Online women's health magazine

Online women's health magazine

Blog

Merel van der Velden

Merel is fysio,- en manueeltherapeut en orthomoleculair therapeut, gespecialiseerd in hormonen. Een fijn totaalpakket om volwassenen zich gezond en energiek te voelen en om kinderen gezond te laten opgroeien.

Gezondheid is je energiek voelen.
Lees meer over Merel
Categorieën
Alle artikelen
Lees ook
Je eet gezond, maar valt toch niet af?! Deel 2: Stress.20 nov. 2018 09:30
Je kunt je hormonale problemen zélf oplossen!08 nov. 2019 06:30
Je eet gezond, maar valt toch niet af?!30 okt. 2018 14:09
Gezondheid

Maximaal drie eetmomenten per dag is goed voor je hormoonbalans.

31 aug. 2020 om 14:00

Ben jij ook opgegroeid met het idee dat je drie hoofdmaaltijden en twee a drie tussendoortjes per dag zou moeten eten? De schijf van vijf geeft nog steeds aan dat je zes maaltijden per dag zou moeten eten. Dat is zo achterhaald! Het aantal eetmomenten op een dag is van essentieel belang voor je hormoonhuishouding, gemoedstoestand en je algehele gezondheid. En daarbij geldt, hoe minder hoe beter.

Loading...

Lukt het jou om makkelijk een maaltijd over te slaan? Wanneer dit niet het geval is en je moet eten om je dag door te kunnen komen, ben je waarschijnlijk insulineresistent. Insulineresitentie is een hormonale disbalans waarbij je bloedsuikerspiegel steeds blijft schommelen. Dit kan ervoor zorgen dat je je heel moe voelt en het kan zelfs het voorstadium zijn van diabetes type 2.

Velen onderzoeken tonen aan dat je immuunsysteem geactiveerd wordt zodra je eten in je mond stopt of zelfs maar je zintuigen stimuleert. Een geactiveerd immuunsysteem kost je veel energie. Zoveel energie dat het je de welbekende after dinner dips geeft.

Minder vaak eten.

Minder eetmomenten per dag is dus supergezond! Je immuunsysteem krijgt rust, je bloedsuikerspiegel blijft stabiel en jij krijgt meer energie. Maar, hoe vaak moet je dan eten? De richtlijn vanuit de orthomoleculaire geneeskunde is maximaal 3 eetmomenten per dag. Liever 2 of 3 grote porties dan kleine maaltijden over de dag verdeeld. Ja, dat is dus het tegenovergesteld van wat het Voedingscentrum in hun Schijf van Vijf adviseert.

Maximaal 3 eetmomenten per dag is eigenlijk heel logisch. Want, evolutionair gezien, in de oertijd, was er ook niet continu eten voorradig. Er waren dagen of zelfs weken dat er helemaal niets te eten was. Het is nu 12 duizend jaar later, maar ons lichaam functioneert nog steeds hetzelfde. Als je niet te eten hebt, dan worden er hormonen aangemaakt die ervoor zorgen dat je actiever wordt en in beweging wilt komen. In de oertijd kon je dan beter gaan jagen, eten verzamelen etc. De kansen op overleven werden hierdoor groter.

Vasten en toch werken, sporten en het huishouden doen.

Ik vast regelmatig en ik heb gemerkt dat het heel makkelijk is om toch te werken, sporten en mijn huishouden te runnen. Tijdens het vasten kreeg ik na 2 dagen juist al veel meer energie en was ik veel meer gefocust waardoor ik meer werk gedaan kreeg.

Ik durf dan ook te stellen dat wanneer jij twee keer per dag een goede, voedzame maaltijd eet en je een dag per maand vast.. je je beter zult voelen dan wanneer je zes eetmomenten per dag hebt. Je raakt hormonaal weer in balans en het geeft je bovendien een gevoel van trots zijn op jezelf. You did it! :)

Een verbeterde stofwisseling.

Je lichaam schakelt niet over naar de spaarstand als je vast. Je stofwisseling gaat juist met zo'n 10% omhoog. Dat is nog eens winst. Het is ook een goed idee om te gaan sporten als je vast. Sterker nog, dat is geweldig voor je hormoonhuishouding. Sport eerst, eet vervolgens daarna en rust dan uit. Dat is de beste volgorde. Voor je spijsvertering is namelijk rust nodig. Sport dus liever niet na het eten, maar juist ervoor.

Zo ziet je vast-dag eruit.

Drink alleen water, kruidenthee en groentesappen (3x 300 ml per dag).

Note: Dit bovenstaande gaat overigens niet op voor zwangere vrouwen of lactatie. Die dames worden functioneel insulineresistent. Dat betekent dat het lichaam vaker om eten vraagt en dat is alleen in dit geval juist de bedoeling.

Note 2: Mensen met diabetes mellitus kunnen ook niet zomaar overgaan op maximaal 3 maaltijden per dag. Dat zou uiteindelijk wel de allerbeste therapie zijn, maar werk daar langzaam en onder goede begeleiding naartoe.

Jouw nieuwe eetregels.
  • Eet alleen als je echt trek hebt. Vaak wordt dorst gevoeld als trek. Drink eerst water. Heb je voldoende gedronken en nog steeds trek? Kies dan voor een gezonde maaltijd.
  • Zorg ervoor dat er minimaal 5 uur tussen je eetmomenten zit.
  • Neem geen tussendoortjes meer maar maak er een gewoonte van dat een halve liter water jouw tussendoortje is. Meer water drinken en minder eten is gezond en maakt het veel makkelijker om over te gaan naar 2 a 3 eetmomenten per dag.
  • Zeg gewoon 'nee dank je' als je op bezoek bent. Je bent geen uitleg verschuldigd.
  • Vast ook eens een hele dag (alleen sappen nemen).
  • Kies voor suikervrij en onbewerkte voeding.

Vast jij al regelmatig? En hoe voel je je daarbij? Ik ben heel benieuwd, laat het me weten in de reacties!
En, wil je meer weten over je hormoonbalans? Lees dan mijn gratis e-book.

Dit artikel is geschreven door Merel van der Velden.

Hoe vaak je eet is net zo belangrijk als wat je eet.

Deel dit artikel


A Pocket Full Of Pink

Gratis e-book

Loading...

DOWNLOAD ONS GRATIS E-BOOK MET 160 TIPS VOOR VROUWEN.

Wat kun je doen om meer energie te krijgen? Om van die buikpijn af te komen als je ongesteld bent, hoe houd je je seksleven leuk, hoe breng je je hormonen in balans en wat doe je als je een vaginale schimmelinfectie hebt? Hoe houd je mediteren vol en hoe verminder je stress?

We vroegen meer dan 55 experts om hun drie gouden tips voor vrouwen te delen. Het resultaat is een compleet overzicht met de beste no-nonsense, eerlijke en verfrissende tips om de mooiste, gezondste en gelukkigste versie van jezelf te worden. Klik op de button hieronder om het e-book in je mailbox te ontvangen.

Waar kunnen we het e-book naartoe sturen?

Ja! *

Met het downloaden van het e-book geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.

Download PDF (gratis)

Deel deze pagina

Loading...

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Dolore, velit?

OK

GRATIS E-BOOK A POCKET FULL OF PINK.

Loading...

160 no-nonsense, eerlijke en verfrissende tips voor vrouwen die zich gezond en gelukkig willen voelen. 229 pagina, geschreven door 57 experts. (o.a. Thijs Lindhout, Richard de Leth, Amber Albarda, Isa Hoes en Medina Schuurman, Wouter de Jong, Green Happiness, Charlotte Labee, Sarai Pannekoek en many more).

Waar kunnen we het e-book naartoe sturen?

Ja! *

Met het downloaden van het e-book geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.