Online women's health magazine

Online women's health magazine

Blog

Vruchtbaarheid

Wil je zwanger worden? Een positieve mindset helpt.

17 jun. 2019 om 13:00

Toen ik 9 jaar geleden zwanger wilde worden, lukte dat niet. Na een jaar proberen zat ik in de wachtkamer van het VU, te wachten totdat de gynaecoloog ons naar binnen zou roepen om de uitslagen van onze fertiliteitsonderzoeken te bespreken. Bloednerveus bladerde ik ondertussen door een foldertje van een organisatie voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen. Ik weet nog dat ik dacht "goh, wat goed dat zo’n organisatie bestaat, goed werk doen ze. Maar, niet voor mij, want ik word zwanger.” Ik legde de folder weer weg.

Loading...

Ik werd lid van een lotgenotengroep op facebook. Ik las alle verdrietige verhalen in de groep. De mislukte pogingen, miskramen, onderzoeken, negatieve testen. En ook de onmacht, teleurstelling en de angst bij alle dames in de groep. Where attention goes, energy flows. Ik wilde niet geconfronteerd worden met dat wat er allemaal mis kan gaan. Ik wilde mezelf een ander verhaal vertellen; het is wél mogelijk, natuurlijk word ik zwanger. Ik stapte weer uit de groep.

Wat wil je wel?

Ik had, over het algemeen, een positieve mindset. Ik koos er bewust voor om mijn gedachtes en emoties zoveel mogelijk af te stemmen op wat ik wél wilde. In plaats van te blijven hangen in alles wat kan misgaan of die allergrootste angst… dat het misschien niet zou lukken.

Je mindset is belangrijk bij zwanger worden. Je mind staat in contact met je lichaam. Onbewust en ongewild kun je je lichaam, met je gedachtes, emoties en overtuigingen, het signaal geven dat je nu beter niet zwanger kunt worden.

Zo krijg je een positieve mindset.

Als je zwanger wilt worden, wil je dat dat zo snel mogelijk gebeurt. Als een zwangerschap al een paar maanden, of zelfs jaren, uitblijft, krijg je te maken met onmacht en een flinke portie stress. Gedachtes als: ‘het gaat toch niet lukken’ of ‘er is vast iets mis’ en negatieve emoties als angst, onzekerheid, verdriet, teleurstelling, jaloezie en boosheid steken de kop op. Die negatieve emoties zijn heel normaal. Maar, als deze negatieve emoties de overhand krijgen en het je state-of-mind wordt, kan dit een zwangerschap in de weg staan. Een positieve mindset helpt juist om sneller zwanger te worden.

Met deze tips krijg je een positieve mindset bij zwanger worden.

1. Focus.

Als je al een tijdje probeert om zwanger te worden verschuift je focus vaak naar dat wat je niet wilt. Iedere maand als je ongesteld wordt, ben je iets meer onzeker. Je twijfelt of er misschien iets mis is, of het wel gaat lukken om zwanger te worden. Je focus verschuift naar angst. Wees je bewust van je focus en oefen in het verleggen van je focus naar dat wat je wilt.

2. Wees bewust van je gedachtes.

Hoe vaak zeg of denk jij; “het lukt niet”, “ik ben onvruchtbaar”, “deze maand lukt het vast niet” etc… Let eens goed op je woorden. Ongemerkt zul je deze momenten vaak hebben en je lijf daarmee een negatief signaal geven. Oefen in het zeggen van positieve dingen en stop met negatieve uitspraken. Ze helpen je niet verder.

3. Accepteer negatieve emoties.

Veel vrouwen verzetten zich tegen negatieve emoties als ze zwanger willen worden. Ze hebben gehoord dat stress nadelig is voor de vruchtbaarheid en willen dat koste wat kost vermijden. Dat werkt niet. Door negatieve emoties te voelen, te doorleven en te accepteren kun je sneller weer de knop omzetten naar positief denken. Wees boos, huil als je wilt huilen en kijk daarna weer vooruit.

4. You never know how close you are.

Ken je dat plaatje van een mijnwerker die hard aan het graven is en vlak voordat hij bij de schat is afhaakt, omdat hij denkt dat het toch nooit gaat lukken? Zo is het bij zwanger worden ook. Je positieve mindset werkt, gezond eten werkt, je gezonde lifestyle werkt. Je ziet het resultaat misschien nu nog niet, maar in je lichaam is er al van alles gaande. Houd vol. You never know how close you are, het kan zomaar al heel dichtbij zijn.

5. Gratitude journal.

Besteed vaker aandacht aan dat waar je blij mee bent. Wat er wél is. Een fijne manier om dat te doen is door het bijhouden van een gratitude journal. Schrijf iedere ochtend 3 (of meer) dingen op waar je dankbaar voor bent. Voel die dankbaarheid tot in je tenen. Een positieve start van je dag met focus op dankbaarheid zorgt ervoor dat negatieve emoties overdag minder kans maken.

6. Voel je minder machteloos.

Voel je angst, of onzekerheid? Kom in actie! Dan doe je iets positiefs met je negatieve emoties i.p.v er in te blijven hangen. Pas je voeding aan, start met fertiliteitsmassage of doe dagelijks een geleide meditatie. Nog beter, start met mijn online programma! Door zelf het heft in handen te nemen voel je je minder machteloos en vergroot je de kans op een zwangerschap.

Welk verhaal vertel jij jezelf?

Your mind has got the power over your body! Nu je dit weet.. welke signalen geef jij je lichaam? Welk verhaal vertel jij jezelf? Welke overtuigingen heb je?

Het begint met een besluit. Besluit vandaag dat je vanaf nu iets anders tegen jezelf gaat zeggen; dat het lukt! Vertel jezelf een ander verhaal en focus op dat wat je wilt.

Dit artikel is geschreven door Marije Jelsma.

Where attention goes, energy flows.

Deel dit artikel


A Pocket Full Of Pink

Gratis e-book

Loading...

DOWNLOAD ONS GRATIS E-BOOK MET 160 TIPS VOOR VROUWEN.

Wat kun je doen om meer energie te krijgen? Om van die buikpijn af te komen als je ongesteld bent, hoe houd je je seksleven leuk, hoe breng je je hormonen in balans en wat doe je als je een vaginale schimmelinfectie hebt? Hoe houd je mediteren vol en hoe verminder je stress?

We vroegen meer dan 55 experts om hun drie gouden tips voor vrouwen te delen. Het resultaat is een compleet overzicht met de beste no-nonsense, eerlijke en verfrissende tips om de mooiste, gezondste en gelukkigste versie van jezelf te worden. Klik op de button hieronder om het e-book in je mailbox te ontvangen.

Waar kunnen we het e-book naartoe sturen?

Ja! *

Met het downloaden van het e-book geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.

Download PDF (gratis)

Deel deze pagina

Loading...

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Dolore, velit?

OK

GRATIS E-BOOK A POCKET FULL OF PINK.

Loading...

160 no-nonsense, eerlijke en verfrissende tips voor vrouwen die zich gezond en gelukkig willen voelen. 229 pagina, geschreven door 57 experts. (o.a. Thijs Lindhout, Richard de Leth, Amber Albarda, Isa Hoes en Medina Schuurman, Wouter de Jong, Green Happiness, Charlotte Labee, Sarai Pannekoek en many more).

Waar kunnen we het e-book naartoe sturen?

Ja! *

Met het downloaden van het e-book geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.