Online women's health magazine

Online women's health magazine

Blog

Simone Scherpenzeel

Met haar bedrijf PSY.MOON helpt Simone als Psycholoog en Newborn Mom Coach op een toegankelijke manier nieuwe moeders balans (her)vinden tijdens of na de zwangerschap. Het is haar passie en missie om taboes omtrent zwangerschap en het moederschap bespreekbaar te maken.

"Niet het wegnemen van de intense emoties, maar het leren omarmen ervan maakt dat vrouwen groeien."
Lees meer over Simone
Categorieën
Alle artikelen
Lees ook
Hoezo luisteren naar je intuïtie als moeder?! Je weet het niet meer!18 apr. 2019 12:30
De kracht van weten wat je wilt tijdens kinderwens, zwangerschap en moederschap.03 jun. 2019 06:30
9 onverwachte tips bij zwanger worden.05 nov. 2018 14:00
Zwangerschap & Moeder zijn

Wat wil je doorgeven aan je kind?

11 okt. 2019 om 06:30

Why? Regelmatig stel ik mezelf de vraag: waarom doe ik wat ik doe? Wat is mijn BIG WHY? Waarom help ik (aanstaande) moeders emotioneel sterker worden? Waarom wil ik zo graag rust en vertrouwen creëren bij deze groep vrouwen? Waarom fascineert het me zo als vrouwen moeite hebben met bijvoorbeeld zwanger worden, moeten dealen met miskramen en ander verdriet op dat gebied?

Loading...

Waarom heb ik het gevoel dat dat een diepere betekenis heeft op emotioneel niveau en voel ik dat ik daarin meer en meer iets wil en kan betekenen? Wanneer ik teveel over deze vraag nadenk, wordt het me te ingewikkeld. Dan wil ik met diplomatieke antwoorden komen. Alles goed kunnen uitleggen. Maar nee, op deze vraag moet ik voelen om tot een antwoord te komen. En soms voel ik ZO duidelijk die WHY. Net als nu. En dan is het antwoord simpel: Omdat alles begint bij de moeder-kind connectie. Daarom doe ik wat ik doe.

De moederlijn; wat geef je door?

De ervaring die je opdoet als baby in de baarmoeder; de stress, angst of de liefde die je daar oppikt van je moeder. De manier waarop je ter wereld komt. De connectie die je na de geboorte met je moeder voelt, en je moeder met jou. De gehechtheid die je ontwikkelt op basis van deze relatie met je moeder. Oftewel: hoe je naar de wereld en al je relaties kijkt. De manier van communiceren, de omgang met emoties. Hoe je moeder dit doet kleurt voor een groot deel jouw ervaring, je doen en laten. Om bij voorgaande nog maar te zwijgen van een dieper gewortelde intergenerationele overdracht: emotionele thema’s en patronen die al generaties lang onbewust worden doorgegeven totdat iemand in de familielijn zich ervan bewust wordt en ze doorbreekt. Dat wat van moeder op kind wordt doorgegeven bepaalt zoveel! Gedragsproblemen bij kinderen, emotionele problemen op latere leeftijd, problemen met zwanger worden of zwanger zijn, heftige bevallingen, de opvoeding en connectie met je eigen kinderen; alles is gekleurd door je eigen ervaringen met jouw moeder. Natuurlijk spelen andere factoren in je leven en je omgeving een rol in bovenstaande, maar je moeder is je basis, je fundament. Letterlijk. Je bent uit haar ontstaan.

Ruimte maken voor jezelf En je kind.

Het is daarom zo ontzettend waardevol als je als moeder (to be) naar binnen durft te kijken. Wat zijn jouw emotionele thema’s? Waar zitten je struggles? Welke patronen herken je bij mezelf die je niet dienen? En in je familielijn, misschien al way back? Wat heb je (onbewust) meegekregen aan overtuigingen? Hoe deal je met moeilijke situaties en emoties? Welk ‘verhaal’ heeft je moeder jou verteld? En klopt dat eigenlijk wel? Wil je in dat verhaal blijven geloven? Of kies je ervoor om het los te laten? Want, ook je moeder heeft dat weer vanuit haar patronen en overtuigingen aan je doorgegeven, waarschijnlijk onbewust. Kijk er met liefde naar: jij mag dit nu doorbreken! Wat mag je loslaten? Wat wil je toevoegen? En zeker als je zelf moeder wordt/bent: wat wil jij meegeven aan je kindje?

We willen de meest mooie dingen meegeven aan de volgende generatie, maar als we zelf niet eerst naar binnen keren en bewust de moeilijke gevoelens facen, zul je het (of je nu wilt of niet) doorgeven aan je kinderen. Wanneer je dit proces aangaat, zal bewustwording en de nodige actie ervoor zorgen dat je patronen gaat doorbreken, angsten gaat loslaten en meer vanuit rust, liefde en vertrouwen kunt toeleven naar de geboorte en opvoeding van je kind. Deze gevoelens van rust en vertrouwen worden zo ook weer doorgegeven aan aan de volgende generatie.

De geboorte van een moeder.

Als er iets is wat oude patronen en emotionele thema’s triggert, dan is het wel de bevalling en/of de periode daarna. Het is het moment waarop je zo zuiver in contact staat met je werkelijke gevoelens. Alle onopgeloste emotionele issues kunnen naar boven komen. Het is zo’n oer-, maar daardoor ook kwetsbare, tijd. Je bent moe en gaat tegelijkertijd door een intense transformatie: ineens ben je moeder en verantwoordelijk voor je kindje. Hoe meer je van tevoren en tijdens deze transformatie bewust bent van jezelf, hoe sterker je je voelt en hoe dichterbij jezelf kunt blijven. Dat voelt zeker. Stabiel. Wat best fijn is, naast al die instabiliteit door de hormonen in je lijf.

Loslaten of doorgeven?

So that’s why! Invloed kunnnen uitoefenen op de moeder-kind connectie begint bij bewustwording. Daar heb je als newborn mom (to be) zo’n mooie kans toe. En nee, je hoeft niet direct alle ellende van de voorgaande vrouwenlijn op te lossen. Echt niet, don’t worry! Dat kan ook niet. Maar begin bij je eigen leven, bij jezelf. Durf te investeren op dit gebied. Misschien letterlijk, in een coach(traject) of andere vormen van verdieping. Maar ook in tijd, voor jezelf. Sta erbij stil dat je hier bewust tijd en aandacht aan mag geven.

Wat wil jij meenemen? Wat wil jij meegeven? En vooral: wat wil je doorbreken en loslaten?

Dit artikel is geschreven door Simone Scherpenzeel.

Als er iets is wat oude patronen en emotionele thema’s triggert, dan is het wel de bevalling.

Deel dit artikel


A Pocket Full Of Pink

Gratis e-book

Loading...

DOWNLOAD ONS GRATIS E-BOOK MET 160 TIPS VOOR VROUWEN.

Wat kun je doen om meer energie te krijgen? Om van die buikpijn af te komen als je ongesteld bent, hoe houd je je seksleven leuk, hoe breng je je hormonen in balans en wat doe je als je een vaginale schimmelinfectie hebt? Hoe houd je mediteren vol en hoe verminder je stress?

We vroegen meer dan 55 experts om hun drie gouden tips voor vrouwen te delen. Het resultaat is een compleet overzicht met de beste no-nonsense, eerlijke en verfrissende tips om de mooiste, gezondste en gelukkigste versie van jezelf te worden. Klik op de button hieronder om het e-book in je mailbox te ontvangen.

Waar kunnen we het e-book naartoe sturen?

Ja! *

Met het downloaden van het e-book geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.

Download PDF (gratis)

Deel deze pagina

Loading...

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Dolore, velit?

OK

GRATIS E-BOOK A POCKET FULL OF PINK.

Loading...

160 no-nonsense, eerlijke en verfrissende tips voor vrouwen die zich gezond en gelukkig willen voelen. 229 pagina, geschreven door 57 experts. (o.a. Thijs Lindhout, Richard de Leth, Amber Albarda, Isa Hoes en Medina Schuurman, Wouter de Jong, Green Happiness, Charlotte Labee, Sarai Pannekoek en many more).

Waar kunnen we het e-book naartoe sturen?

Ja! *

Met het downloaden van het e-book geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.