Online women's health magazine

Online women's health magazine

Blog

Esther Schippers

Esther is oprichtster van 100%YOGA. Op de yogamat is ze het gelukkigst, vrij van fysieke of zelfbedachte beperkingen. Yoga leerde haar om haar lichaam te accepteren en ernaar te luisteren. Esther is de enige yogatrainer in Europa die live online yogalessen uitzendt mét live interactie in Full HD.

Yoga. Anytime. Anywhere.
Lees meer over Esther
Categorieën
Alle artikelen
Lees ook
Zo houd je thuis yoga vol.10 aug. 2023 00:00
Bacteriën op je huid voor een mooie glow.27 mei 2022 06:46
Puur natuur masker voor een natural glow.19 apr. 2021 07:00
Lifestyle

Wil je beginnen met yoga? In dit artikel alles wat je moet weten.

27 mrt. 2020 om 14:30

Als je hebt besloten om te starten met yoga of als je je aan het oriënteren bent of yoga iets voor je is, dan deze blog een aanrader. In Nederland doen maar liefst 1,6 miljoen mensen aan yoga doen. Dat is niet zo gek, want deze sport heeft heel veel gezondheidsvoordelen en je kunt het doen waar je maar wilt.

Loading...

Je hoeft geen grote investeringen te doen in accessoires. Het belangrijkste onderdeel heb je altijd bij je; je lichaam. In dit artikel lees je wat yoga precies is, waar je op moet letten voordat je begint, hoe je de juiste studio voor jou kiest en welke yoga-poses het beste bij jouw lichaam passen.

Verrassende yoga-feiten.

Yoga Magazine is één van de meest invloedrijke tijdschriften in Nederland op het gebied van yoga. Het is een blad voor de moderne vrouw die interesse heeft in yoga. Het verschijnt 4x per jaar en er worden 107.000 vrouwen mee bereikt. Ook de website wordt veel bezocht door yoga-liefhebsters. Naast interessante artikelen en interviews doet Yoga Magazine eens per jaar een onderzoek yoga in Nederland. Hieronder vind je een aantal verrassende feiten uit hun laatste onderzoek:

  • De 1,6 miljoen mensen die yoga doen geven per jaar €325 miljoen uit aan deze sport.
  • Yoga wordt vooral gedaan door vrouwen, met 77%. 33% is man. De interesse voor yoga onder mannen groeit sterk en zal naar verwachting de komende jaren hetzelfde aantal zijn als vrouwen.
  • Slechts 5% van de yogi's kan een hoofdstand doen, los in de ruimte.
  • 57% van de ondervraagden geeft aan dat yoga goed voor je is en 60% geeft aan dat het beoefenen van yoga stress vermindert.
  • 44% van de yogi valt weleens in slaap tijdens de eindontspanning.
  • 14% maakt wel eens een selfie tijdens het doen van yoga.

Yoga is niet zweverig.

Yoga is ontstaan in India en is eeuwen geleden ontwikkeld. In de laatste helft van de twintigste eeuw is er meer aandacht voor yoga vanuit het Westen gekomen en nog steeds groeit deze aandacht. Het woord ‘yoga’ is afgeleid van het Sanskriet-woord 'Yuj' dat ‘verbinding’ betekent. Het staat voor de verbinding tussen lichaam en geest. Boeddha wordt vaak de Mahayogi oftewel de Grote Yogi genoemd. Er zijn nu veel verschillende vormen van yoga, maar de oorsprong van alle yoga is Hatha yoga. Dit is ook de meeste bekende vorm van yoga in Nederland. Bij Hatha yoga staat de verbinding tussen ademhaling en beweging centraal. Door het doen van houdingen in combinatie met ademhalingstechnieken leer je lichaam en geest beter kennen, waardoor deze makkelijker te beheersen zijn.

Yoga is ook een leefwijze die gaat over het verbinden en in evenwicht brengen van tegenstellingen zoals lichaam en geest, buiten en binnen, spanning en ontspanning. Door het beoefenen van yoga wordt het lichaam niet alleen flexibeler en ontstaat er meer rust in het hoofd, je leert ook hoe je een goede balans krijgt in je dagelijkse drukke leven. En dat is gelijk de reden waarom deze holistische sport één van de snelste groeiende is in Nederland. De 24-uurs economie waarin wij leven vraagt veel van ons, en yoga helpt om daar een betere balans in te vinden die bij jou past. Zowel fysiek als mentaal. Het vormt de basis van een gezonde en gelukkige leefstijl.

De voordelen van yoga.

Yoga zorgt voor ontspanning, maar brengt nog meer. Al jaren wordt er wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten van yoga. Hieronder een aantal voordelen op een rij op basis van deze wetenschappelijke onderzoeken:

  • Yoga verbetert de lichaamshouding doordat alle spieren sterker worden.
  • Na gemiddeld 16 lessen is de spierkracht in de armen met 12% toegenomen.
  • Na gemiddeld acht weken is de flexibiliteit van het hele lichaam met 35% vergroot.
  • Yoga zorgt voor een betere ademhaling en vergroot daardoor de longcapaciteit en de conditie.
  • Een betere ademhaling zorgt voor minder stress en een betere spijsvertering.
  • Het vermindert de kans op hartkwalen en versterkt het immuunsysteem.
  • Yoga versterkt het concentratievermogen.
  • Het vermindert verzuring van de spieren en voorkomt daardoor blessures.
  • Het vermindert gewrichtspijn.
  • En jawel, het verhoogt het libido.

Net als bij andere sport, zul je de voordelen van yoga alleen ervaren als je het regelmatig doet. Uit onderzoek blijkt dat mensen in Nederland gemiddeld twee uur per week yoga doen. Hoe vaker je het beoefent en een vast onderdeel laat zijn van jouw sportroutine, hoe eerder je de voordelen van yoga zult ervaren.

Je staat er niet bij stil en toch doen we het allemaal, vele keren per dag. Je ademhaling gaat automatisch en gemiddeld adem je 23.000 keer per dag en verwerk je dagelijks 10.000 liter zuurstof."
De wetenschap achter yoga.

Dat yoga zoveel voordelen brengt op fysiek en mentaal niveau blijft niet onopgemerkt. De Verenigde Naties hebben 21 juni uitgeroepen tot World Yoga Day. Onderzoek toont aan dat wanneer een gehele generatie opgroeit met yoga, er geen oorlogen meer zullen zijn. En de uitputtingsslag van de aarde voor meer dan de helft zal verminderen.

Op 21 juni openen veel yogascholen hun deuren, worden er acties georganiseerd, om zoveel mogelijk mensen te bereiken en yoga te laten ervaren.

Deze video van 20 minuten legt uit waarom er zoveel onderzoek is gedaan naar de wetenschap achter yoga. En wat het nu precies is waarom yoga zo een positief effect heeft: https://youtu.be/CIbR7odQklk

Loading...
The seince of yoga.

Je wilt vast meteen beginnen, nu je alle voordelen van yoga kent, dat snap ik. Om ervoor te zorgen dat je goed van start gaat heb ik een aantal handige tips voor je op een rij gezet.

Yogamat.

Yoga doen is het fijnst op een yogamat; een mat met voldoende grip, antislip en niet te dik (tussen de 6 en 9 mm). De antislip laag is handig, zodat je gemakkelijker in een asana (yoga pose) kan blijven staan. En hoe dunner de mat, hoe meer je het effect van de asana voelt die het heeft op het lichaam. De standaard afmetingen van een yogamat zijn 183 x 60. Mocht je langer zijn of een bredere yogamat willen, dan kan dat natuurlijk ook.

Er zijn vele verschillende matten met en zonder print(s), in alle kleuren van de regenboog, en gemaakt van allerlei materialen zoals rubber, (natuur)kurk, PVC of schapenwol. Wanneer je je mat goed onderhoudt en regelmatig schoonmaakt, kan je zeker een aantal jaren met de mat doen. Ik deel mijn favoriete shops voor yogamatten met je.

  • SuperYoga is een specialist in yoga en biedt vele voordelige yoga producten én recepten aan voor een gezonder leven. Er is een brede keuze uit yogamatten en op de website vind je de YogaMat Kiezer waarmee je makkelijk de mat vindt die het beste bij jou past.
  • Wil je extra comfort? De matten van FLXBL Yoga zijn dan een aanrader. Een lichtgewicht yogamat met luxueuze antislip toplaag. Makkelijk wasbaar en ook nog te gebruiken als handdoek. Deze vederlichte mat weegt 1,4 kilo en is ook makkelijk voor op reis en/of op de fiets.
bloot of niet, wat trek je aan?

Draag tijdens yoga comfortabele kleding die los om je lichaam zit, zodat je makkelijk kunt bewegen. Een joggingbroek of legging met een shirt, maar zeker de laatste kan nog wel eens omhoog kruipen in bepaalde houdingen. Lekker luchtig, maar je wilt misschien niet dat iedereen je bh ziet. Het dragen van een sport-bh of sporttopje (eventueel onder je T-shirt) is wel zo fijn. Mijn persoonlijke favoriet qua yogakleding is het merk HOESSEE. Zij zijn gespecialiseerd in duurzame yogakleding. Het zit heerlijk en de print zijn lekker vrolijk. De kleding is geproduceerd van gerecycled plastic. Zo draag je dus ook nog eens bij aan het milieu. Fijn!

Wierook tijdens je yogales.

In sommige yogastudio's wordt tijdens de les wierook gebruikt. Veel mensen denken dat de rook spirituele verlichting geeft. Maar, dat is niet het doel van wierook. De geur van wierook wordt waargenomen door je neus en prikkelt je zenuwen. Je zenuwen sturen een signaal naar de hersenen en beslissen of een geur prettig is of niet. Ruiken verbetert het concentratievermogen en zorgt voor ontspanning.

Voeding: donuts en chocolade.

Net voor een yogales een grote maaltijd is voor je lichaam niet heel fijn. Het beste is om vier uur voor de les niet meer te eten. Mocht je trek hebben eet dan uiterlijk één uur voor de les iets lichts, zoals een salade of wat fruit. Dit zorgt ervoor dat je lichaam niet meer bezig is met het verteren van eten tijdens de les, waardoor je de yogahoudingen makkelijker kan doen en het effect beter ervaart. Water of kruidenthee drinken is altijd een goed idee, zeker na de les. Het zorgt ervoor dat afvalstoffen beter worden afgevoerd en je stofwisseling (nog) beter kan werken.

Namasté: Say what?

Wanneer je yoga doet zul je het woord Namasté regelmatig horen, inclusief een handgebaar, ook wel handmudra genoemd. Het woord Namasté komt oorspronkelijk uit het Sanskriet en staat voor buigen. In yoga heeft deze handmudra de symbolische betekenis van “Ik buig naar de godheid in jou”. Het staat symbool voor respect “De ziel in mij, groet de ziel in jou”. Het woord “Namasté” hoeft niet perse uitgesproken te worden bij het uitvoeren van dit handgebaar. Met deze handmudra vertegenwoordigt de linkerhand de maan en de rechterhand de zon. Tegelijk is de linkerhand de gevende en de rechterhand de ontvangende hand. Elke vinger vertegenwoordigt één van de vijf elementen. Daarnaast vertegenwoordigt iedere vingertop een andere invulling.

Vingers
  • de duim staat voor leegte;
  • de wijsvinger staat voor lucht;
  • de middelvinger staat voor vuur;
  • de ringvinger staat voor water en;
  • de pink staat voor aarde.
Vingertoppen
  • de duim vertegenwoordigt het inzicht;
  • de wijsvinger vertegenwoordigt activiteit;
  • de middelvinger vertegenwoordigt de waarneming;
  • de ringvinger vertegenwoordigt ontvankelijkheid en;de pink vertegenwoordigt de vorm.

Wanneer de yogadocent(e) “Namasté” zegt, kun je naar voren te buigen en tevens namasté uit te spreken. Het hoeft niet, je kan ook licht naar voren buigen en het woord in stilte zeggen. De betekening blijft gelijk.

Zo kies je een yogastudio.

Wanneer je een mat hebt en je een outfit hebt, is het tijd om een yogastudio te vinden die bij je past. Er zijn veel studio's en deze vragen helpen je om een keuze te maken.

  1. Hoeveel minuten wil je reizen voor je yogales?
  2. Wil je dichtbij huis les volgen of vind je het prima om te reizen?
  3. Wil je privé les of kies je voor groepslessen?
  4. Wil je deelnemen aan grote of kleine groepen?

Als je deze vragen hebt beantwoord ga dan op zoek naar een yogastudio die bij je past en boek een aantal proeflessen voordat je een keuze maakt. Een belangrijk element van jouw yoga practice is namelijk de docent(e). Het is belangrijk om les te volgen bij iemand waarbij jij je comfortabel voelt, zodat je alle gezondheidsvoordelen die yoga biedt ook daadwerkelijk ervaart.

Je kunt ook online lessen volgen. Het voordeel hiervan is dat je de deur niet uit hoeft, er altijd plek is en yoga kan doen op het moment jij kunt. Net als dat er vele fysieke yoga studio’s zijn, is de keuze uit online studio’s ook groot. Hieronder vind je een aantal handige links die je helpen bij het vinden van een fysieke en online yogastudio bij jou in de buurt.

Fysieke yogastudio’s en outdoor lessen.
  • In de zomermaanden is het heerlijk om yoga in de buitenlucht (of deels overdekt) te doen. Het strand is een ideale (mijn favoriete) plek. De website Buitenyoga geeft een overzicht van alle outdoor lessen in Nederland.
  • Op de website van Yoga Magazine kan je zoeken naar yogascholen bij jou in de buurt.
Online yogastudio’s.
  • Op YouTube zijn er vele yogalessen te vinden. Met ruim 5.5 miljoen abonnees is Yoga with Adriene een van de bekendste docenten online.
  • Als enige yogadocente in Europa heb ik een live online yogastudio. Wekelijks kan je lessen volgen die live worden uitgezonden met altijd realtime interactie en begeleiding. De lessen kun je volgen vanuit huis of iedere andere locatie die jij prettig vindt. Je bekijkt de lessen vanaf je telefoon, tablet, laptop of TV met internetverbinding.
Zo je doe de bekendste yogaposes.

Je hebt vast gehoord over de zonnegroet. De zonnegroet is een reeks houdingen die elkaar opvolgen op de in- en uitademing. Deze reeks wordt bijna altijd gedaan in een yogales en is fijn om te doen als warming up. Het maakt namelijk alle spieren, pezen en gewrichten klaar voor alle poses die erna volgen. Wanneer je nog nooit yoga hebt gedaan, is het oefenen van de zonnegroet mooi begin.

Uit onderzoek van het International Journal of Yoga blijkt dat 20 minuten de zonnegroet beoefenen een geweldig effect heeft op je lichaam en je mind. Onderzoekers deelden een groep van 124 deelnemers met een hoog stressniveau in twee groepen. De ene groep deed twee weken lang elke dag 20 minuten de zonnegroet, de andere groep deed niet aan yoga of andere stress verlagende activiteiten. Na twee weken ervoer de groep die yoga deed duidelijk meer rust, meer plezier en veel minder stress dan de controlegroep. Een bewezen positief resultaat.

Tot slot vind je hieronder twee varianten van de zonnegroet: een staande en zittende. Beide video’s duren 3 minuten. Probeer ze allebei en kies voor de versie die het prettigst voelt. Dat is waar yoga om gaat: doen wat goed voelt.

Dit artikel is geschreven door Esther Schippers.

Loading...
De staande zonnegroet.
Loading...
De zittende zonnegroet.
“Hoe flexibel je ook bent en wordt door yoga, het is onmogelijk je eigen ellebogen te likken."

Deel dit artikel


A Pocket Full Of Pink

Gratis e-book

Loading...

DOWNLOAD ONS GRATIS E-BOOK MET 160 TIPS VOOR VROUWEN.

Wat kun je doen om meer energie te krijgen? Om van die buikpijn af te komen als je ongesteld bent, hoe houd je je seksleven leuk, hoe breng je je hormonen in balans en wat doe je als je een vaginale schimmelinfectie hebt? Hoe houd je mediteren vol en hoe verminder je stress?

We vroegen meer dan 55 experts om hun drie gouden tips voor vrouwen te delen. Het resultaat is een compleet overzicht met de beste no-nonsense, eerlijke en verfrissende tips om de mooiste, gezondste en gelukkigste versie van jezelf te worden. Klik op de button hieronder om het e-book in je mailbox te ontvangen.

Waar kunnen we het e-book naartoe sturen?

Ja! *

Met het downloaden van het e-book geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.

Download PDF (gratis)

Deel deze pagina

Loading...

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Dolore, velit?

OK

GRATIS E-BOOK A POCKET FULL OF PINK.

Loading...

160 no-nonsense, eerlijke en verfrissende tips voor vrouwen die zich gezond en gelukkig willen voelen. 229 pagina, geschreven door 57 experts. (o.a. Thijs Lindhout, Richard de Leth, Amber Albarda, Isa Hoes en Medina Schuurman, Wouter de Jong, Green Happiness, Charlotte Labee, Sarai Pannekoek en many more).

Waar kunnen we het e-book naartoe sturen?

Ja! *

Met het downloaden van het e-book geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.