Online women's health magazine

Online women's health magazine

Blog

Sabrina Soebhan

Sabrina is yogadocente, gespecialiseerd in stressreductie in het bedrijfsleven. Daarnaast geeft ze yoga,- en pilateslessen bij verschillende sportscholen en yogastudio's en organiseert ze yogavakanties in het buitenland.

Everything is om.
Lees meer over Sabrina
Categorieën
Alle artikelen
Lees ook
5 tips om mindfulness toe te passen in je dagelijkse (drukke) leven.06 mrt. 2020 11:55
Slaapkamergeheimen: initiatief nemen.14 jan. 2019 00:00
Ben jij een goede minnares?21 mrt. 2019 12:00
Lifestyle

3 simpele oefeningen om tantra te ontdekken.

25 mrt. 2020 om 07:30

Zitten jij en je lief nu ook veel samen thuis? Tijd voldoende om iets nieuws uit te proberen... toch? In dit artikel geef ik je drie oefeningen om op een laagdrempelige manier tantra te ontdekken.

Loading...

Tantra heeft niks te maken met lenig zijn of de kama sutra van binnen en buiten kennen. Dat vooroordeel ruim ik maar meteen uit de weg. ;).

Tantra gaat over genieten van je verlangens. Verlangens willen direct worden bevredigd. Ik heb het dan niet alleen over seksuele verlangens, dit geldt voor iedere vorm van verlangen. Tantra leert je om te genieten van deze verlangens. Als je geniet van het verlangen, kun je ultiem genot ervaren. Bij tantra leer je ook om op een andere manier om te gaan met seksuele energie. Vanuit de verbinding met je hart en met meer oprechte aandacht voor alles wat er gebeurt.

Leren luisteren naar je lijf.

Seks is vaak gericht op het orgasme. Dat punt bereiken. Bij tantra ga je hier aan voorbij en ontdek je dat er nog veel meer is dan enkel het orgasme. Je leert om te luisteren naar je lijf, wat het is om je over te geven, te vertrouwen en volledig te 'zijn' met jezelf en met je partner. Vanuit kwetsbaarheid met elkaar verbinden, waardoor er ruimte ontstaat voor het loslaten van spanning in je lichaam en zelfs dieper gelegen trauma's. En, ook de intimiteit met je partner neemt toe, zodat je relatie zich niet alleen op seksueel gebied, maar ook alle andere vlakken verder kan ontwikkelen.

Dat klinkt natuurlijk geweldig, maar in de praktijk is het nog best lastig. Probeer maar eens om vanuit die overweldigende seksuele energie een stap terug te doen. Dat lukt niet altijd, soms overheerst die oerdrift gewoon, toch? Wanneer je je daar bewust van wordt, lukt het je wél om eruit te stappen en ruimte te creëren voor een nog intensere ervaring.

Anders omgaan met verlangen.

Stel je voor dat je in een werkoverleg zit. Je collega’s zijn in discussie en jouw gedachten dwalen steeds af. Je bedenkt je dat je chocola in je tas hebt zitten. Gedachteloos prop je de chocola naar binnen. Je eet, maar proeft het niet. Het eten gaat op de automatische piloot.

Dan dit: tijdens een werkoverleg merk je op dat je zin hebt in een stuk chocola. Terwijl je collega’s in discussie zijn, dwalen jouw gedachten af naar de reep chocola die in je tas zit. Je bent je bewust van je verlangen en bent je bewust van de keuze die je hebt. Je besluit om de chocola in je tas te laten zitten en er ’s avonds van te genieten. ’s Avonds neem je de tijd om te genieten van je chocola. Heel bewust maak je de verpakking open en zie je het motiefje dat op de reep is geprint. Je voelt hoe de chocola tussen je vingers begint te smelten en je snuift de geur op. Je neemt een hapje en proeft heel bewust de volle smaak van de chocola. Je geniet bewust van je chocolade-momentje.

Ook seksualiteit kun je op deze manier benaderen. Je kunt seks hebben als routinematige handeling, omdat je een verlangen vervult, omdat je gefocust bent op het einddoel; een orgasme. Je kunt seks ook beleven vanuit het verlangen. In tantrische seks gaat het om de beleving zelf. Seks heeft dan niet meer als doel om tot een orgasme te komen (sterker nog, dat komt er lang niet altijd van). Tantra is een manier om liefde te delen, aanraking te ervaren, bewust te communiceren en vooral een manier om te voelen en intimiteit te ervaren.

3 laagdrempelige oefeningen om tantra te ontdekken.

Je niet laten leiden door je verlangens, is best lastig. De technieken die binnen tantra worden gebruikt, kunnen in het begin ook wat lastig of onwennig aanvoelen. Om niet te veel op te gaan in de seksuele energie, kan het helpen om vooraf met elkaar af te spreken om niet over te gaan tot seksuele handelingen. Juist daardoor ontstaat de ruimte om een ruimer spectrum te ontdekken. En, er is niets mis met het opbouwen van spanning en het bijbehorende verlangen. Sterker nog, wanneer het dan toch tot seks komt, kun je daar alleen maar meer van genieten.

Deze 3 oefeningen zijn heel geschikt om mee te experimenteren wanneer je nog geen ervaring hebt met tantra.

1. Veiligheid als basis.

Pas wanneer aan die voorwaarde is voldaan, is het mogelijk om je onzekerheid te laten varen en elkaar volledig te vertrouwen. Het opbouwen van een veilige relatie is misschien wel de meest belangrijke fase in jullie nieuwe ontdekkingstocht dus besteed hier voldoende tijd en aandacht aan. Nog voordat je het fysieke contact opzoekt, ga je met elkaar in gesprek. Spreek uit wat je ervaring is op het gebied van seksualiteit, wat je als fijn en minder fijn hebt ervaren, wat je graag nog zou willen ontdekken en waar je grenzen liggen. Durf volledig te zijn, je kwetsbaar op te stellen en neem vooral ook de tijd om oprecht te luisteren naar de ander. Wijs elkaar hier niet in af, zorg juist voor een setting waarin alles gezegd mag worden, waar veiligheid en vertrouwen voorop staan. Wees nieuwsgierig en stel vragen. Dit kan heel spannend zijn, maar door zelf open en eerlijk te zijn, nodigt dat voor de ander ook uit en dit brengt jullie naar een diepere connectie.

2. Ontdek het lichaam van de ander vanuit een veilige, geborgen setting.

De antwoorden uit oefening 1 kun je hierin gebruiken. Zorg voor gemakkelijke kleding en een prettige ruimte. Spreek allereerst uit hoe en waar je graag aangeraakt zou willen worden (blijf daarbij nog even van van seksuele stimulatie). De ander neemt zeker 5 minuten de tijd om dit te doen. Als ontvanger mag je best wat aanwijzingen geven, maar probeer ook echt bewust te voelen. Wissel vervolgens van rol. Bespreek met elkaar hoe het voor je was. Durf je jouw eigen wensen uit te spreken, of is dit spannend? Hoe is het om feedback te ontvangen?

In een volgende oefening mag de gever de ander aanraken zoals hij/zij dat graag zou willen doen. Hierbij wordt uiteraard rekening gehouden met de grenzen van de ander, maar verder kan en mag alles. Als ontvanger mag je je hieraan overgeven en helemaal ervaren. Wat doet deze vorm van aanraking met je? Hoe is het om passief iets te ondergaan? Bespreek ook hoe het voor de gever was: durf je jouw ruimte in te nemen en vorm te geven aan je eigen behoeften?

Deze oefeningen kun je steeds verder uitbreiden en meer focussen op seksualiteit. Een volgende stap kan b.v. zijn om dit zonder kleding te doen.

3. Smeer elkaar (of jezelf) in met een lekkere olie.

Beleef elke stap heel bewust; snuif de geur van de olie op. Breng dan de olie met aandacht aan, dat kan op veel verschillende manieren, dus wissel daarin af. Verspreid dan de olie over de huid. Ook dat kan op talloze manieren. Je kunt je handen, of voeten gebruiken, maar ook alle andere lichaamsdelen. Je kunt snel smeren, maar ook langzaam. In lange halen of korte. Wees vooral creatief, maar doe het met aandacht! Voel het contact dat je maakt met je partner, zowel als gever als ontvanger. Focus op dat wat je voelt. Hoe voelt het lichaamscontact? Welke sensaties roept dit op? Probeer dit zonder oordeel te beleven: benoem handelingen niet als prettig of onprettig, maar beleef het met open aandacht. Zo smeer je elkaar volledig in. Neem daarna de tijd om nog even tegen elkaar aan te liggen en te bespreken hoe dit voor jullie was. Kon je je aandacht bewust bij het proces laten? Voelde je je ongemakkelijk bij bepaalde handelingen? Zorg voor een open sfeer waarin alles besproken mag worden, dit vormt een mooie basis voor verdere stappen op het tantrische pad.

Veel plezier met deze oefeningen, het verdiept je relatie en jullie seksleven. Ik ben benieuwd naar je ervaringen. Durf je ze met me te delen..? :).

Dit artikel is geschreven door Sabrina Soebhan.

Tantra leert je om te genieten van je verlangens, i.p.v. ze meteen vervuld te willen zien.

Deel dit artikel


A Pocket Full Of Pink

Gratis e-book

Loading...

DOWNLOAD ONS GRATIS E-BOOK MET 160 TIPS VOOR VROUWEN.

Wat kun je doen om meer energie te krijgen? Om van die buikpijn af te komen als je ongesteld bent, hoe houd je je seksleven leuk, hoe breng je je hormonen in balans en wat doe je als je een vaginale schimmelinfectie hebt? Hoe houd je mediteren vol en hoe verminder je stress?

We vroegen meer dan 55 experts om hun drie gouden tips voor vrouwen te delen. Het resultaat is een compleet overzicht met de beste no-nonsense, eerlijke en verfrissende tips om de mooiste, gezondste en gelukkigste versie van jezelf te worden. Klik op de button hieronder om het e-book in je mailbox te ontvangen.

Waar kunnen we het e-book naartoe sturen?

Ja! *

Met het downloaden van het e-book geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.

Download PDF (gratis)

Deel deze pagina

Loading...

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Dolore, velit?

OK

GRATIS E-BOOK A POCKET FULL OF PINK.

Loading...

160 no-nonsense, eerlijke en verfrissende tips voor vrouwen die zich gezond en gelukkig willen voelen. 229 pagina, geschreven door 57 experts. (o.a. Thijs Lindhout, Richard de Leth, Amber Albarda, Isa Hoes en Medina Schuurman, Wouter de Jong, Green Happiness, Charlotte Labee, Sarai Pannekoek en many more).

Waar kunnen we het e-book naartoe sturen?

Ja! *

Met het downloaden van het e-book geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.