Online women's health magazine

Online women's health magazine

Blog

Dine-Marij Roeterd

Dine-Marij werkte jarenlang als verpleegkundige bij een huisartsenpraktijk en op de poli Allergologie in het ziekenhuis. Ze zag dat gezonde voeding veel invloed had op de gezondheid van haar patiënten en besloot daarom om zich te specialiseren in hormonen en voeding.

Een goede hormoonbalans zorgt voor optimale gezondheid en geluk.
Lees meer over Dine-Marij
Categorieën
Alle artikelen
Lees ook
Je kunt je hormonale problemen zélf oplossen!08 nov. 2019 06:30
50% van alle vrouwen heeft last van oestrogeendominantie. Jij ook?09 sep. 2018 19:21
50 shades of red: van bruin tot helderrood bloed tijdens je menstruatie21 okt. 2020 07:00
Hormonen

Monnikspeper om je hormonen in balans te brengen.

11 mei 2020 om 06:30

Monnikspeper is de Nederlandse naam voor de plant Vitex Agnus Castus. Het werd vroeger ingezet als libidoverlagend middel bij monniken en dankt zijn naam aan dit gebruik. De bessen hebben veel gezondheidsvoordelen en werken met name goed om de vrouwelijke hormoonbalans te herstellen. In dit artikel vertel ik je over dit kruid en hoe het je helpt om je hormonen in balans te brengen.

Loading...

Heb je hem al gegoogeld? Agnes castus is een mooie plant, met paarse bloemen waaruit bessen groeien die naar peper smaken. Niet zo lekker, maar wél goed bij hormonale problemen. Monnikspeper heeft een fyto-progestagene werking. Oftewel, het bevat stoffen die de werking van het hormoon progesteron ‘nadoen’. Dit gebeurt doordat het kruid de hypofyse meer LH (luteiniserend hormoon) aan laat maken. LH zorgt in de luteale fase (de vruchtbare periode) voor de aanmaak van het hormoon progesteron. Daarnaast zorgt het voor een milde afremming van FSH (follikel stimulerend hormoon). FSH stimuleert de eierstokken tot productie van oestrogeen. Agnus Castus zorgt op deze manier voor de aanmaak van meer progesteron en minder oestrogeen door de eierstokken.

Je lichaam heeft progesteron nodig in aanloop naar de menstruatie. Het zorgt ervoor dat je zo weinig mogelijk klachten ervaart in de tijd na je eisprong en voor je menstruatie. Ook als je zwanger wilt worden is progesteron belangrijk. Het is nodig om een bevruchte eicel goed te kunnen laten innestelen.

Door stress daalt progesteron.

De meest voorkomende oorzaak voor een tekort aan progesteron is een (te) hoog stressniveau. Het hormoon progesteron wordt in een periode van stress gebruikt voor extra aanmaak van het stresshormoon cortisol. Hierdoor daalt progesteron en kan verminderde vruchtbaarheid voorkomen. In onze maatschappij zie je dat veel vrouwen veel druk ervaren, een dalend progesteron en bijhorende klachten is vaak het gevolg.

Naast het aanmaken van meer progesteron, werkt Monnikspeper balancerend op de productie van het hormoon prolactine. Dit hormoon is verantwoordelijk voor de melkproductie in de borsten. Het kruid kan dan ook helpen bij het op gang brengen van de melkproductie en bij gespannen en pijnlijke borsten rond de menstruatie.

Je hormonen in balans brengen.

Bij onderstaande klachten kun je monnikspeper gebruiken om te verlichten:

  • PMS-klachten (vocht vasthouden, acne, hoofdpijn, krampen, mood-swings)
  • Pijnlijke borsten na je eisprong
  • Menstruatiepijn
  • Cyclusstoornissen (te vaak of onregelmatig ongesteld zijn)
  • Teveel, te weinig of tussentijds bloedverlies
  • Cyclus zonder ovulatie
  • Vruchtbaarheidsproblemen
  • PCOS
  • Overgangsproblemen.

Heb jij weleens monnikspeper gebruikt om je (menstruatie)klachten te verminderen? Hoe was je ervaring? Laat het in de comments hieronder weten.

Dit artikel is geschreven door Dine-Marij Roeterd.

Monnikspeper bootst de werking van het hormoon progesteron na.

Deel dit artikel


A Pocket Full Of Pink

Gratis e-book

Loading...

DOWNLOAD ONS GRATIS E-BOOK MET 160 TIPS VOOR VROUWEN.

Wat kun je doen om meer energie te krijgen? Om van die buikpijn af te komen als je ongesteld bent, hoe houd je je seksleven leuk, hoe breng je je hormonen in balans en wat doe je als je een vaginale schimmelinfectie hebt? Hoe houd je mediteren vol en hoe verminder je stress?

We vroegen meer dan 55 experts om hun drie gouden tips voor vrouwen te delen. Het resultaat is een compleet overzicht met de beste no-nonsense, eerlijke en verfrissende tips om de mooiste, gezondste en gelukkigste versie van jezelf te worden. Klik op de button hieronder om het e-book in je mailbox te ontvangen.

Waar kunnen we het e-book naartoe sturen?

Ja! *

Met het downloaden van het e-book geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.

Download PDF (gratis)

Deel deze pagina

Loading...

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Dolore, velit?

OK

GRATIS E-BOOK A POCKET FULL OF PINK.

Loading...

160 no-nonsense, eerlijke en verfrissende tips voor vrouwen die zich gezond en gelukkig willen voelen. 229 pagina, geschreven door 57 experts. (o.a. Thijs Lindhout, Richard de Leth, Amber Albarda, Isa Hoes en Medina Schuurman, Wouter de Jong, Green Happiness, Charlotte Labee, Sarai Pannekoek en many more).

Waar kunnen we het e-book naartoe sturen?

Ja! *

Met het downloaden van het e-book geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.