Online women's health magazine

Online women's health magazine

Blog

Esther Schippers

Esther is oprichtster van 100%YOGA. Op de yogamat is ze het gelukkigst, vrij van fysieke of zelfbedachte beperkingen. Yoga leerde haar om haar lichaam te accepteren en ernaar te luisteren. Esther is de enige yogatrainer in Europa die live online yogalessen uitzendt mét live interactie in Full HD.

Yoga. Anytime. Anywhere.
Lees meer over Esther
Categorieën
Alle artikelen
Lees ook
Wat betekent Namasté?22 nov. 2018 09:30
Yoga leerde me mijn lichaam te accepteren én ernaar te luisteren.12 okt. 2018 09:00
Lifestyle

Het effect van yoga op je lichaam.

10 dec. 2018 om 13:00

Je weet vast wel dat het heel gezond is om yoga te doen. Het zorgt voor ontspanning, voor sterkere spieren, pezen en soepele gewrichten. In dit blog geef ik je een overzicht van het effect van yoga op je lichaam. Dit is waarom yoga zo goed voor je is.

Loading...
Oogspieren

Je oogspieren zijn de meest actieve spieren die het lichaam heeft. Gemiddeld bewegen we de oogspieren 100.000 keer per dag. Inspannend beeldschermwerk, of het nu achter de laptop of telefoon is, kan een extra belasting geven op deze spieren. Vermoeidheidsklachten zoals droge en prikkende ogen, of hoofdpijn zijn vaak het gevolg. Hoe actiever de ogen zijn, hoe meer de spieren rondom de ogen zich inspannen met rimpels en fronslijnen als gevolg. Als je 200.000 keer per dag fronst, gaat de fronsrimpel op je voorhoofd nooit meer weg. Tijdens yoga worden de ogen vaak dicht gehouden. Dat heeft twee redenen. Ten eerste om de oogspieren rust te geven en ten tweede om visuele omgevingsprikkels te verminderen. Dit heeft een ontspannend effect op het gehele lichaam en helpt om (frons)rimpels te voorkomen.

Kleermakerspier

Een veelvoorkomende yogahouding heet de kleermakerszit. Deze houding heeft zijn naam te danken aan de kleermakersspier, die de langste spier is in het menselijk lichaam. Het is een smalle, lintachtige spier die van het bekken over de voorkant van de dij naar de bovenkant van het scheenbeen loopt. De bedoeling van de kleermakerszit is om voeten, enkels, knieën, heupgewricht, bekken, wervelkolom en schedel soepel te houden. De kleermakerszit is de meeste natuurlijk manier van zitten voor het lichaam. Wanneer je deze houding een tijd beoefent kan het de natuurlijke soepelheid van je lichaam vergroten. In dit artikel lees je meer over het effect van de kleermakerszit.

Schouders

De schouder is het beweeglijkste gewricht in het lichaam en daardoor het makkelijkst te ontwrichten. Vaak onopgemerkt kruipt er gedurende de dag spanning naar je schouders en dit trekt door naar je nek en rug. Zeker bij bureauwerk. Het doel van yoga is om dit gewricht in zijn meest natuurlijk staat te brengen en soepel te houden. Deze serie oefeningen die je via youtube kunt doen helpen je op weg.

Lever

Een volwassen lever is het grootste interne orgaan en kan 1,2 tot 1,5 kilogram wegen. De lever heeft een belangrijke functie en zorgt onder andere voor een goede stofwisseling en het reinigen en ontgiften van je lichaam. Zonder dit orgaan kan het lichaam niet functioneren. Daarnaast is het een bijzonder orgaan omdat het in staat is weer aan te groeien en uit te groeien tot een volledige lever als deze gedeeltelijk verwijderd is. Je lever kan bovendien nog heel lang zijn werk blijven doen, als een deel ervan (bijvoorbeeld door ziekte) niet meer functioneert. De lever heeft een enorme reservecapaciteit.

Yoga zorgt voor een goede lichaamshouding, zowel zittend als staand waardoor het zorgt dat alle organen in het lichaam, waaronder de lever, optimaal kunnen presteren. Sommige yogahoudingen stimuleren zelfs het natuurlijk reinigingsproces (detox) van de lever, zoals de Halve Vis houding. Met yoga ben je dus extra lief voor je lever.

Kaken

De sterkste spier in het lichaam is de kauwspier, die zich aan weerszijden van de mond bevindt. Uit onderzoek in 1986 door de tandheelkundige afdeling van een universiteit in Florida (VS) is gemeten dat de mens een gemiddelde bijtkracht heeft van 442 kilogram. Wanneer er stress wordt ervaren, zijn we geneigd de kaken op elkaar te klemmen, wat zelfs hoofd- en oorpijn tot gevolg kan hebben. Yoga zorgt ervoor dat de kaken meer ontspannen zijn, klachten verminderen en zelfs voorkomen worden.

Een goede lichaamshouding

Er zijn maar weinig mensen die een goede staande lichaamshouding hebben. Dat komt omdat een staande houding uniek is voor de mens. Wij zijn het enige tweebenige zoogdier op deze wereld. De mens is het minst stabiel van alle wezens. We hebben het kleinste draagvlag (de voeten), het hoogste zwaartepunt en proportioneel gezien het zwaarste brein dat op de top balanceert. Yoga stimuleert alle spieren, pezen en gewrichten in het lichaam om daarmee het lichaam in staat te stellen zijn meest natuurlijk vorm aan te nemen en optimaal te functioneren. Dan zit je een stuk lekkerder in je vel.

Doe jij al yoga? Zoals je ziet is yoga echt heel goed voor je. En je hoeft er niet eens lenig voor te zijn, iedereen kan yoga doen.

Dit artikel is geschreven door Esther Schippers.

Yoga zorgt voor een goede lichaamshouding, zowel zittend als staand waardoor het zorgt dat alle organen in het lichaam, waaronder de lever, optimaal kunnen presteren.

Deel dit artikel


A Pocket Full Of Pink

Gratis e-book

Loading...

DOWNLOAD ONS GRATIS E-BOOK MET 160 TIPS VOOR VROUWEN.

Wat kun je doen om meer energie te krijgen? Om van die buikpijn af te komen als je ongesteld bent, hoe houd je je seksleven leuk, hoe breng je je hormonen in balans en wat doe je als je een vaginale schimmelinfectie hebt? Hoe houd je mediteren vol en hoe verminder je stress?

We vroegen meer dan 55 experts om hun drie gouden tips voor vrouwen te delen. Het resultaat is een compleet overzicht met de beste no-nonsense, eerlijke en verfrissende tips om de mooiste, gezondste en gelukkigste versie van jezelf te worden. Klik op de button hieronder om het e-book in je mailbox te ontvangen.

Waar kunnen we het e-book naartoe sturen?

Ja! *

Met het downloaden van het e-book geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.

Download PDF (gratis)

Deel deze pagina

Loading...

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Dolore, velit?

OK

GRATIS E-BOOK A POCKET FULL OF PINK.

Loading...

160 no-nonsense, eerlijke en verfrissende tips voor vrouwen die zich gezond en gelukkig willen voelen. 229 pagina, geschreven door 57 experts. (o.a. Thijs Lindhout, Richard de Leth, Amber Albarda, Isa Hoes en Medina Schuurman, Wouter de Jong, Green Happiness, Charlotte Labee, Sarai Pannekoek en many more).

Waar kunnen we het e-book naartoe sturen?

Ja! *

Met het downloaden van het e-book geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.