Online women's health magazine

Online women's health magazine

Blog

Nynke Nijman

Drs. Nynke Nijman is psycholoog en relatietherapeut, met een specialisatie en grote interesse in seksuologie (NVVS geregistreerd). Al van jongs af aan kon ze zich verbazen over het gebrek aan kennis en misvattingen die er bestaan over seks.

Lees meer over Nynke
Categorieën
Alle artikelen
Lees ook
De kunst van vibrators en een snel orgasme.13 nov. 2018 09:30
Slaap jij naakt?11 dec. 2018 09:00
Seks (en relaties)

Slaapkamergeheimen: initiatief nemen.

14 jan. 2019 om 00:00

​Dagelijks hoor ik het. “Ze wil dat ik meer initiatief neem.” Of; “mijn vriendin neemt nooit initiatief.” Als ik vraag wat precies bedoeld wordt met initiatief nemen, volgt meestal een antwoord waaruit blijkt dat ze het eigenlijk niet weten. Dit geldt zowel voor degene die het verwijt krijgt als voor degene die het de ander verwijt. Het is een gemakkelijk woord om te gebruiken en om het een ander te verwijten, maar wat het precies betekent en hoe het je het dan graag anders zou willen zien, is onduidelijk.

Loading...

De dikke van Dale geeft de volgende omschrijving: initiatief nemen is het zetten van de de eerste stap of aanzet. De eerste beweging maken naar een gewenste uitkomst. Initiatief tot seks kan vertaald worden naar een eerste aanraking, een opmerking, of een beweging die vervolgens zou kunnen leiden naar seks. Let wel, het initiatief nemen geeft of course geen garantie op seks. Dat is afhankelijk van hoe de ander het initiatief oppikt en invult. Misschien volgt er seks, misschien een andere vorm van intimiteit, of misschien...gebeurt er helemaal niks.

Voor het hebben van een fijn seksleven, zou het mooi zijn als beide partners regelmatig het initiatief nemen, dat er een balans goede balans is. Heel vaak is dat niet het geval. In sommige relaties is het een keer besproken en weten de partners wat ze van elkaar kunnen verwachten. Duidelijkheid. Maar, het komt ook voor dat er ondanks dat één van beide partners altijd het initiatief neemt, er toch een gezond evenwicht is. Dit komt dan vaak doordat er op een prettige manier gereageerd wordt op het initiatief. Er is dan ook evenwicht in de vraag en het aanbod binnen de seksuele relatie.

Veel vaker is er echter sprake van een disbalans. Dit komt voort uit een verstoring in dat evenwicht in vraag en aanbod. De een vraagt heel vaak om intimiteit of seks en de ander heeft minder vaak zin. Vanuit deze disbalans in behoeftes ontstaat vaak de wens van het initiatief nemen.

Als je goed tussen de regels door gelezen hebt weet jij inmiddels dat het er niet om gaat wie het initiatief neemt. Veel vaker gaat het om de reactie die volgt op dat initiatief. Niet iedereen voelt zich nou eenmaal zich comfortabel in het nemen van initiatief. Of, weet hoe ze dit op een leuke manier kunnen doen. Of, is bang voor afwijzing. In hoeverre moet je iemand dan in een positie dwingen om toch het initiatief te gaan nemen? De reactie die je geeft op het initiatief van de ander is veel belangrijker. Een afwijzende reactie kan ervoor zorgen dat de partner zich onzeker gaat voelen. Door niet in te gaan op het initiatief wijs je iemand af. Naarmate de tijd verstrijkt wordt het gevoel van afwijzing groter en groter en groeit ook de onzekerheid en het verlangen naar bevestiging.

Zie je het al? Tussen de regels door hoor je dus ook ‘laat zien dat je me aantrekkelijk vindt’ ‘ik heb het nodig dat je opgewonden raakt van mij’, ‘ ik heb het nodig dat je laat zien dat je seks wil met mij, dat je mij wilt’.

En eerlijk; wie heeft deze bevestiging nou niet nodig? Wie wil nou niet horen of voelen dat de ander je wil, je begeert? Vrouwen hebben wat dat betreft vaak een prettigere positie dan de man: mannen nemen over het algemeen vaker het initiatief en laten op die manier weten dat ze zin hebben in hun vrouw, dat hij naar haar verlangt. En gek genoeg geven vrouwen dat vervolgens vaak een negatieve betekenis. Ze zien het niet als compliment, maar verwijten het hun man dat hij zo vaak wil, of aan niks anders kan denken. Probeer het initiatief van je partner eens een andere betekenis te geven. Ontvang het met liefde en aandacht, en wie weet krijg je er wel een heleboel liefde en aandacht voor terug!

Tip:

Bespreek het met je partner. Wat verwacht hij van jou? Wat verwacht jij van hem? Vind jij het misschien wel heel fijn dat je partner juist het initiatief neemt zodat jij daarop in kan haken? Bespreek het! Dat mag namelijk best in een relatie ;).

Dit artikel is geschreven door Nynke Nijman.

Ontvang het initiatief van je partner met liefde en aandacht. Wie weet krijg je er wel een heleboel liefde en aandacht voor terug.

Deel dit artikel


A Pocket Full Of Pink

Gratis e-book

Loading...

DOWNLOAD ONS GRATIS E-BOOK MET 160 TIPS VOOR VROUWEN.

Wat kun je doen om meer energie te krijgen? Om van die buikpijn af te komen als je ongesteld bent, hoe houd je je seksleven leuk, hoe breng je je hormonen in balans en wat doe je als je een vaginale schimmelinfectie hebt? Hoe houd je mediteren vol en hoe verminder je stress?

We vroegen meer dan 55 experts om hun drie gouden tips voor vrouwen te delen. Het resultaat is een compleet overzicht met de beste no-nonsense, eerlijke en verfrissende tips om de mooiste, gezondste en gelukkigste versie van jezelf te worden. Klik op de button hieronder om het e-book in je mailbox te ontvangen.

Waar kunnen we het e-book naartoe sturen?

Ja! *

Met het downloaden van het e-book geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.

Download PDF (gratis)

Deel deze pagina

Loading...

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Dolore, velit?

OK

GRATIS E-BOOK A POCKET FULL OF PINK.

Loading...

160 no-nonsense, eerlijke en verfrissende tips voor vrouwen die zich gezond en gelukkig willen voelen. 229 pagina, geschreven door 57 experts. (o.a. Thijs Lindhout, Richard de Leth, Amber Albarda, Isa Hoes en Medina Schuurman, Wouter de Jong, Green Happiness, Charlotte Labee, Sarai Pannekoek en many more).

Waar kunnen we het e-book naartoe sturen?

Ja! *

Met het downloaden van het e-book geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.