Online women's health magazine

Online women's health magazine

Blog

Gezondheid

Wat is normale poep?

03 jul. 2020 om 12:00

Kijk jij weleens achterom op de wc? Het is goed om dat te doen! Je poep kan je veel vertellen over je gezondheid. Als je niet regelmatig naar het toilet gaat voor een grote boodschap (of als juist moet rennen om de wc op tijd te halen), als je poep een gekke kleur heeft of niet de juiste consistentie zegt dat iets over je gezondheid.

Loading...

Poep is afval. Je hebt voeding in je lichaam gestopt, je hebt er alles uitgehaald wat je nodig hebt en het restant is je poep. Voordat poep poep is, gaan er heel wat lichamelijke processen aan vooraf. Je bloedsuikerspiegel, maagzuur en enzymen die worden aangemaakt, spierbewegingen, bacteriën die aan het werk gaan en nog veel meer. Als maar één van deze processen niet verloopt zoals dat hoort, heeft dat een effect op je spijsvertering en op je ontlasting.

Hoe vaak poep jij?

Baby's, die nog helemaal puur zijn, poepen na elke voeding. Voor volwassenen wordt het als normaal beschouwt om 1 tot 3 keer per dag naar het toilet te gaan voor de grote boodschap. Niet iedereen is hetzelfde. Dus ook de toiletgang verschilt per persoon. De één gaat direct in de morgen na het opstaan, de ander gaat pas ’s avonds. Voor je gezondheid is het belangrijk om toch zeker 5 a 6 keer in de week naar het toilet gaan. Als je minder vaak poept betekent het dat je last hebt van obstipatie. Ook als je vaker dan 3 keer per dag een grote boodschap produceert, is dat een teken dat er iets niet helemaal goed gaat.

Zo ziet gezonde poep eruit.

Het is mijn favoriete gespreksonderwerp; gezonde poep. Een goede drol zou eigenlijk uit één stuk moeten bestaan en of dat nou eruit ziet als een mooie sigaar, een prachtige “S” of een fantastische banaan, dat maakt niet uit. Zulke poep maak je door voldoende vezels te eten en genoeg te drinken (de kans dat je geobstipeerd bent en te weinig drinkt is groot!), water zorgt er namelijk voor dat je poep smeuïg wordt.

Zo lang duurt het voordat je maaltijd er weer uit komt.

Wil je weten hoe lang het bij jou duurt? Eet dan een keer bietjes en kijk of je ontlasting de volgende dag roze/rood gekleurd is. Gezonde poep doet er geen eeuwigheid over om eruit te komen. Optimaal is 12 tot 48 uur.

Zo lang mag een poepbeurt duren.

Gezonde ontlasting doet geen pijn. Het breekt niet in een heleboel kleine stukjes en je hoeft er ook niet keihard voor te persen. Het zou eigenlijk heel makkelijk moeten gaan; je voelt aandrang, kunt rustig naar de wc toelopen en nadat je gepoept hebt, voelt het alsof je darmen leeg zijn (het voelt ontspannen en doet geen pijn). Dit hele proces hoeft maar een paar minuten te duren.

Diarree en obstipatie.

Heb je buikpijn en is je ontlasting dun en waterig? Dan heb je misschien een virus of een griepje opgelopen. Het kan ook zijn dat je iets hebt gegeten met een parasiet of een verkeerde bacterie. Diarree komt ook voor als je ergens heel zenuwachtig voor bent.

Diarree die langer duurt kan ook betekenen dat je een glutenintolerantie of allergie (coeliakie) hebt, lactose-intolerant bent of een lekkende darm hebt. Je kunt ook last hebben van de ziekte van Crohn of Colitis Ulcerosa. Het is daarom belangrijk om naar je huisarts te gaan als diarree lange tijd aanhoudt.

Obstipatie, aan de andere kant, is iets waar veel mensen last van hebben. Vaak ervaren die mensen dan ook buikpijn, opgeblazen gevoel en ze laten meestal veel windjes. Het kan door allerlei dingen veroorzaakt worden. Verstopping kan bijvoorbeeld komen door een gebrek aan vezels, veel stress, een glutenintolerantie of is misschien wel hormoongerelateerd (let eens op de dagen voor je menstruatie, gaat naar de wc gaan dan moeilijker?).

Bruin, Rood, paars, wit, grijs of groen. De kleur van je poep.

Midden- tot donkerbruin is de bedoeling. De kleur van poep wordt o.a. bepaald door wat je eet en hoeveel enzymen je produceert. Mocht ‘ie eens groen zijn, bedenk dan even of je veel groen e groenten hebt gegeten de voorgaande dagen. Daar kleurt je poep namelijk ook groen door. Als je naast groene ontlasting ook last hebt van buikpijn en diarree, dan kan het zijn dat er iets niet in de haak is.

Zwarte poep kan betekenen dat er een interne bloeding is (en, ijzersupplementen kunnen ook zwarte ontlasting veroorzaken). Als dit langer dan 2-3 keer aanhoudt is het belangrijk om je huisarts te raadplegen.

Rode of paarse poep kan komen door het eten van bietjes. Maar, als je deze helemaal niet gegeten hebt wil je dit wel in de gaten houden en laten checken bij je huisarts.

Grijze of witte poep betekent dat er geen of weinig bilirubine in de ontlasting zit. Het laat zien dat er misschien een probleem is met je lever of de aanmaak van gal.

5 oorzaken voor afwijkende ontlasting:

1. Een tekort aan vezels. Het zijn de vezels die ervoor zorgen dat je ontlasting eruit ziet als een sigaar (ze houden de boel bij elkaar) en dat het smeuïg is (ze nemen vocht op). Zeker als je last hebt van verstopping is het belangrijk om goed op je voeding te letten. Vlees, kaas, koekjes en snoepjes bevatten niet of nauwelijks vezels! Groente daarentegen barst ervan, dus verhoog je groente-inname.

2. Veel stress heeft invloed op de zenuwcellen in je darmen (pijn), de motiliteit (diarree), de doorlaatbaarheid van je darmen (intolerantie, etc.) en je spijsvertering (productie van maagzuur). Stress zorgt er ook voor dat je minder goed kauwt op je eten. Al in je mond begint de productie van belangrijke verteringsenzymen; goed kauwen dus.

3. Verkeerde voeding: bepaalde voeding kan, als je er veel van eet of als je er gevoelig voor bent, ontstekingen veroorzaken. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld zuivel, gluten en suikers. Laat dit eens staan en kijk of er iets voor je verandert.

4. Hormonale veranderingen. Vrouwen hebben hier vaker last van dan mannen. Hun ontlasting kan gedurende de maand veranderen afhankelijk van hun cyclus, of ze zwanger zijn, hormonale medicatie of de overgang.

5. Parasieten. Ze eten jouw voeding op en binden zich aan het slijmvlies waar ze ontstekingen kunnen veroorzaken. Ze kunnen zowel diarree als obstipatie veroorzaken en ze kunnen ervoor zorgen dat je je heel erg moe voelt. Denk je dat je een parasiet in je darmen hebt, of wil je dat eens onderzoeken? In mijn praktijk kan ik je daarmee helpen.

Ga jij vanaf nu ook vaker achterom kijken na je toiletbezoek?

Dit artikel is geschreven door Martine Trouw.


Deel dit artikel


A Pocket Full Of Pink

Gratis e-book

Loading...

DOWNLOAD ONS GRATIS E-BOOK MET 160 TIPS VOOR VROUWEN.

Wat kun je doen om meer energie te krijgen? Om van die buikpijn af te komen als je ongesteld bent, hoe houd je je seksleven leuk, hoe breng je je hormonen in balans en wat doe je als je een vaginale schimmelinfectie hebt? Hoe houd je mediteren vol en hoe verminder je stress?

We vroegen meer dan 55 experts om hun drie gouden tips voor vrouwen te delen. Het resultaat is een compleet overzicht met de beste no-nonsense, eerlijke en verfrissende tips om de mooiste, gezondste en gelukkigste versie van jezelf te worden. Klik op de button hieronder om het e-book in je mailbox te ontvangen.

Waar kunnen we het e-book naartoe sturen?

Ja! *

Met het downloaden van het e-book geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.

Download PDF (gratis)

Deel deze pagina

Loading...

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Dolore, velit?

OK

GRATIS E-BOOK A POCKET FULL OF PINK.

Loading...

160 no-nonsense, eerlijke en verfrissende tips voor vrouwen die zich gezond en gelukkig willen voelen. 229 pagina, geschreven door 57 experts. (o.a. Thijs Lindhout, Richard de Leth, Amber Albarda, Isa Hoes en Medina Schuurman, Wouter de Jong, Green Happiness, Charlotte Labee, Sarai Pannekoek en many more).

Waar kunnen we het e-book naartoe sturen?

Ja! *

Met het downloaden van het e-book geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.