Online women's health magazine

Online women's health magazine

Blog

Esther Schippers

Esther is oprichtster van 100%YOGA. Op de yogamat is ze het gelukkigst, vrij van fysieke of zelfbedachte beperkingen. Yoga leerde haar om haar lichaam te accepteren en ernaar te luisteren. Esther is de enige yogatrainer in Europa die live online yogalessen uitzendt mét live interactie in Full HD.

Yoga. Anytime. Anywhere.
Lees meer over Esther
Categorieën
Alle artikelen
Lees ook
Yoga: zo kun jij ook gemakkelijk in de kleermakerszit zitten.03 nov. 2018 09:00
Yoga leerde me mijn lichaam te accepteren én ernaar te luisteren.12 okt. 2018 09:00
Lifestyle

Wat betekent Namasté?

22 nov. 2018 om 09:30

Je ziet het in vaak: handen tegen elkaar en voor de borst. Dit gebaar wordt ook gebruikt aan het eind van iedere yogales. Om de les af te sluiten. Maar, weet jij eigenlijk wat het betekent? En hoe je het precies doet? In deze blog geef ik je uitleg over het handgebaar “Namasté”.

Loading...
Wat is Namasté?

Het woord Namasté komt uit het Sanskriet en staat voor buigen. Sanskriet is een Indo-Arische taal en de literaire en heilige taal van o.a. het boeddhisme en hindoeïsme. Het is de taal van de grote klassieke literatuur van het Indisch subcontinent. Een aantal brahmanenfamilies (priesterfamilies) en bepaalde hindoeïstische sektes gebruiken het nog steeds. Het is niet een volkstaal maar een cultuurtaal die altijd bij een zekere sociale elite hoorde. Het Sanskriet heeft in sterke mate de talen in het noorden van India beïnvloed, het land waar yoga vandaan komt. Namasté is in India een veelgebruikt handgebaar om elkaar te groeten en respect te tonen.

Wat is het effect van Namasté?

In dit handgebaar, ook wel “hand mudra” genoemd, staat de linkerhand voor de maan en de rechterhand voor de zon. En, de linkerhand is de gevende en de rechterhand de ontvangende hand. Elke vinger vertegenwoordigt één van de vijf elementen. Daarnaast staat iedere vingertop voor een andere invulling.

Vingers

  • de duim staat voor leegte;
  • de wijsvinger staat voor lucht;
  • de middelvinger staat voor vuur;
  • de ringvinger staat voor water en;
  • de pink staat voor aarde.

Vingertoppen

  • duim staat voor inzicht;
  • wijsvinger staat voor activiteit;
  • middelvinger staat voor waarneming;
  • ringvinger staat voor ontvankelijkheid en;
  • de pink staat voor vorm.

In yoga heeft deze hand mudra een symbolische betekenis van “ik buig naar de godheid in jou”. Het staat symbool voor respect “De ziel in mij , groet de ziel in jou”. Het woord “Namasté” hoeft niet perse uitgesproken te worden bij het uitvoeren van dit handgebaar.

Namasté; zo doe je het

Breng je handen tegen elkaar. De handpalmen raken elkaar. Plaats je duimen tegen het borstbeen. De vingers wijzen naar boven en het hoofd is iets gebogen. Houd de schouders laag, weg van de oren. Wanneer de yoga trainer “Namasté” zegt, is het een optie om licht naar voren te buigen en tevens Namasté te zeggen. Maar het kan ook zonder woorden worden uitgevoerd, waarbij de betekenis gelijk blijft.

Zoals je ziet is het meer dan alleen een groet. Het is een mooi gebaar, een teken van respect, afkomstig uit een heilige taal. Een mooie manier om een yogales en deze blog mee af te sluiten: namasté.

Deze blog is geschreven door Esther Schippers.

In dit handgebaar staat de linkerhand voor de maan en de rechterhand voor de zon.

Deel dit artikel


A Pocket Full Of Pink

Gratis e-book

Loading...

DOWNLOAD ONS GRATIS E-BOOK MET 160 TIPS VOOR VROUWEN.

Wat kun je doen om meer energie te krijgen? Om van die buikpijn af te komen als je ongesteld bent, hoe houd je je seksleven leuk, hoe breng je je hormonen in balans en wat doe je als je een vaginale schimmelinfectie hebt? Hoe houd je mediteren vol en hoe verminder je stress?

We vroegen meer dan 55 experts om hun drie gouden tips voor vrouwen te delen. Het resultaat is een compleet overzicht met de beste no-nonsense, eerlijke en verfrissende tips om de mooiste, gezondste en gelukkigste versie van jezelf te worden. Klik op de button hieronder om het e-book in je mailbox te ontvangen.

Waar kunnen we het e-book naartoe sturen?

Ja! *

Met het downloaden van het e-book geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.

Download PDF (gratis)

Deel deze pagina

Loading...

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Dolore, velit?

OK

GRATIS E-BOOK A POCKET FULL OF PINK.

Loading...

160 no-nonsense, eerlijke en verfrissende tips voor vrouwen die zich gezond en gelukkig willen voelen. 229 pagina, geschreven door 57 experts. (o.a. Thijs Lindhout, Richard de Leth, Amber Albarda, Isa Hoes en Medina Schuurman, Wouter de Jong, Green Happiness, Charlotte Labee, Sarai Pannekoek en many more).

Waar kunnen we het e-book naartoe sturen?

Ja! *

Met het downloaden van het e-book geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.