je jezelf voldoende gevoed en is je batterij opgeladen?

Zodra je je bewust bent van je eigen lijf, je fysieke grenzen, je innerlijke belevingswereld en je jezelf hebt gevoed (letterlijk en figuurlijk), ben je minder geneigd om je op de buitenwereld te richten. Je richt je vooral op jezelf en je omgeving wordt minder belangrijk, minder beangstigend en minder overweldigend.

Voed jezelf!

Je begrijpt nu dus dat wanneer je last hebt van de buitenwereld, het belangrijk is om jezelf te voeden. Waar heb jij behoefte aan?

Ik houd zelf heel erg van lichamelijke voeding: een massage, ademhalingsoefeningen doen of een uurtje yoga. Maar, misschien heb jij wel meer behoefte aan geur, iets lekkers koken, een wandeling maken in de natuur of de stilte opzoeken. Doe dat wat jij nodig hebt.

Ga uit van vervulling in plaats van leegmaken.
Van opening in plaats van afscherming.
Van liefde voor jezelf in plaats van afzondering van de ander.

Probeer het maar eens.
En ervaar het verschil.

Dit artikel is geschreven door Janneke Robers.

Richt je op jezelf en je omgeving wordt minder belangrijk.

Deel dit artikel


A Pocket Full Of Pink

Gratis e-book

Loading...

DOWNLOAD ONS GRATIS E-BOOK MET 160 TIPS VOOR VROUWEN.

Wat kun je doen om meer energie te krijgen? Om van die buikpijn af te komen als je ongesteld bent, hoe houd je je seksleven leuk, hoe breng je je hormonen in balans en wat doe je als je een vaginale schimmelinfectie hebt? Hoe houd je mediteren vol en hoe verminder je stress?

We vroegen meer dan 55 experts om hun drie gouden tips voor vrouwen te delen. Het resultaat is een compleet overzicht met de beste no-nonsense, eerlijke en verfrissende tips om de mooiste, gezondste en gelukkigste versie van jezelf te worden. Klik op de button hieronder om het e-book in je mailbox te ontvangen.

Waar kunnen we het e-book naartoe sturen?

Ja! *

Met het downloaden van het e-book geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.

Download PDF (gratis)

Deel deze pagina

Loading...

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Dolore, velit?

OK

GRATIS E-BOOK A POCKET FULL OF PINK.

Loading...

160 no-nonsense, eerlijke en verfrissende tips voor vrouwen die zich gezond en gelukkig willen voelen. 229 pagina, geschreven door 57 experts. (o.a. Thijs Lindhout, Richard de Leth, Amber Albarda, Isa Hoes en Medina Schuurman, Wouter de Jong, Green Happiness, Charlotte Labee, Sarai Pannekoek en many more).

Waar kunnen we het e-book naartoe sturen?

Ja! *

Met het downloaden van het e-book geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.