Online women's health magazine

Online women's health magazine

Blog

Evelien Lems

​Evelien Lems is health coach en epi-genetisch therapeut io. Ze geeft presentaties bij bedrijven om de bewustwording te vergroten van je eigen invloed op je gezondheid. Ook adviseert ze in haar praktijk bij gezondheidsklachten en helpt ze je om de meest energieke en gezondste versie van jezelf te worden.

Lees meer over Evelien
Categorieën
Alle artikelen
Lees ook
Zo ga je om met snaaibuien nu je thuis zit door de corona-crisis.17 dec. 2020 07:00
Hoe gezond en duurzaam is het gebruik van soja?02 jun. 2020 06:30
Eet méér groente.10 apr. 2020 06:30
Voeding

Brainpower – moeiteloos weer aan het werk na de vakantie

17 sep. 2018 om 17:51

De zomer is weer achter de rug. Ben je weer helemaal opgeladen gestart, of kun je nog wel wat extra energie gebruiken? Je lichaam heeft voedingsstoffen nodig. Aangezien de hersenen de regie hebben over het lichaam, is het geen gek idee om daar te starten. Met deze tips krijg je je bovenkamer weer volop in energie en kun je je beter concentreren.

Loading...

De zomer is bijna achter de rug, en wat was het er een. Ik kan me geen zomer herinneren met meer zon dan deze; genieten!

Wat voor type ben jij?

Voor de een is het genieten op een strandbedje en een ander gaat liever de hort op. Nu heeft dat voor een deel natuurlijk te maken met de persoonlijke voorkeur, maar ook met de hersenen en voedingsstoffen.

Mensen die het liefst altijd dezelfde vakantie willen zijn serotonerge types. Zij willen graag veel van hetzelfde, dat biedt veiligheid en structuur. De anderen, die altijd wat nieuws willen dat zijn dopaminerge types. Zij willen op avontuur, nieuwe dingen zien en leren.

Maar je hebt ook de uitgetelde types die kiezen voor een rustige strandvakantie puur omdat ze bij moeten komen. Opladen in de vakantie, herstellen en daarna vervolgens weer aan avontuur toe zijn. En aan de andere kant de stuiterende types, die nooit stil kunnen zitten. Hoe komen zij aan zoveel energie? Je zal het niet direct verwachten, maar ook deze types hebben een energietekort in het lichaam. Er op uit gaan is gezond, maar niet stil kunnen zitten zegt iets over wat er in het lichaam gebeurd. De hersenen geven een seintje aan het lichaam dat het in actie moet komen, want er zijn voedingsstoffen tekort. Op zoek naar eten dus!

Rust voor je hersenen

In beide gevallen heeft je lichaam voedingsstoffen nodig. Aangezien de hersenen de regie hebben over het lichaam, is het geen gek idee om daar te starten. Dit zijn de do’s and don’ts om met voeding de bovenkamer goed in de energie te krijgen:

1) Vetten
Wel 60% van de hersenen bestaat uit vetten en het is ook nog eens nodig als brandstof; onmisbaar dus! Het lichaam gebruikt de vetten die er beschikbaar zijn, die worden uit de voeding gehaald.

• 0% vet
Vroeger werd gedacht dat alle soorten vet ongezond waren. Allerlei light-varianten werden op de markt gebracht en nog steeds zijn er mensen die er van overtuigd zijn dat deze gezonder zijn. Maar deze gefabriceerde vetvrije producten leveren geen bouwstoffen voor hersenen. Ze zorgen voor schommeling in de bloedsuikerspiegel en vragen daardoor juist veel energie. En daarmee zijn dit soort producten heel goed om in de supermarkt te laten liggen.

• Transvetten
Wanneer je transvetten binnen krijgt via de voeding, dan worden deze ingebouwd in de (hersen)cellen. Het zorgt voor stugge cellen en dat kan je ook merken in het gedrag. Mensen worden inflexibel, traag en kunnen maar moeilijk omgaan met verandering. Transvetten vind je onder andere in koek, snoep en andere troep, zoals margarine. Niet alleen voor je omvang en flexibiliteit een goed idee om links te laten liggen, maar zeker ook voor het binnenwerk.

• Gezonde vetten
Ja, ze zijn er echt; gezonde vetten. Ze zorgen onder andere voor goede focus en flexibiliteit, maar zijn ook brandstof voor het hart. Bij een tekort kan het zorgen voor leerstoornissen of problemen bij de overdracht van zenuwprikkels. Niet geheel onbelangrijk dus, die goede vetten. Je vindt ze in avocado’s, ongebrande noten, vette vis, roomboter, olijfolie, kokosolie.

2) Goede kwaliteit dierlijke eiwitten
Een groot deel van de hersenen bestaat uit eiwitten. Voor goed functionerende hersenen zijn dan ook goede kwaliteit eiwitten nodig. Hoe meer een dier beweegt, hoe meer eiwitten het aanmaakt. Die kunnen wij goed gebruiken!

3) Brood en zuivel
Deze producten kunnen voor een 'warri'’ gevoel zorgen, ze hebben namelijk een negatieve invloed op de hersenen. Brood en zuivel bevat stoffen die omgezet moeten worden in de darm door een enzym. Wanneer dat enzym opgebruikt is, verandert de stof in een opiaat-achtige. Dit geeft tijdelijk een negatief effect op de frontale cortex. En dat merk je doordat je zit te suffen na het eten met een flinke afterlunchdip.

4) Groene groenten
Hier zit onder andere magnesium in, dat is nodig bij de energieaanmaak. Onmisbaar wanneer je de boel op scherp wil krijgen. En natuurlijk is magnesium ook nodig om te ontspannen. Eet je je groene groenten met zuivel, dan kan je die magnesiumopname wel vergeten. Voor een optimale magnesiumopname eet je je groene groenten zonder zuivel, stress of medicijnen. Kan je daar niet omheen, dan is magnesiumolie dé oplossing.

Met deze tips zijn in ieder geval je hersenen weer helemaal klaar om te knallen na de vakantie.

Dit artikel is geschreven door Evelien Lems.

Wel 60% van de hersenen bestaat uit vetten en het is ook nog eens nodig als brandstof; onmisbaar dus!

Deel dit artikel


A Pocket Full Of Pink

Gratis e-book

Loading...

DOWNLOAD ONS GRATIS E-BOOK MET 160 TIPS VOOR VROUWEN.

Wat kun je doen om meer energie te krijgen? Om van die buikpijn af te komen als je ongesteld bent, hoe houd je je seksleven leuk, hoe breng je je hormonen in balans en wat doe je als je een vaginale schimmelinfectie hebt? Hoe houd je mediteren vol en hoe verminder je stress?

We vroegen meer dan 55 experts om hun drie gouden tips voor vrouwen te delen. Het resultaat is een compleet overzicht met de beste no-nonsense, eerlijke en verfrissende tips om de mooiste, gezondste en gelukkigste versie van jezelf te worden. Klik op de button hieronder om het e-book in je mailbox te ontvangen.

Waar kunnen we het e-book naartoe sturen?

Ja! *

Met het downloaden van het e-book geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.

Download PDF (gratis)

Deel deze pagina

Loading...

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Dolore, velit?

OK

GRATIS E-BOOK A POCKET FULL OF PINK.

Loading...

160 no-nonsense, eerlijke en verfrissende tips voor vrouwen die zich gezond en gelukkig willen voelen. 229 pagina, geschreven door 57 experts. (o.a. Thijs Lindhout, Richard de Leth, Amber Albarda, Isa Hoes en Medina Schuurman, Wouter de Jong, Green Happiness, Charlotte Labee, Sarai Pannekoek en many more).

Waar kunnen we het e-book naartoe sturen?

Ja! *

Met het downloaden van het e-book geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.