Blog
Esther Schippers
Yoga. Anytime. Anywhere.Lees meer over Esther
Categorieën
Lees ook
Wat betekent Namasté?
Je ziet het in vaak: handen tegen elkaar en voor de borst. Dit gebaar wordt ook gebruikt aan het eind van iedere yogales. Om de les af te sluiten. Maar, weet jij eigenlijk wat het betekent? En hoe je het precies doet? In deze blog geef ik je uitleg over het handgebaar “Namasté”.
Wat is Namasté?
Het woord Namasté komt uit het Sanskriet en staat voor buigen. Sanskriet is een Indo-Arische taal en de literaire en heilige taal van o.a. het boeddhisme en hindoeïsme. Het is de taal van de grote klassieke literatuur van het Indisch subcontinent. Een aantal brahmanenfamilies (priesterfamilies) en bepaalde hindoeïstische sektes gebruiken het nog steeds. Het is niet een volkstaal maar een cultuurtaal die altijd bij een zekere sociale elite hoorde. Het Sanskriet heeft in sterke mate de talen in het noorden van India beïnvloed, het land waar yoga vandaan komt. Namasté is in India een veelgebruikt handgebaar om elkaar te groeten en respect te tonen.
Wat is het effect van Namasté?
In dit handgebaar, ook wel “hand mudra” genoemd, staat de linkerhand voor de maan en de rechterhand voor de zon. En, de linkerhand is de gevende en de rechterhand de ontvangende hand. Elke vinger vertegenwoordigt één van de vijf elementen. Daarnaast staat iedere vingertop voor een andere invulling.
Vingers
- de duim staat voor leegte;
- de wijsvinger staat voor lucht;
- de middelvinger staat voor vuur;
- de ringvinger staat voor water en;
- de pink staat voor aarde.
Vingertoppen
- duim staat voor inzicht;
- wijsvinger staat voor activiteit;
- middelvinger staat voor waarneming;
- ringvinger staat voor ontvankelijkheid en;
- de pink staat voor vorm.
In yoga heeft deze hand mudra een symbolische betekenis van “ik buig naar de godheid in jou”. Het staat symbool voor respect “De ziel in mij , groet de ziel in jou”. Het woord “Namasté” hoeft niet perse uitgesproken te worden bij het uitvoeren van dit handgebaar.
Namasté; zo doe je het
Breng je handen tegen elkaar. De handpalmen raken elkaar. Plaats je duimen tegen het borstbeen. De vingers wijzen naar boven en het hoofd is iets gebogen. Houd de schouders laag, weg van de oren. Wanneer de yoga trainer “Namasté” zegt, is het een optie om licht naar voren te buigen en tevens Namasté te zeggen. Maar het kan ook zonder woorden worden uitgevoerd, waarbij de betekenis gelijk blijft.
Zoals je ziet is het meer dan alleen een groet. Het is een mooi gebaar, een teken van respect, afkomstig uit een heilige taal. Een mooie manier om een yogales en deze blog mee af te sluiten: namasté.
Deze blog is geschreven door Esther Schippers.
In dit handgebaar staat de linkerhand voor de maan en de rechterhand voor de zon.