Online women's health magazine

Online women's health magazine

Blog

Dieke ter Weel

Dieke is Freedom Coach en met haar bedrijf FreedomSeekster bevrijdt ze vrouwen van schaamte. Ze helpt ze met het ontwaken van hun natuurlijke, vrouwelijke kracht door middel van workshops, online cursussen, groepstrainingen en coaching.

Lees meer over Dieke
Categorieën
Alle artikelen
Lees ook
Slaap jij naakt?11 dec. 2018 09:00
Yoga leerde me mijn lichaam te accepteren én ernaar te luisteren.12 okt. 2018 09:00
Het effect van yoga op je lichaam.10 dec. 2018 13:00
Lifestyle

Naakt yoga: doei schaamte!

25 sep. 2019 om 07:30

‘Iieek mijn borsten zien er niet uit op deze manier... Jemig die buikrollen... Wat doen die moedervlekken hier... en die beharing dan...’. Dat waren mijn gedachtes toen ik in de privacy van mijn eigen kamer besloot om naakt yoga te beoefenen. Ik ben eigenlijk altijd heel erg tevreden geweest met mijn lichaam. Ik had deze nare gedachtes over mezelf dan ook niet verwacht. Maar, na een uur voelde me ik sexy, vrij en helemaal gelukkig met mezelf.

Loading...

We leven in een samenleving waarin er veel schaamte en onzekerheid is omtrent ons lichaam. We worden continu opgezadeld met schoonheidsidealen en standaarden en in plaats van onszelf leren te accepteren en omarmen, wordt de nadruk gelegd op het verbergen en het moeten veranderen van ons lichaam. Alsof er iets mis met ons is. Precies dit, de overtuiging dat er iets mis met je is, is waar schaamte ontstaat.

Zo schaamde ik me jarenlang voor mijn neus en geloofde ik dat er iets mis mee was, omdat mijn neus nou eenmaal niet perfect voldoet aan de vorm en het formaat van modellen. Ook schaamde ik me voor een moedervlek op mijn borst. Die had niemand, dus moest er wel iets mis met me zijn. En zo heeft iedereen; jong, oud, man, vrouw, deze gedachtes op een bepaalde manier over zichzelf, zelfs als deze persoon voor de buitenwereld aan alle schoonheidsidealen lijkt te voldoen.

Schaamte groeit door oordelen.

Op zich is er niks mis met deze gedachtes, want zolang we mens zijn, zullen deze gedachtes er op een bepaalde manier altijd zijn. Wat wel problematisch is, is de kracht en de manier waarop we ons laten beïnvloeden door deze gedachtes. We stoppen schaamte het liefst zo ver mogelijk weg, maar juist dat zorgt ervoor dat de kracht van schaamte toeneemt.

Schaamt groeit namelijk door geheimzinnigheid, stilte en oordelen. Schaamte, daarentegen, kan niet goed tegen bewustzijn, kwetsbaarheid en liefde. Dit is waar het beoefenen van naakt yoga helpt. Het beoefenen van yoga zorgt ervoor dat je je meer bewust wordt van je lichaam en geest en het helpt je om terug te komen naar je natuurlijke zelf. Doe dit naakt en deze effecten worden nóg meer versterkt. Ook zorgt het fysiek naakt zijn ervoor dat er verborgen stukjes schaamte naar boven worden gebracht die door het beoefenen van yoga meteen worden getransformeerd. Daardoor ontstaat vrijheid. Naakt yoga is daarom een hele krachtige manier om in een korte tijd, hele grote stappen te zetten. Iets wat ik bij mezelf heel goed merkte. Ik heb daarom een workshop gecreëerd waarin het beoefenen van yoga naakt centraal staat, om zo vrouwen te bevrijden van schaamte. Wait what..!? Een naakt yoga workshop? Jazeker!

Van innovatie management student naar naakt yoga docent.

Met mijn master innovatie management in de pocket stapte ik twee jaar geleden in mijn eentje op het vliegtuig met een enkeltje Bali. Met een mooie carrière bij een grote strategieconsultant in het vooruitzicht, leek het me een goed idee om eerst maar eens lekker te gaan genieten van een aantal exotische plekken voordat ik mijn ambitie om de carrièreladder te gaan beklimmen achterna zou gaan. Twee jaar vooruit spoelend, woon ik in Bali, reis ik de wereld rond en ben ik Freedom Coach, wat inhoudt dat ik vrouwen help met het onderwerp schaamte door onder andere naakt yoga workshops te geven. Die had ik echt niet zien aankomen!

Yoga is sinds velen jaren een grote passie van me. Het heeft ervoor gezorgd dat ik op meerdere vlakken in mijn leven echt voor mezelf heb durven kiezen en het heeft daarom een speciaal plekje in mijn hart gekregen. Tijdens mijn reis heb ik me gecertificeerd als yoga teacher en vervolgens werd ik geïnspireerd door nude_yogagirl op Instagram (#volgtip!). Zij plaatst hele mooie artistieke naakt yoga foto’s, waardoor ik zelf yoga naakt ben gaan beoefenen. Het bevrijdende gevoel dat het mij gaf, wens ik iedereen toe. En, zo werd het idee van een naakte yoga workshop geboren. Mijn eigen eerste reactie: ‘Dat is te gek, te vreemd, te awkward. Wie doet dat nou?! Dat kan toch niet.., wat moeten mensen,familie, vrienden daar nou niet van denken!’. Ik liet het idee los. Maar, zes maanden later was het er nog en kreeg ik het niet meer uit mijn hoofd. Daarnaast had ik dat enigszins oncomfortabele, maar duidelijke, intuïtieve gevoel dat ik hier iets mee moest doen, hoe ongemakkelijk of gek ik het zelf ook vond. Zes maanden later was de eerste women’s nude yoga journey een feit!

Women’s Nude Yoga Journey

De women’s nude yoga journey is een workshop waarin ik vrouwen laat ontdekken hoe het voelt om volledig terug te keren naar jezelf. We trekken niet alleen onze kleren uit, maar laten ook alle maskers, muren en identiteiten los die we in het dagelijks leven opzetten en innemen. Deze workshop, die veel verder gaat dan alleen een naakte yoga les, gaat over het leren kennen van je lichaam, geest en ziel, over het accepteren en liefhebben van jezelf en over het ontdekken en ervaren van echte vrijheid. Het gaat over overgave, kwetsbaarheid, moed en het loslaten en verzachten van onzekerheden en schaamte. Daarnaast, word je aangemoedigd om volledig in je vrouwelijke kracht te stappen en jouw prachtige lichaam te eren!

Op het moment reis ik door Europa voor mijn Ditch the Shame tour en geef ik deze bijzondere workshop in Eindhoven, Amsterdam, Berlijn en London. Doe je mee? Met promocode PINK krijg je 20 euro korting op je ticket. Je vult de code in op www.freedomseekster.com.

Dit artikel is geschreven door Dieke ter Weel.

Schaamte ontstaat uit de overtuiging dat er iets mis met je is.

Deel dit artikel


A Pocket Full Of Pink

Gratis e-book

Loading...

DOWNLOAD ONS GRATIS E-BOOK MET 160 TIPS VOOR VROUWEN.

Wat kun je doen om meer energie te krijgen? Om van die buikpijn af te komen als je ongesteld bent, hoe houd je je seksleven leuk, hoe breng je je hormonen in balans en wat doe je als je een vaginale schimmelinfectie hebt? Hoe houd je mediteren vol en hoe verminder je stress?

We vroegen meer dan 55 experts om hun drie gouden tips voor vrouwen te delen. Het resultaat is een compleet overzicht met de beste no-nonsense, eerlijke en verfrissende tips om de mooiste, gezondste en gelukkigste versie van jezelf te worden. Klik op de button hieronder om het e-book in je mailbox te ontvangen.

Waar kunnen we het e-book naartoe sturen?

Ja! *

Met het downloaden van het e-book geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.

Download PDF (gratis)

Deel deze pagina

Loading...

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Dolore, velit?

OK

GRATIS E-BOOK A POCKET FULL OF PINK.

Loading...

160 no-nonsense, eerlijke en verfrissende tips voor vrouwen die zich gezond en gelukkig willen voelen. 229 pagina, geschreven door 57 experts. (o.a. Thijs Lindhout, Richard de Leth, Amber Albarda, Isa Hoes en Medina Schuurman, Wouter de Jong, Green Happiness, Charlotte Labee, Sarai Pannekoek en many more).

Waar kunnen we het e-book naartoe sturen?

Ja! *

Met het downloaden van het e-book geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.