Online women's health magazine

Online women's health magazine

Blog

Laura Nijman

Als orthomoleculair eetbuiencoach én ervaringsdeskundige weet Laura als geen ander wat jij nodig hebt om je eetbuien te overwinnen en daarmee je gezondheid en zelfvertrouwen een boost te geven.

Bewust eten, leven & genieten.
Lees meer over Laura
Categorieën
Alle artikelen
Lees ook
Hoe gezond en duurzaam is het gebruik van soja?02 jun. 2020 06:30
Eet méér groente.10 apr. 2020 06:30
Volgens Ayurveda eet je dit in februari (mét recept).24 feb. 2020 14:00
Voeding

Zo ga je om met snaaibuien nu je thuis zit door de corona-crisis.

17 dec. 2020 om 07:00

Je kinderen thuis, je man thuis, jij thuis; 24/7. Misschien maak je je zorgen over je gezondheid, de gezondheid van je dierbaren, de crisis en vraag je je af hoe lang dit nog gaat duren. En, voordat je het weet... zit je weer met je hand in de koeltrommel. Die nare gevoelens en onrust vragen erom om te worden gesust met eten, toch?

Loading...

Voor de coronacrisis was het nog niet zo'n probleem. Als je je gestrest voelde, dan at je dat vervelende gevoel gewoon weg. Of je nu thuis was of op je werk, je kon eten wanneer je maar wilde en wát je maar wilde. En ook al was je niet blij met die eetbuien, ze gaven je wel steun. Want, hoe je je ook voelde, je at die onrust gewoon weg. Dat daar schaamte en schuldgevoel voor in de plaats kwamen, nam je voor lief. Dat hoort er immers bij. Je accepteerde de vicieuze cirkel waar je in beland was.

Sinds een paar weken is de situatie anders. Nu werkt je man thuis, zijn je kinderen (vaak) thuis en zit je de hele dag opgesloten in huis. Heb je ook het gevoel dat ze de hele dag op je letten? “Mama, wat zit er in je mond?” “Waarom loop je alweer naar de koelkast, schat?” Misschien zeggen ze het niet tegen je, maar heb je wel het gevoel dat je in de gaten gehouden wordt. De behoefte om te gaan snaaien en snoepen wordt daardoor alleen mar groter. De onrust in je lijf neemt toe en je naaidrang wordt onbedwingbaar.

Maar ongemerkt snoepen is nog niet zo makkelijk als je constant op elkaars lip zit. Als het niet lukt om je onrust weg te eten word je chagrijnig en val je vaker tegen je kinderen uit dan je zou willen. Ongemerkt. Omdat het ‘snaaimonster’ in je, je zover in zijn greep heeft, dat je niet anders meer kunt dan kortaf reageren. Tenminste, zo voelt dat, omdat je geen andere uitweg ziet. Maar, die andere uitweg is er wel...!

Nee, ik bedoel niet naar de supermarkt rijden en chocola, chips en koekjes te kopen die je onderweg kunt opeten. Want, dan stil je weer je vervelende gevoelens met eten en blijf je in die vicieuze cirkel zitten. Dat kan ook anders.

Begin met erkennen van het feit dat je eten nodig hebt om je goed te voelen. Dat je eten nodig hebt om een probleem te omzeilen. Wat dat probleem ook is: boosheid, verdriet, onzekerheid, angst, of een ander negatief gevoel. Het is heel begrijpelijk dat je nu, in deze crisistijd, meer onrust ervaart. Meer onzekerheid. Dat je je bang voelt, stress hebt of je alleen voelt. Daardoor val je makkelijker terug in die vicieuze cirkel van eten om je onrust weg te nemen. Maar, als honger niet het probleem is, dan is eten niet de oplossing.

Dus. Erken dat je eten nodig hebt om je rustig te voelen. Laat dat gevoel er gewoon zijn, dat mag. Voel daarna waar je nu écht behoefte aan hebt. Pak een pen en een schrift en begin met schrijven, om erachter te komen wat je dwars zit en wat je wilt. Maak een wandeling om je hoofd leeg te maken. Bel een vriendin als je je alleen voelt. Doe iets, om jezelf van de koektrommel af te leiden en te voorkomen dat je weer in die valkuil stapt.

Het is niet makkelijk, maar het is absoluut haalbaar om geen eetbuien meer te hebben. Ook nu tijdens deze corona-crisis. Train jezelf en vraag om hulp als je dat nodig hebt.

Dit artikel is geschreven door Laura Nijman.


Deel dit artikel


A Pocket Full Of Pink

Gratis e-book

Loading...

DOWNLOAD ONS GRATIS E-BOOK MET 160 TIPS VOOR VROUWEN.

Wat kun je doen om meer energie te krijgen? Om van die buikpijn af te komen als je ongesteld bent, hoe houd je je seksleven leuk, hoe breng je je hormonen in balans en wat doe je als je een vaginale schimmelinfectie hebt? Hoe houd je mediteren vol en hoe verminder je stress?

We vroegen meer dan 55 experts om hun drie gouden tips voor vrouwen te delen. Het resultaat is een compleet overzicht met de beste no-nonsense, eerlijke en verfrissende tips om de mooiste, gezondste en gelukkigste versie van jezelf te worden. Klik op de button hieronder om het e-book in je mailbox te ontvangen.

Waar kunnen we het e-book naartoe sturen?

Ja! *

Met het downloaden van het e-book geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.

Download PDF (gratis)

Deel deze pagina

Loading...

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Dolore, velit?

OK

GRATIS E-BOOK A POCKET FULL OF PINK.

Loading...

160 no-nonsense, eerlijke en verfrissende tips voor vrouwen die zich gezond en gelukkig willen voelen. 229 pagina, geschreven door 57 experts. (o.a. Thijs Lindhout, Richard de Leth, Amber Albarda, Isa Hoes en Medina Schuurman, Wouter de Jong, Green Happiness, Charlotte Labee, Sarai Pannekoek en many more).

Waar kunnen we het e-book naartoe sturen?

Ja! *

Met het downloaden van het e-book geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.