Online women's health magazine

Online women's health magazine

Blog

Naomi Kramer

Naomi Kramer is Endo Food Coach. Nadat ze gediagnosticeerd werd met een ernstige vorm van endometriose, ging de knop om. Doordat ze haar voedingspatroon en leefstijl ging aanpassen verminderden haar endo-klachten.

Live your Endo life!
Lees meer over Naomi
Categorieën
Alle artikelen
Lees ook
Wat is endometriose?09 okt. 2018 11:36
Deze voedingsmiddelen zijn ontstekingsbevorderend bij endometriose.30 nov. 2018 09:00
50% van alle vrouwen heeft last van oestrogeendominantie. Jij ook?09 sep. 2018 19:21
Voeding

Zo verminder je ontstekingen bij endometriose.

15 apr. 2019 om 06:30

Voeding helpt om je endometriose klachten te verminderen. Bepaalde voeding heeft een ontstekingsbevorderende werking, terwijl er ook voeding is met een ontstekingsremmende werking. Door zoveel mogelijk ontstekingsbevorderende voeding te vermijden en meer ontstekingsremmende voeding te eten zorg je voor minder ontstekingsreacties. In dit artikel leg ik je uit hoe dat werkt en wat je dan het beste kunt eten.

Loading...

Laat ik beginnen met een aantal tips, voordat je de lijst met ontstekingsremmende voeding van me krijgt. Want, ook een gezonde darmflora en minder vaak eten zorgen ervoor dat er minder ontstekingsreacties in je lichaam zijn.

Een gezonde darmflora

Darmklachten komen veel voor bij endometriose. Een gezonde darmflora is belangrijk voor je immuunsysteem. Als je darmflora niet optimaal is, kun je last krijgen van klachten als obstipatie, diarree, een opgeblazen buik en vermoeidheid. En wist je dat niet goed functionerende darmen ook je humeur flink kunnen beïnvloeden? Ontstekingsremmende voeding zorgt ervoor dat je darmen beter kunnen werken.

Minder vaak eten

Minder eetmomenten per dag zorgt ook voor minder ontstekingsreacties. Alles dat je eet, geeft een lichte ontstekingsreactie, onder meer in je darmen. Daar kan je lichaam normaal gesproken goed mee omgaan, tenzij je voedsel eet dat deze reactie verergert. Als je na het avondeten niks meer eet, op tijd naar bed gaat en voldoende slaapt, geef je je lichaam de kans om te herstellen. Zorg ervoor dat je zo'n 12 uur niet eet om je lichaam te laten herstellen en beperk je eetmomenten tot 3 keer per dag om ontstekingsreacties te verminderen.

400 gram groente per dag

Eet veel groente, zo'n 400 gram per dag. Het liefst biologisch. Bij onbespoten voedsel zijn de meeste voedingsstoffen behouden. Je lichaam en je darmen worden heel blij van alle vezels, vitamines en mineralen die je hierdoor binnen krijgt.

Ontstekingsremmende voeding

Je las het al; ontstekingsremmende voeding zorgt ervoor dat ontstekingen minder snel de kop op steken. Dat is gunstig bij endometriose, je vermindert er endo-klachten mee. Ontstekingsremmende voedingsmiddelen zijn:

  • Groene bladgroenten; zoals spinazie, sla, bleekselderij, paksoi.
  • Eiwitten; o.a. eieren, noten, vis, havermout.
  • Omega 3; avocado, vette vis, chiazaad, noten
  • Fruit met anti-oxidanten zoals blauwe bessen, frambozen, bramen.
  • Kruiden; Gember en Kurkuma
  • Vitamine K; zit in o.a. broccoli (= superfood, hier zit zóveel in) en groene bladgroenten.
  • Vitamine C; groente zoals koolsoorten. Denk aan boerenkool, spruitjes, spitskool, rodel kool. Paprika, blauwe bessen, aardbeien, kiwi’s, citrusvruchten
  • Magnesium: zit in o.a. groene bladgroenten, noten, zaden, zeewier.

Eet veel van bovenstaande voeding, ze helpen om endometriose-klachten te verminderen en je zult meer energie krijgen.
Vermijd ontstekingsbevorderende voeding. Daarover lees alles je in dit artikel.

Wil je meer weten over voeding en endometriose? Het Ebook 'de Endo Food Guide' is een basis die je altijd kunt blijven toepassen. Een basis die ervoor zorgt dat je energie in balans is, je minder vermoeid bent en endo-klachten verminderen door de voeding die je eet. Je vindt het ebook via deze link.

Dit artikel is geschreven door Naomi Kramer.

Voeding helpt om je endometriose klachten te verminderen.

Deel dit artikel


A Pocket Full Of Pink

Gratis e-book

Loading...

DOWNLOAD ONS GRATIS E-BOOK MET 160 TIPS VOOR VROUWEN.

Wat kun je doen om meer energie te krijgen? Om van die buikpijn af te komen als je ongesteld bent, hoe houd je je seksleven leuk, hoe breng je je hormonen in balans en wat doe je als je een vaginale schimmelinfectie hebt? Hoe houd je mediteren vol en hoe verminder je stress?

We vroegen meer dan 55 experts om hun drie gouden tips voor vrouwen te delen. Het resultaat is een compleet overzicht met de beste no-nonsense, eerlijke en verfrissende tips om de mooiste, gezondste en gelukkigste versie van jezelf te worden. Klik op de button hieronder om het e-book in je mailbox te ontvangen.

Waar kunnen we het e-book naartoe sturen?

Ja! *

Met het downloaden van het e-book geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.

Download PDF (gratis)

Deel deze pagina

Loading...

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Dolore, velit?

OK

GRATIS E-BOOK A POCKET FULL OF PINK.

Loading...

160 no-nonsense, eerlijke en verfrissende tips voor vrouwen die zich gezond en gelukkig willen voelen. 229 pagina, geschreven door 57 experts. (o.a. Thijs Lindhout, Richard de Leth, Amber Albarda, Isa Hoes en Medina Schuurman, Wouter de Jong, Green Happiness, Charlotte Labee, Sarai Pannekoek en many more).

Waar kunnen we het e-book naartoe sturen?

Ja! *

Met het downloaden van het e-book geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.