Online women's health magazine

Online women's health magazine

Blog

Esther Schippers

Esther is oprichtster van 100%YOGA. Op de yogamat is ze het gelukkigst, vrij van fysieke of zelfbedachte beperkingen. Yoga leerde haar om haar lichaam te accepteren en ernaar te luisteren. Esther is de enige yogatrainer in Europa die live online yogalessen uitzendt mét live interactie in Full HD.

Yoga. Anytime. Anywhere.
Lees meer over Esther
Categorieën
Alle artikelen
Lees ook
Yoga leerde me mijn lichaam te accepteren én ernaar te luisteren.12 okt. 2018 09:00
Het effect van yoga op je lichaam.10 dec. 2018 13:00
Lifestyle

Deze yogahouding zorgt voor meer geluk!

28 feb. 2019 om 08:00

Het is een houding voor gevorderden; het Wiel, ook wel Opwaartse Boog genoemd. De eerste keer dat ik deze houding deed, voelde dat ongemakkelijk. Het ging niet als vanzelf en ik vond het niet fijn. Dat was niet zo gek, want ik deed het verkeerd. Ik legde kracht op verkeerde delen van mijn lichaam. Als je de houding wél goed, geeft het een boost aan je geluksgevoel.

Loading...

Het Wiel zorgt namelijk voor een intense strekking in met name de borst. Hierdoor is het mogelijk om veel dieper, tot laag in je buik, te ademen. Het resultaat; je voelt je gelukkiger. In dit artikel leg ik je uit hoe dat werkt en hoe je deze yogahouding goed kunt uitvoeren.

Het Wiel

Het wie is een gevorderde omgekeerde achteroverbuiging. In yogajargon heet deze houding “Urdhva dhanurasana”. Urdhva betekent ‘opwaarts’ en ‘dhanu’ betekent boog. In deze pose is er een strekking van de gehele wervelkolom. Naast de wervelkolom zijn ook de spieren en gewrichten van de benen en armen actief. Waarbij het heupgewricht een belangrijke rol heeft. Deze zorgt er namelijk voor dat je van de grond kan komen. De strekking die ontstaat brengt ruimte in de borstkas en daardoor is het mogelijk om dieper te ademen.

Het effect van de Wiel houding

Door het strekken van de gehele wervelkolom ontstaat er ruimte in de borstkas. Het is daardoor mogelijk om veel dieper naar je buik te ademen. De buikademhaling geeft rust en ontspanning. Ondertussen wordt de bloeddruk verlaagd en dat stimuleert het geluksgevoel. Met name de dorsale rugrompspieren die dieper in het lichaam zitten zijn actief in deze houding. De buikspieren spannen aan om de strekking van de wervelkolom te ondersteunen. De hamstrings zijn actief om de heupen omhoog te houden en ze worden daarbij geholpen door de grote bilspier. De spieren bij de schouders zorgen ervoor dat het schoudergewricht naar binnen draait, zodat de borstkas kan strekken. De spieren in de onderarmen en rond de polsgewrichten zorgen ervoor dat er stabiliteit is.

Zo doe je deze houding

Het is belangrijk om een goede warming-up te doen. Je spieren zijn dan voorbereid en kunnen de houding beter aan. De Cobra en de Neerkijkende Hond zijn goede voorbereidende oefeningen voor het Wiel. Om in het Wiel te komen begin je liggend op je rug. Je voeten komen op de grond waarbij je knieën en voeten op heupbreedte zijn. Strek je armen omhoog en laat je vingers naar achter, richting het hoofd wijzen. Plaats dan je handen naar je oren op de grond waarbij je vingers nu richting de schouders wijzen. Adem diep in en duw op een uitademing de heupen omhoog en strek dan rustig je armen uit. Let op; je heupen doen de meeste inspanning, niet je armen. Laat je hoofd en nek los en blijft een aantal ademhalingen in deze houding.

Alternatieve houdingen

Heb je gevoelige polsen of onderarmen? Maak dan voordat je begint aan het Wiel draaiende bewegingen met de polsen om de spieren warmer te maken. Of, rust op twee vuisten in plaats van op de handen om jezelf beter te ondersteunen.

Ik ben benieuwd naar je ervaringen. Voel jij je happy na het doen van deze oefening?

Dit artikel is geschreven door Esther Schippers.

Door diep naar je buik te ademen vergroot je je geluksgevoel.

Deel dit artikel


A Pocket Full Of Pink

Gratis e-book

Loading...

DOWNLOAD ONS GRATIS E-BOOK MET 160 TIPS VOOR VROUWEN.

Wat kun je doen om meer energie te krijgen? Om van die buikpijn af te komen als je ongesteld bent, hoe houd je je seksleven leuk, hoe breng je je hormonen in balans en wat doe je als je een vaginale schimmelinfectie hebt? Hoe houd je mediteren vol en hoe verminder je stress?

We vroegen meer dan 55 experts om hun drie gouden tips voor vrouwen te delen. Het resultaat is een compleet overzicht met de beste no-nonsense, eerlijke en verfrissende tips om de mooiste, gezondste en gelukkigste versie van jezelf te worden. Klik op de button hieronder om het e-book in je mailbox te ontvangen.

Waar kunnen we het e-book naartoe sturen?

Ja! *

Met het downloaden van het e-book geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.

Download PDF (gratis)

Deel deze pagina

Loading...

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Dolore, velit?

OK

GRATIS E-BOOK A POCKET FULL OF PINK.

Loading...

160 no-nonsense, eerlijke en verfrissende tips voor vrouwen die zich gezond en gelukkig willen voelen. 229 pagina, geschreven door 57 experts. (o.a. Thijs Lindhout, Richard de Leth, Amber Albarda, Isa Hoes en Medina Schuurman, Wouter de Jong, Green Happiness, Charlotte Labee, Sarai Pannekoek en many more).

Waar kunnen we het e-book naartoe sturen?

Ja! *

Met het downloaden van het e-book geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.