Blog
Marije Jelsma
Lees meer over MarijeCategorieën
Lees ook
PMS-klachten de baas.
Een opgeblazen gevoel in je buik, slecht slapen, gewrichtspijn, hoofdpijn, vermoeidheid, minder zin in seks, acne, pijnlijke borsten, rugpijn, buikkramp, prikkelbaar, angst, moodswings, mega-chagrijnig en een onbedwingbare behoefte in zout, of chocola. Je.moet.die.reep.nu.eten. helemaal. En, de lijst is nog veel langer. PMS, premenstrueel syndroom, is een verzamelnaam voor een lijst van meer dan 100 klachten die je kunt ervaren voordat je ongesteld wordt.
Naar schatting heeft 60% van alle vrouwen, in meer of mindere mate, last van PMS. Het komt het vaakst voor bij vrouwen rond 30 jaar, maar het kan ook in de pubertijd of tijdens de overgang voorkomen.
Hormonen uit balans
PMS wordt in verband gebracht met oestrogeendominantie. De hormonen oestrogeen en progesteron werken samen tijdens je cyclus. Ze moeten in balans zijn. Bij oestrogeendominantie zijn je hormonen uit balans. Je hebt teveel oestrogeen in verhouding tot progesteron, in de tweede helft van je cyclus. Zo kun je een normale hoeveelheid oestrogeen aanmaken en te weinig progesteron. Of, je oestrogeenlevels zijn hoog en je progesteronlevels normaal of te laag. Een teveel aan oestrogeen kan de klachten van PMS verergeren. In het blog ‘50% van alle vrouwen heeft last van oestrogeendominantie’ lees je er alles over. Daarnaast speelt vaak stress een rol bij PMS. Ik geef je 6 tips om PMS de baas te worden.
1. Vermijd hormoonverstorende stoffen.
Je komt dagelijks in aanraking met stoffen die een sterke oestrogeenachtige werking hebben, zogenaamde xeno-oestrogenen. Je lichaam ziet deze stoffen als lichaamseigen oestrogeen en ze kunnen moeilijk door je lever worden afgebroken. Dit kan leiden tot een teveel aan oestrogenen in je lichaam en een verergering van PMS-klachten.
Hormoonverstorende stoffen zijn overal om ons heen. Je kunt ze niet vermijden, maar blootstelling aan deze stoffen wel verminderen. Hormoonverstorende stoffen krijg je binnen door het gebruik van huidverzorgingsproducten (parabenen), via voeding (bestrijdingsmiddelen, dioxines, Pcb’s, kleur- en smaakstoffen), voedsel uit blik (dat filmlaagje in een blikje), soja, door het drinken uit plastic, luchtvervuiling, sigaretten, stoffen in kleding en meer. Al die stoffen kunnen dus ongemerkt je hormonen uit balans brengen. Gebruik natuurlijke huidverzorgingsproducten, kook zonder pakjes en zakjes, koop biologisch groente, fruit en drink water uit een glas.
2. Houd je bloedsuikerspiegel stabiel
Veel vrouwen met PMS-klachten hebben last van een schommelende bloedsuikerspiegel (hallo foodcravings). Je bloedsuikerspiegel zou nooit hoge pieken en diepe dalen mogen hebben. Dan voel je je goed en worden je cellen van de juiste energie voorzien. In deze blogs lees je tips die je helpen om je bloedsuikerspiegel in balans te houden: Je eet gezond, maar valt toch niet af?!, De 9 beste tips voor je bloedsuikerspiegel en Hoe stabiel is jouw bloedsuikerspiegel?
3. De juiste vetzuren
De meeste mensen krijgen een teveel aan omega 6 binnen (dit vind je vooral in koekjes, chips, plantaardige olie). Omega 6 is ontstekingsbevorderend en zorgt ervoor dat je cellen verharden. Een goede omega 3-olie is een must om je celwanden soepeler te maken. Ontstekingsreacties verminderen en je hormoonfunctie verbetert, waardoor PMS minder kans maakt.
4. Magnesium
Er wordt voortdurend onderzoek gedaan naar PMS. Het lijkt erop dat vrouwen met PMS-klachten vaak een tekort hebben aan magnesium. Magnesium is een mineraal dat betrokken is bij veel processen in je lichaam. Als je veel stress hebt is dit het mineraal dat je lijf uit rent, waardoor er al snel een tekort ontstaat. Bij PMS is suppletie aan te raden.
5. Eet gezond
Zorg goed voor je lichaam. Vul het met de voedingsstoffen die het nodig heeft. Eet veel groene bladgroente, fruit, noten, zaden en gezonde vetten. Ze helpen om je hormonen in balans te brengen.
6. Minder stress
Stress verergert PMS. Wanneer heb je voor het laatst tijd voor jezelf gehad? Dit is het moment om je batterij weer op te laden en iedere dag een uur niks te doen, te mediteren of te doen waar jij blij van wordt. Onthoud dat de week voor je ongesteld wordt je ‘herfst’ is. Een periode om je even terug te trekken en niet constant ‘aan’ te staan. Zorg goed voor jezelf en stel niet te hoge eisen aan jezelf in je PMS-week.
Dit artikel is geschreven door Marije Jelsma.
Onthoud dat de week voor je ongesteld wordt je ‘herfst’ is. Stel niet te hoge eisen aan jezelf.