Online women's health magazine

Online women's health magazine

Blog

Meta Bloks

Meta is Vitaliteitscoach. Het is haar missie om werkgevers en werknemers in het bedrijfsleven op een nuchtere en toegankelijke manier te inspireren om hun chronische stress, lage energieniveau en vage gezondheidsklachten aan te pakken. Ze doet daar door het geven van trainingen en 1 op 1-coaching.

Bewustwording is winst, daar begint het mee.
Lees meer over Meta
Categorieën
Alle artikelen
Lees ook
Leef je leven zoals jij dat wilt.25 jun. 2019 06:30
De power van je mind.22 jul. 2019 06:00
Focus op dat wat je wél wilt.07 okt. 2019 07:30
Mindset

Wil je ook altijd aardig gevonden worden?

25 okt. 2019 om 11:00

Eerst denken aan een ander en dan pas aan jezelf. Met normen en waarden als deze ben ik opgevoed, jij ook? Want, alleen aan jezelf denken is egoïstisch. Maar, klopt die overtuiging wel? Is aan jezelf denken echt egoïstisch? Natuurlijk zorgen we voor elkaar en helpen we de ander zoveel als we kunnen. Het is ook bewezen dat voor een ander helpen stress verlagend werkt.

Loading...

Maar wat als het de ander naar de zin maken een tweede natuur voor je geworden is? Is het dan helpen of pleasen? Pleasen komt voort uit onzekerheid en is één van de grootste energievreters.

Het redderssyndroom.

Pleasen, ook wel het redderssyndroom genoemd, zorgt voor veel stress omdat je onnodig teveel ballen in de lucht houdt en verantwoordelijkheden op je neemt die niet van jou zijn. Als je niet uitkijkt... wandel je zo een burn-out in.

Waarom wil jij altijd-ongevraagd-klaarstaan-voor-alles-en-iedereen? Vraag je je misschien af of je wel goed genoeg bent? Wat als die bevestiging een soort van drug voor je is geworden. Wat als je complimenten en schouderklopjes nodig hebt om je goed te voelen over jezelf. Vaak zit daar gezien, geaccepteerd, gewaardeerd en aardig gevonden willen worden onder. De bevestiging om te weten dat je goed bezig bent, het goed doet. Dat je goed genoeg bent zoals je bent.

Iedereen wil gezien, gehoord en begrepen worden. Het is een basisbehoefte, van ieder mens. Maar, wanneer je handelt vanuit een andere intentie, je erop vastloopt en het je veel stress oplevert, dan loopt het scheef.

Pleasen werkt niet.

Aardig gevonden willen worden en pleasen werkt niet. Want, hoe hoe kunnen mensen jou dan echt leren kennen? Wat zijn jouw grenzen? Waar voel je dat in je lichaam? Wat zijn jouw waarden en wat is jouw ware aard? Aangeven dat iets niet lukt, om hulp vragen als je dat nodig hebt of het uitspreken als je niet blij bent met een situatie of wat een ander doet of zegt, vraag om moed en het tonen van kwetsbaarheid.

Grenzen aangeven.

We vinden het aangeven van onze grenzen doorgaans moeilijk, omdat het gevolg kan zijn dat mensen teleurgesteld zijn, boos worden of je afwijzen. Maar zeg eens eerlijk: zijn ze je dan waard? Pas als jij voor jezelf opkomt, eerst naar jezelf kijkt, naar wat jij nodig hebt en van daaruit open en eerlijk handelt, dan ben je trouw aan jezelf én eerlijk tegen de ander. Dat is niet egoïstisch maar juist erg belangrijk. En, het allertofste is dat je de mensen om je heen verzamelt die bij jou passen. Die je waarderen om wie je bent en niet om wat je doet. Je trekt de mensen aan die echt bij jou passen en dat geeft zoveel energie!

Als pleasegedrag herkenbaar is voor jou, dan helpt het om jezelf vanaf een afstand te gaan bekijken. Misschien is pleasegedrag herkenbaar voor je. Het helpt als je jezelf van een afstand gaat bekijken. Stap eens uit de situatie en bekijk met welke intentie je de dingen doet. Gedragspatronen veranderen vraagt om geduld, oefenen en leren van je ervaringen. Dat je het spannend vindt om dingen anders te gaan doen dan je voorheen deed, is heel logisch. Maar, je zult merken dat je er al snel beter in wordt en meer zelfvertrouwen krijgt. Uiteindelijk gaat het je veel minder stress, meer grip en meer energie opleveren.

Vergroot je zelfinzicht.

Deze vragen helpen je om meer inzicht in jezelf te krijgen:

  • Wat maakt dat je er altijd voor iedereen wilt zijn?
  • Wat is het gevolg voor jou in je werk én privé?
  • Hoe is je energieniveau en gemoedstoestand na zo'n dag?
  • Wat zal het je opleveren als je minder gaat pleasen?
  • Wat ga je vanaf morgen anders doen?

Schrijf de inzichten op een notitieboekje en begin stap voor stap met goed voor jezelf zorgen. Want, als jij lekker in je vel zit en meer energie hebt, dan profiteert iedereen daarvan.

Hulp nodig? Call me, want het leven is te kort om te blijven stressen.

Dit artikel is geschreven door Meta Bloks.

Pleasen om aardig gevonden te worden werkt niet.

Deel dit artikel


A Pocket Full Of Pink

Gratis e-book

Loading...

DOWNLOAD ONS GRATIS E-BOOK MET 160 TIPS VOOR VROUWEN.

Wat kun je doen om meer energie te krijgen? Om van die buikpijn af te komen als je ongesteld bent, hoe houd je je seksleven leuk, hoe breng je je hormonen in balans en wat doe je als je een vaginale schimmelinfectie hebt? Hoe houd je mediteren vol en hoe verminder je stress?

We vroegen meer dan 55 experts om hun drie gouden tips voor vrouwen te delen. Het resultaat is een compleet overzicht met de beste no-nonsense, eerlijke en verfrissende tips om de mooiste, gezondste en gelukkigste versie van jezelf te worden. Klik op de button hieronder om het e-book in je mailbox te ontvangen.

Waar kunnen we het e-book naartoe sturen?

Ja! *

Met het downloaden van het e-book geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.

Download PDF (gratis)

Deel deze pagina

Loading...

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Dolore, velit?

OK

GRATIS E-BOOK A POCKET FULL OF PINK.

Loading...

160 no-nonsense, eerlijke en verfrissende tips voor vrouwen die zich gezond en gelukkig willen voelen. 229 pagina, geschreven door 57 experts. (o.a. Thijs Lindhout, Richard de Leth, Amber Albarda, Isa Hoes en Medina Schuurman, Wouter de Jong, Green Happiness, Charlotte Labee, Sarai Pannekoek en many more).

Waar kunnen we het e-book naartoe sturen?

Ja! *

Met het downloaden van het e-book geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.