Online women's health magazine

Online women's health magazine

Blog

Ina Heijnen

Ina Heijnen is moeder, auteur en Birthlight zwangerschaps- en postnatale yogadocent. Ze noemt zichzelf bedrijfsdoula. Ina ondersteunt vrouwen bij het maken van keuzes die bijdragen aan hun welzijn op het werk en daarbuiten. Over de combinatie zwangerschap, moederschap en werk schreef ze het boek Spuug op je blouse.

Lees meer over Ina
Categorieën
Alle artikelen
Lees ook
Vitaal zwanger met de juiste voedingssupplementen.10 apr. 2019 07:00
De kracht van weten wat je wilt tijdens kinderwens, zwangerschap en moederschap.03 jun. 2019 06:30
Voor jezelf kiezen is niet moeilijk. (omgaan met de reactie van de ander daarop wél).14 nov. 2019 07:00
Zwangerschap & Moeder zijn

Klachten horen erbij als je zwanger bent. Toch?

16 dec. 2019 om 06:30

‘Nog even doorzetten, dan heb ik verlof’ of ‘Ik weet dat ik het rustiger aan moet doen, maar dat kan gewoon niet.’ Deze zinnen hoor ik vaak van zwangere vrouwen in mijn Birthlight yogalessen. Klachten horen erbij tijdens de zwangerschap. Of niet?

Loading...
De hoge lat.

In mijn boek Spuug op je blouse schrijf ik dat we van vrouwen verwachten dat ze doorwerken alsof ze niet zwanger zijn en moederen alsof ze niet werken. Er wordt nogal wat van ons verlangd. En we verwachten een hoop van onszelf. Alles perfect doen is maar voor weinigen weggelegd. Het is ook niet realistisch. Die hoge lat zorgt er regelmatig voor dat vrouwen doorwerken met heftige (fysieke) klachten. Want ze willen geen zeur zijn of hun collega’s extra belasten. ‘Het gaat vanzelf weer over. Toch?’

Neem jezelf serieus.

Af en toe wat ongemak tijdens de zwangerschap is normaal. Maar de hele dag pijn niet. Ook niet wanneer je collega’s je proberen te vertellen dat het doodnormaal is. Ik ken vrouwen die nauwelijks 20 meter konden lopen en toch doorbikkelden op hun werk. Ze luisterden naar adviezen van mensen om hen heen en gingen hun eigen grenzen ver voorbij. Want tsja ‘ik ben zwanger, niet ziek!’ Klopt, je bent niet ziek, maar je mag wel vertrouwen op je lichaam en de signalen die je krijgt. Wanneer je pijn ervaart, probeert je lichaam je iets te vertellen. Luister ernaar en zoek een hulpverlener die je serieus neemt. Misschien zegt de huisarts dat er niets aan je bekkenpijn te doen is, terwijl een gespecialiseerde bekkenfysiotherapeut daar heel anders over denkt. Nu een stapje terug, betekent straks weer twee vooruit. Gun jezelf wat meer rust, wat meer hulp en mildheid.

Je maakt een mens.

Doe je het niet voor jezelf? Doe het dan voor je baby. Je draagt een nieuw mensenleven in je en daar wil je goed voor zorgen. De beste manier om dat te doen, is door goed voor jezelf te zorgen. Tijdelijk minder werken is niet egoïstisch. Meer hulp vragen is niet zwak. Je neemt verantwoordelijkheid voor je eigen welzijn en voor de gezondheid van je ongeboren kind. Je geeft nu al het goede voorbeeld.

Dit artikel is geschreven door Ina Heijnen.

Je bent niet ziek, maar je mag wel vertrouwen op je lichaam en de signalen die je krijgt.

Deel dit artikel


A Pocket Full Of Pink

Gratis e-book

Loading...

DOWNLOAD ONS GRATIS E-BOOK MET 160 TIPS VOOR VROUWEN.

Wat kun je doen om meer energie te krijgen? Om van die buikpijn af te komen als je ongesteld bent, hoe houd je je seksleven leuk, hoe breng je je hormonen in balans en wat doe je als je een vaginale schimmelinfectie hebt? Hoe houd je mediteren vol en hoe verminder je stress?

We vroegen meer dan 55 experts om hun drie gouden tips voor vrouwen te delen. Het resultaat is een compleet overzicht met de beste no-nonsense, eerlijke en verfrissende tips om de mooiste, gezondste en gelukkigste versie van jezelf te worden. Klik op de button hieronder om het e-book in je mailbox te ontvangen.

Waar kunnen we het e-book naartoe sturen?

Ja! *

Met het downloaden van het e-book geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.

Download PDF (gratis)

Deel deze pagina

Loading...

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Dolore, velit?

OK

GRATIS E-BOOK A POCKET FULL OF PINK.

Loading...

160 no-nonsense, eerlijke en verfrissende tips voor vrouwen die zich gezond en gelukkig willen voelen. 229 pagina, geschreven door 57 experts. (o.a. Thijs Lindhout, Richard de Leth, Amber Albarda, Isa Hoes en Medina Schuurman, Wouter de Jong, Green Happiness, Charlotte Labee, Sarai Pannekoek en many more).

Waar kunnen we het e-book naartoe sturen?

Ja! *

Met het downloaden van het e-book geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.