Blog
Categorieën
Tips en tools om je goed te voelen tijdens de overgang.
De overgang is over het algemeen een periode waar vrouwen niet echt naar uit kijken. Dat is op zich helemaal niet gek. Naast alle bekende klachten als opvliegers, nachtzweten, wisselend humeur, algehele droogte á la Sahara, heftig bloedverlies, darmklachten, pijnlijke borsten en concentratieproblemen, verdwijnt ook je taille nog eens doordat de kilo’s er ineens aanvliegen en er met geen mogelijkheid meer vanaf willen gaan.
Wat is PCOS?
7 jaar geleden vertelde mijn nicht dat ze last had van PCOS-klachten. Ze had geen menstruatie en het lukte niet om zwanger te worden. Ik had op dat moment nog nooit van PCOS gehoord. Ik besloot om te stoppen met de pil en te kijken of mijn cyclus op gang zou komen. Dat gebeurde niet...
Leptineresistentie: voel jij het goed als je genoeg gegeten hebt?
Heb je wel eens het gevoel gehad dat je zó veel had gegeten dat je op knappen stond? De knoop van je broek open en uitbuiken maar. Je zit vol. En, ken je ook het gevoel dat je precies genoeg gegeten hebt? Niet teveel of te weinig, maar precies genoeg. Je bent verzadigd. Je hebt genoeg gegeten en zit niet vol.
Zo word je vrienden met stresshormoon cortisol.
Stress. Wie heeft er geen last van?! Het hormoon dat aangemaakt wordt bij stress, is cortisol. Het is een belangrijk hormoon, je lichaam kan niet zonder. Maar een teveel aan cortisol door stress is funest voor je lichaam. In dit blog geef ik je 5 tips om jouw cortisol-level in balans te brengen.
PMS-klachten de baas.
Een opgeblazen gevoel in je buik, slecht slapen, gewrichtspijn, hoofdpijn, vermoeidheid, minder zin in seks, acne, pijnlijke borsten, rugpijn, buikkramp, prikkelbaar, angst, moodswings, mega-chagrijnig en een onbedwingbare behoefte in zout, of chocola. Je.moet.die.reep.nu.eten. helemaal. En, de lijst is nog veel langer. PMS, premenstrueel syndroom, is een verzamelnaam voor een lijst van meer dan 100 klachten die je kunt ervaren voordat je ongesteld wordt.
Je eet gezond, maar valt toch niet af?! Deel 2: Stress.
Relaxen, ontspannen en vooral niet stressen; zo gemakkelijk is het tegenwoordig nog niet. Zelfs nu er meer belangstelling is dan ooit voor yoga en mindfulness hebben we nog steeds allemaal te maken met stress. Vooral het ‘alle ballen hoog houden’ kunnen vrouwen als een ware last ervaren.
Je eet gezond, maar valt toch niet af?!
Om af te vallen moet je gewoon minder eten en meer verbranden… toch? Nou, deze vlieger gaat naar mijn idee allang niet meer op als het om afvallen gaat. In mijn praktijk zie ik vrouwen die écht gezonder eten dan de meeste Nederlanders maar toch geen grammetje gewicht verliezen.
Hoe stabiel is jouw bloedsuikerspiegel?
Hoe bewust ben jij van jouw bloedsuikerspiegel? Kun je makkelijk een maaltijd overslaan? Of moet je elk uur van de dag iets eten omdat je anders hoofdpijn krijgt, gaat trillen of duizelig wordt? Ik behoorde jarenlang tot de laatste groep. Voorheen was ik accountmanager en hele dagen op pad. Daar hoorde een volle tas met eten bij zodat ik geen last zou krijgen van deze "klop"honger. Iedereen vroeg zich altijd af waar ik het liet, dat vele eten. En ik maar denken dat ik gewoon een snelle spijsvertering had.