Online women's health magazine

Online women's health magazine

Blog

Anne de Meulmeester

Anne is gespecialiseerd in het begeleiden van vrouwen met darmklachten, energieproblemen en problemen rondom stress, emotie-eten en zelfzorg (selfcare/zelfliefde). Vrouwen gaan zich niet alleen fysiek beter voelen, maar krijgen ook een groter bewustzijn van wie ze zijn en welke behoeftes ze hebben.

Hoe je je dag begint, bepaalt voor een groot deel hoe je dag verloopt.
Lees meer over Anne
Categorieën
Alle artikelen
Lees ook
Het belang van een fijne ochtendroutine.23 mei 2019 06:00
Beachyoga (met vier yoga-video's!).19 aug. 2019 06:30
Deze yogahouding boost je gezondheid.08 feb. 2019 09:00
Lifestyle

Zo creëer je een ontspannen begin van de dag.

22 apr. 2020 om 11:00

Hoe je de dag begint, bepaalt voor een groot deel hoe je dag verloopt. Is jouw eerste gedachte als de wekker gaat ook vaak ‘nu al?!’. Je voelt je nog moe, baalt ervan dat de nacht alweer voorbij is – die is altijd te kort, toch? – en je drukt nog maar een keer op de snooze knop. Dit blijf je herhalen totdat je genoeg moed hebt verzameld om jezelf uit bed te slepen.

Loading...

Gedachtes als ‘wat moet ik aan’ en ‘oh jee ik heb me niet goed voorbereid op die belangrijke afspraak’ komen voorbij. Je kunt enorm opzien tegen een drukke werkdag en een overvolle inbox.

Zonder dat we het door hebben start de dag met een stroom aan gedachtes. Gepieker en soms stress over wat de dag ons gaat brengen. Het gevoel dat je geleefd wordt door je agenda kan dan de overhand krijgen.

Hoe ziet je ochtend eruit?

Sta eens stil hoe jouw ochtenden er doorgaans uitzien. Herken jij je in bovenstaande? Realiseer je dan dat hoe jouw ochtend verloopt van grote invloed is op hoe jij je dag ervaart.

Het mooie hieraan is dat je kunt kiezen voor een alternatief. Door een kalm en ontspannen begin van de dag te creëren, ervaar je meer rust en overzicht in de hectiek van alle dag. Je kunt je hierdoor beter focussen op de zaken die voor jou belangrijk zijn, ervaart minder stress en kunt rustiger reageren op onverwachte zaken. En het fijne is, het hoeft je niet veel tijd te kosten om toch een groot effect te merken. Daarom geef ik je graag een aantal ideeën voor een relaxter begin van je dag.

Ideeën voor meer grip op je dag.

Een routine is een aaneenschakeling van handelingen die min of meer automatisch verlopen. Je kunt ze doen zonder er al te veel bij na te denken. Waarschijnlijk heb je – bewust of onbewust – al een vaste volgorde waarop je je ’s ochtends klaarmaakt om deur uit te gaan. Ga na wat jouw routine is en probeer deze tips eens uit!

1. Intentie voor de dag.

In tegenstelling tot wat veel andere artikelen je adviseren, hoef je voor de volgende oefening niet direct uit je bed te springen als de wekker gaat. Je mag juist even blijven liggen.

Ga – nog voordat die eindeloze gedachtestroom op gang komt – met je aandacht naar je lichaam. Scan kort van je voeten naar je kruin hoe je lijf voelt. Rek je daarna eens flink uit zodat je langzaam wakker wordt.

Dan is het tijd om een intentie te zetten voor de dag. Bedenk hoe jij zou willen dat je dag verloopt. Voel je je opgejaagd en wil je graag meer ontspanning ervaren? Spreek dan bijvoorbeeld deze intentie uit: "Vandaag wordt een ontspannen dag. Ik treed alles wat er op mijn pad komt met kalmte en positiviteit tegemoet."

Visualiseer dan kort hoe een ontspannen dag verloopt. Wat ga je dan doen als je zometeen uit bed stap? Hoe kom je aan op je werk? Schiet je meteen achter je bureau of pak je rustig je spullen uit, zet je een kop thee en maak een praatje met je collega?

Voel wat jouw behoefte is voor deze dag. Dit kan per dag of moment verschillen. Door de intentie helder naar jezelf uit te spreken (positief geformuleerd) en te visualiseren welke handelingen daarbij horen, is de kans veel groter dat de dag verloopt zoals jij dat wenst.

2. Water, de rest komt later.

Drink zodra je uit bed stapt, of terwijl je nog rechtop in bed zit, een groot glas water. Deze kun je ’s avonds al klaarzetten. ‘s Nachts verbruikt je lichaam veel vocht voor alle herstelwerkzaamheden. Het is goed dit tekort direct aan te vullen. Een glas water drinken zorgt ervoor dat je spijsvertering wordt aangezet en je lichaam aan het werk gaat. Je wordt er wakkerder van. Veel water drinken is een goede en gezonde gewoonte. Door daar ’s ochtends mee te beginnen, is de kans groter dat je het de rest van de dag ook volhoudt.

3. Beweeg.

Je lichaam is stijf van het slapen en kan wel wat (rustige) beweging gebruiken. Je kunt hiervoor een korte eenvoudige yoga serie doen. Een oefening van 5 of 10 minuten is al voldoende. Langer mag natuurlijk altijd. Op YouTube kun je eindeloos veel fijne yogavideo’s vinden.

Houd je niet van yoga, doe dan een aantal stretchoefeningen die je prettig vindt of zet een lekker muziekje op en dans!

Oefening 1: Een van mijn favoriete oefeningen is súper simpel en heel effectief. Ga staan, zet je voeten op heupbreedte. Hang voorover totdat je bovenlijf (inclusief je hoofd) helemaal ontspannen richting de grond hangt. Laat je armen en nek helemaal ontspannen hangen. Buig je knieën zover als nodig is om ontspannen te kunnen staan. Je hoeft deze oefeningen dus niet met rechte benen te doen. Adem een aantal keer goed door en kom langzaam omhoog.

Oefening 2: Een andere fijne oefening is deze. Ga met je voeten op heupbreedte staan, zorg dat je stevig rechtop staat. Breng je armen langs je lichaam omhoog en strek ze uit richting het plafond. Strek om en om de linkerarm en de rechterarm iets verder uit. Beweeg hierbij vanuit je middenrif, houd je heupen stil. Probeer als het ware eerst met de ene hand het plafond te raken en dan met de andere hand. Blijf met je aandacht bij je ademhaling en de beweging.

5. Geniet van je ontbijt.

Bij veel mensen schiet het ontbijt er bij in. Er wordt snel een boterham gesmeerd of een ontbijtje in de tas gegooid voor onderweg. Hoe laat en waar je ook ontbijt, zorg ervoor dat je in rust eet. Dat kan dus ook prima onderweg in de tram of eenmaal aangekomen op je werk. Het gaat er vooral om dat je met aandacht eet.

Een eenvoudige manier om rustig te eten is door te gaan zitten en heel bewust de eerste hap van je ontbijt te proeven. Eet dus niet stiekem achter je bureau of al append met je vriendinnen. Gun je zelf een klein moment om te genieten van je ontbijt en ontspannen te eten.

Daardoor smaakt je ontbijt niet alleen beter, maar verteer je ook beter. Wanneer je aandacht wordt afgeleid, kauw je minder goed, komt er meer lucht mee naar binnen en kunnen de spijsverteringsenzymen minder goed hun werk doen. Het gevolg is dat je lijf minder goed de voedingsstoffen uit je ontbijt kan opnemen. Beetje zonde!

Geen tijd?

Je zult merken dat het doen van deze kleine oefeningen een groot effect heeft op hoe je dag verloopt. Misschien denk je wel ‘ik heb hier ’s ochtends toch helemaal geen tijd voor’? De keuze is aan jou. Tijd kun je maken en deze oefeningen kosten waarschijnlijk nauwelijks meer tijd dan je reguliere routine. Ze zorgen ervoor dat je dat je dag fijner verloopt, dat is mega winst.

Begin stapsgewijs met het integreren van deze oefeningen en je zult verbaasd zijn wat het je oplevert. En als je er één wilt kiezen, start dan de dag met het zetten van de juiste intentie.

Een ontspannen start van de dag is het halve werk voor een dag die verloopt zoals jij dat wilt.

Dit artikel is geschreven door Anne de Meulmeester.


Hoe je dag begint, bepaalt hoe je dag verloopt.

Deel dit artikel


A Pocket Full Of Pink

Gratis e-book

Loading...

DOWNLOAD ONS GRATIS E-BOOK MET 160 TIPS VOOR VROUWEN.

Wat kun je doen om meer energie te krijgen? Om van die buikpijn af te komen als je ongesteld bent, hoe houd je je seksleven leuk, hoe breng je je hormonen in balans en wat doe je als je een vaginale schimmelinfectie hebt? Hoe houd je mediteren vol en hoe verminder je stress?

We vroegen meer dan 55 experts om hun drie gouden tips voor vrouwen te delen. Het resultaat is een compleet overzicht met de beste no-nonsense, eerlijke en verfrissende tips om de mooiste, gezondste en gelukkigste versie van jezelf te worden. Klik op de button hieronder om het e-book in je mailbox te ontvangen.

Waar kunnen we het e-book naartoe sturen?

Ja! *

Met het downloaden van het e-book geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.

Download PDF (gratis)

Deel deze pagina

Loading...

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Dolore, velit?

OK

GRATIS E-BOOK A POCKET FULL OF PINK.

Loading...

160 no-nonsense, eerlijke en verfrissende tips voor vrouwen die zich gezond en gelukkig willen voelen. 229 pagina, geschreven door 57 experts. (o.a. Thijs Lindhout, Richard de Leth, Amber Albarda, Isa Hoes en Medina Schuurman, Wouter de Jong, Green Happiness, Charlotte Labee, Sarai Pannekoek en many more).

Waar kunnen we het e-book naartoe sturen?

Ja! *

Met het downloaden van het e-book geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.