Online women's health magazine

Online women's health magazine

Blog

Marije Dijkstra

Tijdens Marije's opleiding tot Allround Schoonheidsspecialiste was er maar weinig aandacht voor de (meestal chemische) ingrediënten die in cosmetica en verzorgingsproducten verwerkt wordt. Je huid is je grootste orgaan en dat wat je op je huid smeert komt in je bloedbaan terecht. Ze startte daarom haar blog Based on Nature.

Being natural is the closest I can get to being myself.
Lees meer over Marije
Categorieën
Alle artikelen
Lees ook
6 tips voor een groener beautyritueel.04 jun. 2019 06:30
Boost je lymfe voor een stralende huid.12 apr. 2021 08:30
Weet jij wat je dagelijks op je huid smeert?23 sep. 2021 07:00
Lifestyle

De verborgen ingredienten van je favoriete scrub.

01 mei 2020 om 07:00

Heerlijk! Warm douchen en scrubben. Door je huid te scrubben verwijder je dode huidcellen, waardoor je huid heerlijk zacht aanvoelt. En, scrubben is ook heel goed voor de doorbloeding van je huid, waardoor je er gezond uit gaat zien. Maar... wist jij dat er, wanneer er microbeads in je scrub zitten, er na je douche wel 1.000.000 plastic deeltjes in de oceaan belanden?

Loading...

Deze microplastic deeltjes tasten het leven in de zee aan, het komt terecht in de plasticsoep en komt vervolgens in de voedselketen terecht. In dit artikel vertel ik je waarom je deze kleine vervuilende bolletjes beter kunt vermijden. En ik geef ik je zero-waste alternatieven, zodat je kunt genieten van scrubben zonder de planeet te vervuilen.

Kleine plastic bolletjes.

Microbeads zijn hele kleine plastic bolletjes, met het blote oog nauwelijks te zien. (ze zijn zo'n 1-5 mm). Microbeads worden aan verzorgingsproducten toegevoegd om een schurend/reinigend effect te krijgen, of om het product mooier te laten lijken. Het zit niet alleen in scrub, maar ook in tandpasta, zeep, gezichtsgel, douchegel en zonnebrand. De bolletjes worden gemaakt van verschillende soorten plastic zoals polypropeen (PP), polyethyleen (PE), polyethyleentereftalaat (PET), nylon, PTFE (Teflon) en polymethyl methaacrylaat (PMMA, plexiglas).

Microbeats zijn slecht voor het milieu.

Na het scrubben of het poetsen van je tanden spoel je het water met je product weg door de afvoer. Vanuit de afvoer komt dit in het rioolwater terecht en vervolgens in een afvalwaterzuiveringsinstallatie. Een deel van de plastic deeltjes worden daar uit dit water gezuiverd, maar helaas lukt het de zuiveringsinstallaties niet om alle deeltjes uit het water te halen, waardoor microbeads in het watermilieu rond blijven circuleren en uiteindelijk in het zeewater terecht komen. In de zee worden ze door o.a. vissen opgegeten en zo komen ze uiteindelijk weer op onze borden terecht en in ons lichaam opgenomen. Wat de gevolgen zijn voor onze gezondheid is op dit moment nog niet duidelijk omdat het een om een nieuw probleem gaat. Maar, plastic in ons lijf, in wat voor vorm dan ook, is natuurlijk nooit goed. Het hoort daar niet.

Daarnaast kunnen microbeads leiden tot verstikking en uithongering van het leven in en om het water. We kunnen dus wel stellen dat microbeats gevaarlijk zijn voor het milieu, mens en dier.

Een goedkoop hulpmiddel.

Microbeads worden aan cosmeticaproducten toegevoegd om hun schurende werking of om een product er mooier uit te laten zien. Er wordt hiervoor plastic gebruikt omdat het goedkoop is. De cosmetica-industrie kiest er daardoor voor om plastic boven een natuurlijke duurzame optie te kiezen. Gelukkig komt er wel meer bewustzijn. De productie en het gebruik van microbeads is inmiddels verboden in Canada, Zweden en een aantal Amerikaanse steden. In Nederland is dit helaas nog niet het geval. Om milieuproblemen tegen te gaan is het daarom belangrijk dat je zelf actie neemt en kiest voor producten zonder deze vervelende microbeads.

Vermijd de microbead.

Voorkomen is beter dan genezen. We kunnen maar beter ons best doen om microbeads zoveel mogelijk te vermijden. Dat is echt makkelijker dan je denkt. Beat the microbead is een internationale campagne die strijdt tegen het gebruik van microbeads. Op de website www.beatthemicrobead.org kun je per land een lijst vinden van producten met een rood, oranje of groen label. Draagt het product het groene ZERO label dan is het product 100 % microbead-vrij. Ook kun je via de website een app downloaden om je producten te scannen op microplastic. Superhandig!

Deze stoffen zijn een no-go:

Wil je meehelpen microbeats in het milieu te voorkomen? Koop dan uitsluitend cosmeticaproducten zonder microbeads. Vermijd de ingrediënten uit het lijstje hieronder.

 • polyethyleen (PE)
 • polypropeen (PP)
 • nylon (PA)
 • teflon (PTFE)
 • plexiglas (PMMA)
 • polyethyleentereftalaat (PET).
Natuurlijke alternatieven.

Best maf dat er plastic in je favoriete producten zit, vind je niet? Gelukkig zijn er genoeg natuurlijke alternatieven die 100 % biologisch afbreekbaar zijn. Voor scrubs geldt dat natuurlijke ingrediënten zoals zout, suiker maar ook gemalen pitten van abrikozen prima alternatieven zijn voor microbeads. Ze hebben dezelfde schurende werking. Kijk dus eerst eens in je keukenkastje voordat je een kant en klare scrub koopt en maak zelf een mengseltje. Met een paar simpele ingrediënten zoals bijvoorbeeld suiker en kokosolie kun je al een scrub maken. Op mijn website kun je meerdere scrubrecepten terugvinden.

Maar, ik snap het natuurlijk ook als je weinig tijd hebt om zelf je producten te maken. Daarom heb ik een aantal kant en klare natuurlijke scrubs (mijn favorieten) voor je op een rijtje gezet voor zowel het lichaam als het gezicht.

 • 2 fine - kessa scrub handschoen. Een duurzaam, zero-waste product!
 • Weleda - Berken douchepeeling.
 • Loveli body scrub.
 • May Beauty body scrub.
 • Lush - mint julips lip scrub.
 • Lavera - purifying scrub.
 • Naïf - circular face scrub.

Ik hoop dat ik je geïnspireerd heb om op zoek te gaan naar natuurlijke alternatieven. Laten we met z’n allen ons best doen om de oceanen vrij te houden van die vervuilende microbeads.

Dit artikel is geschreven door Marije Dijkstra.


Plastic deeltjes uit je favoriete verzorgingsproducten komen in de zee terecht.

Deel dit artikel


A Pocket Full Of Pink

Gratis e-book

Loading...

DOWNLOAD ONS GRATIS E-BOOK MET 160 TIPS VOOR VROUWEN.

Wat kun je doen om meer energie te krijgen? Om van die buikpijn af te komen als je ongesteld bent, hoe houd je je seksleven leuk, hoe breng je je hormonen in balans en wat doe je als je een vaginale schimmelinfectie hebt? Hoe houd je mediteren vol en hoe verminder je stress?

We vroegen meer dan 55 experts om hun drie gouden tips voor vrouwen te delen. Het resultaat is een compleet overzicht met de beste no-nonsense, eerlijke en verfrissende tips om de mooiste, gezondste en gelukkigste versie van jezelf te worden. Klik op de button hieronder om het e-book in je mailbox te ontvangen.

Waar kunnen we het e-book naartoe sturen?

Ja! *

Met het downloaden van het e-book geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.

Download PDF (gratis)

Deel deze pagina

Loading...

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Dolore, velit?

OK

GRATIS E-BOOK A POCKET FULL OF PINK.

Loading...

160 no-nonsense, eerlijke en verfrissende tips voor vrouwen die zich gezond en gelukkig willen voelen. 229 pagina, geschreven door 57 experts. (o.a. Thijs Lindhout, Richard de Leth, Amber Albarda, Isa Hoes en Medina Schuurman, Wouter de Jong, Green Happiness, Charlotte Labee, Sarai Pannekoek en many more).

Waar kunnen we het e-book naartoe sturen?

Ja! *

Met het downloaden van het e-book geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.